Sfaturi utile pentru antreprenori: Cum să vinzi o idee de startup în 60 de secunde

gurau2
Foto:PC: AllMoldova

În perioada 13-15 noiembrie la Chișinău se va desfășura cel mai important eveniment antreprenorial din țară – Startup Weekend Moldova. Evenimentul este dedicat tinerilor care aspiră să devină antreprenori în domeniul IT și oferă multiple oportunități de acumulare a experienței în dezvoltarea și promovarea unui produs, stabilire de contacte utile, identificare a potențialilor cofondatori sau investitori, testare și îmbunătățire a ideilor de afaceri și multe altele.

Cu o săptămână înainte de eveniment, startup-erii locali au avut posibilitatea să afle, în cadrul unei întâlniri găzduite de Generator Hub, sugestii și sfaturi privind elementele cheie pe care participanții la Startup Weekend trebuie să le ia în considerație. Întrunirea a fost moderată de Anca Albu, membră a echipei care a dezvoltat conceptul evenimentelor Startup Weekend de la bun început și care în acest an este la Chișinău pentru a-și împărtăși experiența cu startup-erii din Moldova.

„Pitch-ul de 60 de secunde este elementul de bază al Startup Weekend”. Un pitch este un discurs scurt și spontan, prin care o persoană își poate promova competențele, serviciile sau afacerea. La Startup Weekend participanții dispun de 60 de secunde pentru a-și prezenta ideea.

Cum să prezinți eficient o idee de startup în 60 de secunde:

 

Anca Albu PC: AllMoldova

#1. Prezintă-te! (5-10 secunde)

De dorit s-o faci într-un mod memorabil. Spune la ce te pricepi cel mai bine, ce abilități ai. Arată că ești o persoană sigură și capabilă să conducă o echipă! Încearcă să fii cât mai motivant și convingător.

#2. Care este problema pe care încerci s-o rezolvi? (10-20 secunde)

Fiecare afacere satisface o necesitate; este soluția unei probleme. Startupurile nu sunt deloc o excepție, ba chiar pornesc de la acest punct. Descrie problema în termeni simpli, pe înțelesul tuturor. Poate fi o problemă din comunitate; de exemplu, tinerii doresc introducerea transportului public pe timp de noapte? Este o problemă actuală. Poți veni cu o soluție?

Recomandare: povestește o istorie personală care are tangență cu problema expusă. Soluția oferită va genera un nivel mai mare de încredere.

#3. Care este soluția? (10-20 secunde)

Ai descris problema, acum e rândul să prezinți soluția! Descrie într-un mod coerent și logic cum poți rezolva această problemă prin intermediul unei tehnologii (site, aplicație etc). Adaugă ingredientul magic – abilitățile  tale speciale care vor face această soluție să „zboare”. Gândește din start și o denumire pentru ideea ta, astfel ca aceasta să fie ușor de reținut.

 

PC: AllMoldova

#4. De cine ai nevoie? (5-10 secunde)

Alături de tine la Startup Weekend vor participa programatori, designeri, specialiști în marketing/business development. Spune de ce persoane ai nevoie în echipă pentru a dezvolta proiectul.

Nu uita: pentru toate acestea ai exact 60 de secunde! Dacă depășești limita, nu mai ai nici o secundă în plus. Organizatorii recomandă să exersezi de mai multe ori prezentarea în fața oglinzii, pentru a fi sigur că te încadrezi în timp și reușești să expui într-un mod convingător tot ce ți-ai propus.

Ce este Startup Weekend Moldova

 

Startup Weekend Moldova 2015

Startup Weekend Moldova este adresat programatorilor, specialiștilor în design grafic, managementul proiectului, marketing și administrarea businessului și tuturor celor care își doresc să dezvolte afaceri în domeniul aplicațiilor online sau mobile. Evenimentul va avea loc în incinta incinta Zip House – Centrul de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii (situat pe str. Studenților 9/19, în spatele blocului III al Universității Tehnice a Moldovei). Biletele pot fi cumpărate pe Fest.md.

Startup Weekend Moldova este organizat de către Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul Proiectului de Dezvoltare a Centrului de Excelență în Domeniul TIC, în parteneriat cu Orange Moldova, Microsoft, Simpals ș.a. Parteneri media: AGORA, Allmoldova și #diez

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine