(studiu) Iată care sunt dispozitivele utilizate de moldoveni pentru conectarea la internet

abbbb
Foto:PC: yoda.ro

Un studiu realizat recent de echipa Magenta Consulting prezintă rata de penetrare a serviciilor de internet din Moldova, dar și dispozitivele folosite de moldoveni pentru a se conecta la internet.

Potrivit cercetărilor, 72 % dintre utilizatorii de internet accesează netul zilnic sau cel puțin aproape în fiecare zi. Majoritatea sunt elevi, celibatari, locuitori ai zonei de centru a țării, persoanele care au un venit lunar între 10 000 și 20 000 de lei și cele care au o vârstă cuprinsă între 16 și 25 de ani.

60 % dintre moldovenii ce folosesc internet în limitele gospodăriei sau locuinței sale sunt clienții operatorului Moldtelecom, pe locul doi s-au plasat Orange și StarNet, câte 14 % pentru fiecare, cel din urmă fiind mai prezent în zona de centru a țării. De asemenea, StarNet este în egală măsură prezent în locuințele moldovenilor atât din localitățile urbane cât și din cele rurale. În afara gospodăriei, lucrurile stau invers, 51 % dintre moldoveni folosesc serviciile operatorului Orange, 18 % – Moldtelecom, 17 % – Moldcell și 8 % – StarNet.

Dispozitive utilizate pentru conectarea la internet (%)

PC: consulting.md

În cazul alegerii unui operator de către utilizatori în afara cadrului locuinței sale, Moldtelecom-ul este răspândit în zona de sud a Republicii Moldova, în mediul rural, printre persoanele cu vârsta cuprinsă între 41 și 50 de ani și moldovenii ce au un venit de la mai puțin de 3 000 de lei până la 10 000 de lei. Operatorul Orange este mai popular printre intervievații cu vârsta cuprinsă între 18 și 21 de ani, cei care dețin propria afacere și sunt liberi profesioniști. Iar moldovenii care apelează la serviciile operatorului Moldcell pentru a se conecta la internet în afara locuinței sale sunt în mai mare măsură locuitori ai mediului urban și a zonei de sud din Moldova.

Cu toate că de câțiva ani fibra optică a înlocuit mijloacele mai vechi de transmitere de date prin cabluri, aceasta este prezentă și utilizată doar de către 30 % de moldoveni, majoritatea fiind locuitori ai mediului urban. 34 % sunt conectați la internet prin ADSL – conectare prin intermediul unui modem conectat la linia telefonică care permite utilizarea concomitentă a ambelor servicii, conexiune specifică mai mult celor ce sunt stabiliți cu domiciliul la țară. 21 % folosesc conexiunea de tip wireless, adică fără fir, 18 % se conectează prin modemuri de tip 3G sau 4G, iar 14 % stau pe net folosindu-se de telefonia mobilă.

Conectați la internet prin fibră optică, wireless, de la un laptop sau smartphone, trebuie să nu uităm să ne rupem ochii și gândurile din lumea virtuală, ca să nu ratăm lumea reală care ne înconjoară aici, acum.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine