(foto) Căldură și confort pentru 170 de copii din orașul Codru, mun. Chișinău

47f0f006-e579-4615-a4a7-223838721004
Foto:Căldură și confort pentru 170 de copii din orașul Codru, mun. Chișinău

Școala-primară/grădiniță nr. 88 din localitatea Codru, mun. Chișinău, este o altă instituție preșcolară renovată din grantul acordat de Guvernul României pentru îmbunătățirea condițiilor de educare a copiilor din Republica Moldova.

La evenimentul de inaugurare au participat directorul adjunct al Fondului de Investiții Sociale din Moldova (FISM), Liuba Cuznețova, prim-colaboratorul Ambasadei României la Chișinău, Adrian Bârlă, primarul localității Codru, Vladimir Munteanu.

Prin intermediul FISM, pentru lucrările de reparație a grădiniței au fost oferiți 800 de mii de lei din „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”, în valoare de 20 de milioane de euro. Alte 200 de mii de lei au fost alocate din bugetul autorităților locale. Din acești bani, a fost schimbat acoperișul clădirii, au fost izolați termic pereții exteriori și a fost renovată fațada instituției. De asemenea, au fost efectuate lucrări de reparație și în interiorul grădiniței, iar în curte a fost montat pavaj.

Este o bucurie mare să vedem copii fericiți și părinți mulțumiți de condițiile în care cresc și sunt educați micuții lor. Apreciem sprijinul financiar oferit de Guvernul României, dar și responsabilitatea de care au dat dovadă administrația grădiniței și conducerea localității. Datorită unei conlucrări bune am reușit să obținem rezultate frumoase. Important este să păstrați ceea ce aveți”, a menționat directorul adjunct al FISM, Liuba Cuznețova.

Și prim-colaboratorul Ambasadei României la Chișinău a remarcat că școala primară/grădiniță nr. 88 este un exemplu concret că banii oferiți de Guvernul României au fost valorificați eficient. „Ne bucurăm că, alături de partenerii noștri, Fondul de Investiții Sociale din Moldova și autoritățile locale, am reușit să le oferim copiilor condiții mai bune. Acesta este un exemplu de investiție în viitorul copiilor. Republica Moldova va beneficia în continuare de toată deschiderea și ajutorul României”, a spus Adrian Bârlă.

În prezent, Școala primară/grădiniță nr. 88 este frecventată de 170 de copii. Conducerea instituției, părinții, dar și primarul orașului Codru au mulțumit Guvernului României și Fondului de Investiții Sociale din Moldova pentru contribuția la renovarea instituției de învățământ. „Ne bucurăm că suntem printre beneficiarii grantului oferit de România. Astfel, am reușit să le asigurăm copiilor posibilitatea de a crește și de a se dezvolta într-un mediu sănătos. Ei sunt viitorul nostru, viitorul acestei țări”, a afirmat primarul Vladimir Munteanu.

Anterior, prin intermediul unui alt proiect gestionat de FISM, au fost montate geamuri și uși noi și s-au reparat unele săli de grupă.

Beneficiari ai grantului oferit de Guvernul României sunt 774 de instituții preșcolare din 32 de raioane ale țării și peste 200 de mii de persoane: copii, părinți, personal didactic și tehnic.

Lucrările finanțate din grantul oferit de Guvernul României includ reparații capitale ale clădirilor, schimbarea acoperișului, a sistemelor de încălzire, a rețelelor electrice, amenajarea terenurilor de joacă, schimbarea ferestrelor și ușilor, izolarea termică a pereților exteriori, construcția sistemelor de aprovizionare cu apă a grădinițelor și a sistemelor de canalizare, amenajarea grupurilor sanitare, dotarea cu echipament, mobilier etc.

FISM este o instituție creată cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe.

658ecb2a-e27f-4fcf-a4b1-c0cbf75a5401

7e9ee1db-5622-4315-b597-b519b5123b6d

e5b5cbeb-9b5e-4ed1-b2ee-0f62c7a5f9cb

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine