La Paris se redeschide Muzeul Rodin după trei ani de renovare

rodin-thinkerUSE_3494054b
Foto:Gânditorul de Rodin PC: www.telegraph.co.uk

După trei ani de renovare, Hotel Biron, care găzduiește Muzeul Rodin, se redeschide în 12 noiembrie la Paris, cu o prezentare nouă ce pune accentul pe activitatea de creație a marelui sculptor, la fel de popular și astăzi.

Costul lucrărilor de renovare s-a ridicat la 16 milioane de euro, din care 51% au fost asigurate de stat, iar 49% – de muzeu, singurul dintre muzeele naționale care își autofinanțează activitatea și salariile. El își obține veniturile îndeosebi din realizarea de ediții originale de bronz — cel mult 12 pentru fiecare operă, potrivit indicațiilor lui Rodin — și din organizarea de expoziții itinerante cu piese din colecția sa (6.775 de sculpturi și 9.000 de desene și stampe, la care se adaugă cele 6.400 de antichități colecționate de sculptor), transmite AGERPRES.

Geneza capodoperelor lui Rodin este dezvăluită pe parcursul celor două nivele ale expoziției. O sală reconstituie amenajarea din perioada în care Rodin a locuit la Hotel Biron, începând din 1908, cu paravanul în spatele căruia se dezbrăcau modelele, busturi romane și un pitic japonez. Două spații sunt consacrate integral tehnicii sculptorului. „Dorim ca publicul să afle cât de important a fost ghipsul în opera sa”, subliniază Catherine Chevillot.

Auguste Rodin asambla adesea părți ale corpului după ce le modela, mărindu-și creațiile pornind de la multe machete pregătitoare. Pentru sculptura „Balzac”, de exemplu, Rodin a realizat câteva sute de machete, printre care un ghips aproape în mărime naturală al halatului celebrului scriitor. Vizând perfecțiunea, făcea multe încercări, 34 numai pentru bustul lui Clemenceau, a spus și Clemence Goldberger, responsabilă de comunicare din partea muzeului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine