Experiența tinerilor moldoveni obținută în cadrul stagiului din Bundestagul german

collage
Foto:Photo Credit: colaj #diez

Germania a susținut întotdeauna parcursul european al Republicii Moldova, după obținerea independenței sale în 1991. În multitudinea de proiecte culturale, sociale, economice susținute financiar de Guvernul german se înscriu și stagiile oferite tinerilor moldoveni, între care Bursa Parlamentară Internațională (IPS) a Bundestagului German.

Pentru aproape 30 de tineri din Republica Moldova care au avut posibilitatea să se afle timp de cinci luni în cabinetul unui parlamentar german, unde s-au familiarizat cu modalitatea de funcționare a Bundestagului (Camera Inferioară a Parlamentului), stagiul a reprezentat o experiență unică care i-a ajutat să se regăsească în diferite domenii de activitate în țară sau peste hotare, scrie DW.com.

Daniela Hartmann (născută Coseac) a obținut doctoratul la Universitatea Tehnică din Berlin ți a fost bursieră IPS în 2009, după absolvirea Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

0,,18877735_403,00

„Datorită acestui program am deprins diverse calități personale și profesionale, care au contribuit esențial la dezvoltarea personalității mele. De exemplu: competența interculturală și internațională. În cadrul programului IPS are loc o comunicare intensă între tineri din peste 28 de state. Această comunicare contribuie la sensibilizarea bursierilor față de alte culturi și alte mentalități. Colaborarea intensă cu colegii bursieri în cadrul diverselor proiecte și călătorii dezvoltă și spiritul de echipă. De această calitate are nevoie orice angajat, pentru a colabora cu succes în cadrul echipei sale și pentru a obține rezultate optime, de exemplu, în proiecte.”

Ea mai spune că programul IPS dezvoltă la tinerii participanți capacitatea de a gândi transdisciplinar. În timpul practicii în biroul unui parlamentar al Bundestagului german, bursierii se confruntă cu sarcini din diverse domenii: politice, culturale, sociale etc. Prin abordarea acestor teme are loc un schimb interdisciplinar de informații, care are efecte constructive și benefice pentru formarea gândirii complexe.

„În timpul stagiului am descoperit pasiunea mea pentru știință și întrebări științifice complexe. Astfel am continuat studiile de master la Universitatea Tehnică din Berlin. În continuare, am susținut tot acolo teza de doctorat. Am cercetat limbajul științific german și regulile lucrului științific calitativ”, adaugă Daniela Hartmann.

„Oamenii politici se interesează de nevoile cetățenilor”

Olesea Balan, bursieră IPS în 2012, activează în prezent în cadrul Centrului Universitar Bavarez pentru Europa Centrală, de Est și de Sud-Est, care promovează și susține mobilitatea și cooperarea academică cu regiunea estică europeană.

0,,18877750_403,00Despre bursa IPS, basarabeanca spune că „a fost o experiență unică de a urmări îndeaproape activitatea parlamentară și procesele decizionale la nivel legislativ. Datorită posibilității de a asista la ședințele unor grupuri de lucru și cele plenare, oferită de altfel oricărui cetățean al țării interesat, am cunoscut cultura dezbaterilor și comunicării constructive dintre partidele de guvernare și cele de opoziție. Stagiul de practică în biroul deputatului Dr. Helge Braun (fracțiunea CDU/CSU) mi-a oferit o imagine absolut nouă asupra relației politicieni-cetățeni. Oamenii politici se interesează de nevoile cetățenilor și mențin contactul cu alegătorii nu doar în timpul campaniilor electorale. Cultura politică participativă este proprie societății germane și necesară dezvoltării democratice a unui stat.

Programul IPS m-a ajutat să îmi dezvolt abilitățile analitice și cele de comunicare și m-a motivat să continui studiile în acest domeniu. Prin urmare, în anul 2015 am absolvit programul de masterat Studii Europene cu specializarea Științe politice și drept la Universitatea din Regensburg, beneficiind de asemenea și de bursa fundației germane Konrad Adenauer”.

Relații moldo-germane de durată

Și Vladimir Gîlcă, care a beneficiat de programul de burse IPS în 2014, subliniază importanța stagiului în Parlamentul german. În afară de faptul că s-a familiarizat cu modul de funcționare a parlamentarismului german în general, moldoveanul spune că a fost martor „și la ce se întâmplă în spatele culiselor, în birourile parlamentarilor, în cadrul negocierilor din fracțiuni și în comisiile parlamentare. Este o experiență care nu poate fi descrisă în câteva cuvinte, dar odată cu trecerea timpului înțelegi că unele lucruri învățate acolo pot fi aplicate în foarte multe domenii și situații”.

0,,18878023_403,00Stagiul i-a oferit lui Vladimir Gîlcă șansa de a învăța lucruri practice în cadrul muncii dintr-un birou parlamentar, cum ar fi: pregătirea unui discurs, a unui răspuns pentru alegători, unui raport săptămânal de informare a partenerilor și susținătorilor sau a unei întâlniri cu o parte din alegători, dar și promovarea prin cadrul rețelelor de socializare și site-uri web.

„Profesionalismul, integritatea, punctualitatea și receptivitatea față de oamenii simpli a parlamentarilor și funcționarilor germani este o altă lecție importantă învățată, care mă inspiră și mă motivează zi de zi. Experiența acumulată în Bundestag m-a ajutat să obțin un stagiu de șase luni în cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, fiind și beneficiarul unei burse din partea Organizației Internaționale a Muncii din Moldova. Totodată, în primele două luni de stagiu am fost angajat în cadrul Misiunii OSCE de Observatori a Alegerilor Parlamentare. Din iunie 2015 am devenit coordonatorul de programe pentru Republica Moldova al fundației germane „Friedrich Naumann”. Experiența mea din cadrul Parlamentului german a contat foarte mult în special în acest caz, deoarece instituția este finanțată de către statul german și este important ca angajații să cunoască modul de muncă din instituțiile germane”.

„Un pas înainte în dezvoltarea personală”

Liudmila Corlăteanu a obținut o bursă IPS în anul 2013. Pentru ea stagiul în Bundestag reprezintă „un pas înainte în dezvoltarea personală. Am fost de mai multe ori la Berlin, dar în anul 2013 a fost o perioadă foarte intensă, plină de evenimente, întâlniri și cunoștințe noi.

0,,18877745_403,00Eu cred că scopul final al acestei burse a fost faptul că reprezentanții mai multor culturi se întâlnesc într-un oraș divers și tolerant și până la urmă se transformă într-un grup omogen de 40 de națiuni diferite. IPS este o inițiativă excelentă când știi ce vrei să faci, este o experiență care promovează încrederea în sine, comunicarea și viziunile asupra anumitor probleme. Această bursă mi-a oferit șansa să stabilesc niște contacte cu reprezentanții mass-media din Germania. De atunci am început să colaborez cu corespondenți europeni și am înțeles că țările Parteneriatului Estic, inclusiv Republica Moldova sunt și vor rămâne în continuare de interes strategic pentru UE.

În prezent colaborez cu Deutsche Welle Akademie în Moldova. Din 2015 încercăm să introducem în sistemul curricular universitar și școlar lecții de educație mediatică, menite a consolida cunoștințele tinerilor și a dezvolta gândirea critică, o competență absolut necesară generației de astăzi”.

„IPS se evidențiază în CV-ul personal”

Pe Oxana Cubasov, bursieră IPS în 2013, stagiul în Bundestag a făcut-o să gândească altfel.

0,,18877758_403,00„Privesc lucrurile și le analizez din mai multe puncte de vedere. IPS se evidențiază în CV-ul personal. Angajatorii iau în considerație această perioadă. Unde activez acum nu are o legătură directă cu stagiul în Parlamentul german, dar programul IPS m-a ajutat să ajung acolo unde sunt și să am o viziune mai largă despre lume. Deputatul la care am lucrat, Karin Binder, este din Baden Württemberg și se ocupă cu agricultura.”

La Stuttgart, Oxana Cubasov lucreză la Universitatea Agrară, în biroul internațional, unde se coordonează Programul de Schimb Academic „Erasmus” și la firma „Agrarkontakte International” din același oraș, având o poziție de conducere.

„În tot ce faci e nevoie de disciplină, corectitudine și profesionalism”

Andrei Zapanovici, bursier IPS în 2008, consideră că cea mai mare realizare a fost aceea de a „cunoaște ce înseamnă transparența decizională în cadrul unui parlament funcțional și integru”.

0,,18877741_403,00„La fel, extrem de important a fost de a vedea și de a învăța cum funcționează Bundestagul în corelație cu alte instituții publice din Germania. Pe lângă punctualitate și disciplină, este foarte important de realiza responsabilitatea funcționarilor din cadrul Bundestagului și aici nu mă refer doar la deputați ci la toate persoanele care activează în cadrul organului legislativ. Am cunoscut oameni cu inițiativă și dornici de a schimba ceva în țara de unde vin, aceștia au fost colegii mei de bursă din 23 țări.

Pentru orice persoană care a absolvit stagiul la Bundestag, acesta a reprezentat o trambulină în viața profesională, deoarece în tot ceea ce faci este nevoie de disciplină, corectitudine și profesionalism, învățate și observate în Parlamentul Germaniei.”

Andrei Zapanovici activează în calitate de șef de proiect de nouă ani în cadrul Societății Germane pentru Colaborare Internațională (GIZ) la Chișinău. Activitatea sa profesională este legată de relațiile de asistență tehnică dintre Germania și Republica Moldova.

***

Bundestagul oferă anual absolvenților diferitelor instituții de învățământ superior din Republica Moldova posibilitatea de a face un stagiu la Berlin, în cadrul biroului unui parlamentar german. Condițiile cerute sunt: să dispună de cunoștințe foarte bune de limba germană, să fie cetățeni ai Republicii Moldova, să fi încheiat studiile universitare, să posede cunoștințe despre politica, societatea și istoria germană și să aibă vârste de sub 30 de ani. Participanților la program li se oferă astfel posibilitatea de a face cunoștință cu sistemul parlamentar german, cu procesele decizionale precum și să acumuleze experiență practică privind activitatea parlamentară.

Bursierii primesc un stipendiu lunar de 500 de euro, cheltuielile de călătorie, asigurare și cazare fiind suportate de către partea germană. Programul este organizat împreună cu Universitatea Liberă, cu Universitatea Humboldt și cu Universitatea Tehnică din Berlin. Selecția bursierilor se va face de către o comisie de independentă a Bundestagului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine