(foto) Europa pentru Moldova: Povestea afacerii cu gust de caramelă și jeleu

pagecar2
Foto:PC: colaj #diez

Întreprinderea de dulciuri „Migdal SGP” S.A. a fost înființată ca societate pe acțiuni la 3 noiembrie 1994. Scopul înființării a fost dezvoltarea agriculturii, cum ar fi producerea și prelucrarea cartofilor, îmbunătățirea solurilor prin importul și distribuția îngrășămintelor, exportul de produse agricole și transportul de mărfuri.

La început, compania avea ca prioritate importul și comercializarea produselor agricole, cum ar fi grâu, porumb, floarea soarelui, dar și celor de uz fitosanitar. Pe parcursul activității, s-a ajuns la concluzia că, totuși, viitorul constă în producere. După anumite cercetări de piață, a fost luată decizia de a fi diversificată afacerea companiei și, respectiv, de a lansa producerea de caramelă și jeleuri, ceea ce reprezintă un potențial de dezvoltare atât în Republicii Moldova, cât și peste hotarele ei, cum ar fi România, Belarus, Letonia.

 

Procesul de producere a dulciurilor la „Migdal SGP” PC: Corina Panuș

Astfel, în primăvara anului 2014, cu susținerea programului PARE 1+1 și, desigur, cu voință de producere, soții Corina și Sergiu Panuș implementează pe piața dulciurilor o variată gamă de jeleuri și caramelă Bomfetti. Chiar dacă pe piață există deja câțiva concurenți cu o experiență mai vastă, compania și-a propus să ocupe o nișă de mijloc, care are venituri medii și submedii.

 

Procesul de producere a dulciurilor la „Migdal SGP” PC: Corina Panuș

Ca și în oricare afacere, prima problemă a fost finanțarea, care, de multe ori, poate să ne împiedice să realizăm ceea ce ne dorim. Fondatorii întreprinderii de produse zaharoase au trecut peste această barieră cu suportul instituțiilor financiare din țară, dar și cu susținerea din partea ODIMM prin intermediul programului PARE 1+1, care le-a acordat o sumă în valoare de 200 000 de lei. „Desigur că acești bani nu au fost îndeajuns, dar pentru început este un imbold. Din partea noastră, ca antreprenori, pentru a putea beneficia de serviciile programului, ni s-a cerut să avem un suport de minim 400 000 de lei investiți la procurarea utilajului pentru producerea caramelei și a jeleurilor și, desigur, un șir de acte necesare.”

 

Procesul de lucru la „Migdal SGP” PC: Corina Panuș

După un an și opt luni de producere, întreprinderea „Migdal SGP” a devenit cunoscută pentru produsele sale de caramele și jeleuri Bomfetti, oferind o nouă abordare a pieței de dulciuri. Totul a început din dorința soților Panuș de a produce, de a crea ceva nou și diferit pentru consumatori. „La început a fost greu, pentru că totul în jur era necunoscut, dar am muncit și, împreună cu tehnologul șef, am elaborat rețete, împreună cu designeri și specialiști în domeniu, am elaborat ambalajul, astfel ca să avem rezultate de calitate.”

 

Procesul de ambalare a dulciurilor la „Migdal SGP” PC: Corina Panuș

Ziua de lucru la „Migdal SGP” începe la ora 8.00, iar la realizarea, ambalarea și stocarea produselor la depozit lucrează 30 de persoane. Materia primă necesară, cum ar fi zahărul, melasa, gemul, aromele, cutiile, este procurată de la agenții economici locali, iar eticheta este importată din Turcia.

 

Procesul de producere a dulciurilor la „Migdal SGP” PC: Corina Panuș

Afacerea cu caramelă și jeleuri, datorită calității și profesionalismului, a ajuns să exporte produse în România, Kazahstan și Țările Baltice. „Piața locală este mică, iar aici noi lucrăm doar cu un singur distribuitor. Am început să exportăm și suntem mulțumiți; avem solicitări, clienți, semnăm contracte și încercăm să facem față dificultăților. Ca fiecare antreprenor, la început te conduci după cifre, faci calcule la profit, dar cred că într-o afacere trebuie să pui și suflet, să dezvolți numele produsului care să rămână în istorie”, povestește Corina Panuș, directorul „Migdal SGP”.

 

Procesul de ambalare a dulciurilor la „Migdal SGP” PC: Corina Panuș
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine