Sezonul de toamnă: 11 cele mai decisive întrebări de la al 27-lea Maraton de Ce? Unde? Când?

10LEI2015T
Foto:10 lei - echipa câștigătoare a campionatului toamnă 2015 PC: cuc.md

Cea de-a 27-a ediție a Maratonului de jocuri intelectuale „Ce? Unde? Când?” a avut loc duminică, 29 noiembrie, în incinta Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”. Câștigătoarea maratonului a fost echipa Pokerface.

*Pentru a vedea răspunsul corect, selectați spațiul de după Răspuns.

#1. Conform unei glume cu o anumită doză de adevăr, niciodată nu știi câte persoane urăști decât atunci când trebuie să faci asta. În schimb multor ghanezi le este foarte ușor să facă asta, pentru că nu trebuie decât să se uite în calendar.

Î: Despre ce acțiune este vorba?

Răspuns: Alegerea numelui copilului.

Autor: Octavian Sireteanu, Asachi

#2. Acest cuvânt, pe lângă cele două sensuri binecunoscute, mai are și sensul, în limba engleză, de arbitru de fotbal. Și nu-i de mirare, pentru că știți și voi că de multe ori arbitrii sunt așa.

Î: Răspundeți printr-un cuvânt de origine congoleză, despre ce este vorba?

Răspuns: Zebra

Autor: Octavian Sireteanu, Asachi

#3. Maria Stuart, regina scoțienilor, nu se putea căsători cu amantul său, James Hepburn, al patrulea conte de Bothwell, din cauza mai multor impedimente de ordin moral, ce ar fi contravenit moravurilor vremii. În mod paradoxal, căsătoria a devenit posibilă după ce Hepburn a declarat ceva.

Î: Ce a declarat acesta?

Răspuns: Că a violat-o pe Maria Stuart

Autor: Orest Dabija, Asachi

#4. Faptul că în secvența din carte este vorba anume despre malus domestica nu a fost încă demonstrat. Totuși, aceasta este cea mai răspândită teorie. În perioada renascentistă, malus domestica a devenit simbol al cunoștinței, nemuririi și al tentației.

Î: Răspundeți printr-un cuvânt, cum numim noi în viața de zi cu zi malus domestica?

Răspuns: Măr

Autor: Dana Lașcu, Afrodiziac

#5. Acum ceva timp am aflat cu bucurie despre semnarea unui contract între realizatorii emisiunii încetate – Top Gear și Netflix, pentru începerea lucrului la o nouă emisiune. Denumirea noii emisiuni încă nu este cunoscută, însă o denumire vehiculată și menționată și de ziarul The Guardian ar fi aproape identică cu denumirea originală a unui serial, doar că fără o literă.

Î: Răspundeți în limba engleză, care ar fi noua denumire?

Răspuns: House of cars

Autor: Octavian Sireteanu, Asachi

#6. Se consideră că acest stil de muzică a apărut în Chicago la începutul anilor ‘80, într-un club de noapte deschis într-un fost depozit.

Î: Cum se numește stilul?

Răspuns: House

Autor: Ion-Mihai Felea, Asachi

#7. În anul 2015, Guvernul belgian a decis să creeze o monedă comemorativă de 2 euro, adică 200 de eurocenți. Din cauza opunerii unor state membre ale zonei euro, a creat într-un final, o monedă comemorativă de 2,5 euro doar pentru uz intern.

Î: Dar ce comemorează această monedă, dacă poetul romantic englez Robert Southey o considera cel mai salutar moment pe care l-a trăit lumea civilizată?

Răspuns: Bătălia de la Waterloo.

Autor: Vasile Rotaru, Asachi

#8. Atenție, în întrebare este un cuvânt omis!

George Washington datorează astăzi New York Society peste 300 000 de dolari, sumă care crește zilnic.

Î: Ce cuvânt din 11 litere a fost omis în întrebare?

Răspuns: Bibliotecii

Autor: Ion-Mihai Felea, Asachi

#9. Una dintre metodele economice de luptă ale britanicilor contra americanilor în Războiul de Independenţă a fost invadarea pieţei americane cu un anumit produs. Cu toate că nu erau originale, produsele respective au bulversat pieţele celor 13 colonii.

Î: Despre ce tip de produse este vorba?

Răspuns: Bani/dolari.

Autor: Orest Dabija, Asachi

#10. Filmul „Psycho” este o ecranizare a romanului cu același nume de Robert Bloch. Atunci când au fost procurate drepturile, Alfred Hitchcock i-a plătit 9.000$ lui Bloch și a cumpărat toate exemplarele romanului pe care a putut pune mână.

Î: Care a fost motivul?

Răspuns: Pentru ca publicul să nu cunoască finalul

Autor: Veceslav Chirița, Echipa Kernel Panic

#11. Una din versiunile apariției denumirii acestui toponim povestește despre cele cinci drumuri ce porneau din centrul orașului și care duceau în părțile opuse ale insulei, precum degetele unei mâini.

Î: Numiți toponimul!

Răspuns: Palma de Mallorca/Palma

Autor: Kernel Panic

Întreg pachetul de întrebări puteți să-l vedeți aici: Asachi, Afrodiziac, Kernel Panic și Beleizis.

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine