Inițiativa „Școala Mea” a organizat pe parcursul ultimelor două luni audieri publice la cele 20 de școli beneficiare din acest an, la care au participat peste 2.800 de cetățeni, printre care elevi, cadre didactice, părinți și reprezentanți ai autorităților.
În cadrul acestor audieri publice, cetățenii au avut ocazia să ia decizii colective privind problemele și prioritățile de dezvoltare ale școlii. În plus, directorii de școală au prezentat cetățenilor gradul de implementare a reformei educaționale în instituție, au vorbit despre cum a fost cheltuit bugetul instituției în ultimii ani, dar și despre proiectul de buget pentru 2016.
În cadrul acestor audieri publice, au fost înainte sute de propuneri și au fost luate zeci de decizii: la liceul din Măgdăcești, în urma apelurilor cetățenilor, reprezentantul Consiliului Raional, prezent la eveniment, a decis alocarea banilor din componenta raională pentru reparația acoperișului instituției. La liceul „Onisifor Ghibu” din or. Orhei, la propunerea elevilor, s-a decis prelungirea pauzei mare de masă, pentru ca elevii să aibă mai mult timp pentru a lua un prânz consistent, iar participanții de la audierea publică de la Liceul „Vasile Alecsandri” din Ungheni au optat pentru amenajarea unui Eco Parc în fața instituției, dar și amenajarea unei încăperi separate pentru atelierul de educație tehnologică și reînnoirea echipamentului sportiv.
Nadia Cristea, viceministrul în exercițiu al Educației, prezentă la audierile publice de la liceul „Onisifor Ghibu” din Chișinău, a apreciat importanța acestora: „Acest eveniment este o dovadă în plus a necesității discuțiilor publice. Prezența într-un număr atât de mare a părinților e salutabilă și e de încurajat. Obiectivul principal rămâne a fi implicarea tuturor în procesul de luare a deciziilor și rolul părinților crește de fiecare dată, când atitudinea dictează implicare. Din acest motiv, avem nevoie de mai multe evenimente de acest fel, care promovează sentimente de responsabilizare personală și financiară a cetățenilor”, a declarat doamna viceministru.
Părinții au salutat și ei aceste activități: „Apreciez curajul și îndrăzneala administrației de a prezenta bugetul, dar și de a fi atât de transparentă. Cred că din acest proiect vor beneficia toți”, a declarat un părinte de la liceul „Ion Luca Caragiale” din Orhei.
Victoria Vlad, coordonatorul inițiativei „Școala Mea” și economist la Expert-Grup, a declarat: „La audierile publice se pun bazele unui proces de responsabilizare socială pentru educație. Astfel, elevii și părinții, alături de autoritățile publice, agenții economici și organizațiile societății civile se adună pentru a rezolva problemele școlilor”, a remarcat Victoria Vlad.
Beneficiile inițiativei „Școala Mea” se fac simțite și la instituțiile care au început implementarea acesteia anul trecut. La liceul „Alecu Russo” din s. Sângereii Noi, r. Sângerei, după ce părinții au făcut un șir de propuneri către administrația școlii la audierile publice de anul trecut, legate de transportarea copiilor, blocul sanitar, aprovizionarea cu apă și mobilierul școlar, noul director al instituției, care a fost numit în 2015, a luat act de propunerile de anul trecut și le-a implementat.
De asemenea, este important de menționat că, în premieră, 11 instituții educaționale și-au exprimat intenția să organizeze independent audierile publice. De altfel, inițiatorii proiectului îndeamnă toate școlile din țară să organizeze în mod independent audierile publice, dar și alte activități de implicare civică, pentru a se convinge de beneficiile acestor procese. Ghidurile de organizare și instrucțiunile pot fi găsite pe pagina web Școala Mea.