Astăzi este marcată Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor Rutiere

dsc_0018_0
Foto:Photo Credit: Inspectoratul General de Poliție

În fiecare zi, la nivel global decedează peste 3.400 de oameni din cauza accidentelor rutiere, majoritatea dintre ei fiind persoane tinere. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, alte zeci de mii de persoane sunt afectate pentru tot restul vieţii.

În acest context, Organizația Națiunilor Unite, la 26 octombrie 2005, a stabilit printr-o rezoluţie, ca în fiecare an, a treia duminică din luna noiembrie să fie desemnată Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor Rutiere, zi în care societatea, instituţiile statului sunt chemate să promoveze atenţia în trafic.

Leziunile traumatice suferite în urma unui accident rutier reprezintă în continuare cauza principală de deces în rândul copiilor și al tinerilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 29 de ani la nivel european. Jumătate din totalul de decese înregistrate ca și consecință a accidentelor rutiere afectează șoferii și pasagerii autovehiculelor. 26.025 de oameni au murit în anul 2013 în Uniunea Europeană din cauza accidentelor rutiere. Fără eforturi redutabile și noi inițiative concrete, numărul deceselor și traumatismelor ar putea crește cu 65% până în anul 2020 și chiar cu 80% în țările cu venituri mici și medii. Costul accidentelor rutiere se estimează la 1,5 % din PIB în cazul țărilor cu un „venit mediu”.

Cum stăm la capitol accidente rutiere în Republica Moldova

În Republica Moldova, potrivit Inspectoratului Național de Patrulare, pe parcursul anului 2014 au fost înregistrate 2.564 de accidente rutiere, soldate cu 324 de persoane decedate şi alte 3.080 traumatizate. Copiii au fost implicaţi în 411 accidente rutiere, în rezultatul cărora şi-au pierdut viaţa 20, iar alții 391 au fost răniți. Din vina proprie a copiilor s-au produs 49 de accidente, în care trei copii au decedat, iar 46 dintre ei s-au ales cu traumatisme.

Din numărul total de accidente, cea mai mare parte o constituie:
– tamponarea pietonilor – 884 de accidente (34,5% din numărul total de accidente comise în perioada respectivă);
– ciocnirea mijloacelor de transport – 819 (31,9%);
– tamponarea obstacolelor – 358 (14,0%);
– inversiunea mijloacelor de transport – 255 (10,0%);
– tamponarea cicliştilor – 85 (3,3%);
– ciocnirea mijloacelor de transport staţionate – 35 (1,4%);
– tamponarea hipomobilelor – 21 (0,8%).

Principalii factori care conduc la accidente rutiere grave, soldate cu decese:

1. Viteza inadecvată sau excesivă. Mai mult de 2.200 de decese în trafic ar putea fi prevenite în fiecare an, dacă viteza medie ar scădea cu „doar” 1 km/h pe toate drumurile.

2. Conducerea sub influența alcoolului. Cel puțin 7.500 de decese ar fi putut fi prevenite, dacă nu s-ar fi consumat alcool de către conducătorii auto, implicați în accidente.

3. Ignorarea centurii de siguranță. Aproximativ 12.400 de persoane aflate în vehicule au supraviețuit accidentelor grave, datorită faptului că au purtat centura de siguranță.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine