Cu ajutorul protocoalelor clinice naționale pentru depresie și schizofrenie, profesioniștii îi vor asista mai ușor și mai eficient pe oamenii cu probleme de sănătate mintală. Beneficiarii vor fi tratați gradual, în funcție de complexitatea afecțiunilor de care suferă, primind îngrijiri integrate de sănătate mintală.
La Ministerul Sănătății a avut loc un atelier de lucru, în care au fost prezentate noile protocoale clinice în cazurile de depresie, schizofrenie, anxietate și tulburări bipolare. La atelierul de lucru au participat viceministrul Sănătății, Gheorghe Țurcanu, precum și experți ai Institutului de Sănătate Mintală și Adicții Trimbos din Olanda, Organizația Trimbos Moldova, Institutul NIVEL și Liga Română pentru Sănătate Mintală.
Această abordare este importantă prin prisma volumului mare de necesități de îngrijiri de sănătate mintală în rândul populației, a problemelor mintale care necesită o diagnosticare precoce, încă la nivel de asistență medicală primară, precum și din cauza necesităților stringente de instruire și formare a specialiștilor conform standardelor și cerințelor actuale în domeniul îngrijirilor de sănătate mintală.
Experții internaționali au susținut că problemele de sănătate mintală trebuie recunoscute și tratate pe larg la nivelul asistenței primare și că îngrijirile de sănătate mintală prestate în asistența primară trebuie integrate cu cele din centrele comunitare de sănătate mintală din Moldova.
Potrivit specialiștilor, pe lângă tratamentul medicamentos, oamenii cu probleme de sănătate mintală trebuie să beneficieze și de psihoeducație, intervenții psihologice, tratamente combinate și îngrijiri multidisciplinare, în funcție de gravitatea afecțiunii.