O comisie de anchetă va evolua contractul de concesionare a Aeroportului Chișinău

aeroport

O Comisie de anchetă, formată din nouă deputați, va evalua executarea angajamentelor ce derivă din contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău și a terenului aferent acestuia.

Potrivit autorilor, necesitatea creării acestei comisii rezultă din formulările ambigue și contradictorii ale grupului de lucru, creat prin dispoziția ex-prim-ministrului, Valeriu Streleț. Grupul de lucru a constatat că din cele trei obiective de investiție a fost realizat doar unul. În același timp, contractul de concesiune a Aeroportului nu poate fi deocamdată reziliat, deși acesta conține mai multe puncte care fac vulnerabilă poziția Guvernului față de concesionar.

„La ziua de astăzi, Întreprinderea de Stat Aeroportul Internațional Chișinău nu a devenit mai bună decât la momentul concesionării. Din cele trei obiective stabilite în contract a fost realizat numai unul. Contractul de concesionare conține mai multe puncte confidențiale. Totodată, răspunsul evaziv privind rezilierea acestui contract impune crearea unei comisii de anchetă pentru evaluarea executării angajamentelor luate de concesionar”, a declarat unul din autorii inițiativei, deputatul Tudor Deliu.

La rândul său, deputatul liberal-democrat, George Mocanu, a propus ca această comisie să verifice și legalitatea investițiilor care s-au făcut în Aeroportul Chișinău.

Comisia va fi formată din nouă membri – câte doi de la fiecare fracțiune, cu excepția PL care va desemna un singur membru. Astfel, PLDM i-a desemnat pe deputații Angel Agachi și Iurie Ţap, ultimul fiind votat și președinte al comisiei. PSRM a înaintat candidaturile deputaților Vasile Bolea și Oleg Lipschi, ultimul fiind desemnat vicepreședinte. PDM i-a propus pe Sergiu Sîrbu și Vlad Andronache, iar PL l-a desemnat pe Ion Casian, care va exercita și funcția de secretar al comisiei. PCRM a declarat că va anunța mai târziu cine urmează a fi delegat din partea fracțiunii.

Autorii propun că, în termen de două luni, Comisia de anchetă să prezinte un raport cu privire la executarea de către concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău a obligațiilor și a termenilor contractului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine