Echipa #diez a încercat să vadă ce cărți scrise de tinerii din Moldova au apărut în 2015, pentru a observa trendurile literare și ceea ce ne așteaptă în 2016. Vedeți mai jos lista de autori pe care am găsit-o.
#1. Sweet Vera Cruz de Lola Majeure
„Sweet Vera Cruz” (scrisă în limba română). Tuturor vânzătoarelor de cantină se dedică.
E o carte despre oameni. Deopotrivă fericiți și nefericiți. E o carte despre Vera Cruz, unul diferit de cel care-i aproape la capătul pământului, un Vera Cruz imaginar, dulce, un Vera Cruz care-și are legile sale. Nu este recomandă minorilor.
Cartea o puteți găsi aici: Sweet Vera Cruz.
#2. Singur în întuneric de Mariana Răileanu
Ajung la proză târziu. E şi firesc. Pentru proză, pe lângă talent, mai e nevoie de experienţă de viaţă, de trăiri proprii, de cunoaştere a realităţilor, inclusiv ale celor imaginate, de studiu.
Iată însă şi o prozatoare foarte tânără. Mariana Răileanu, născută în satul Slaveanca, Sângerei, la 10 martie 1991, absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării şi a Facultăţii de Ştiinţe Economice a ULIM, prezintă cititorului o pânză de proporţii. Un roman despre tinerii de azi, colegii ei de vârstă, despre viaţa acestora, pe care ea o analizează ca şi cum din interior.
E un portret alcătuit din fărâme ale unei generaţii, ale cărui componente sunt aparent fără griji – de ei au „grijă” părinţii care muncesc peste hotare -, fără probleme grave, unicele lor probleme fiind cele sentimentale, fără compromisuri, pentru că nu cunosc noţiunea, şi aşa mai departe.
Cartea o puteți găsi aici: Singur în întuneric.
#3. It’s complicated de Zina Zen
„It’s complicated” este un volum de stări și rime. Pentru orice vârstă, orice oră de zi sau noapte. Este, deopotrivă, răspuns și întrebare. Adresată întregii lumi, propriei minți și inimi, unei singure persoane – celei noi, proaspăt intrate în viața noastră sau celei vechi, aceleiași, de atâta amar de vreme.
„It’s complicated” e pentru femeile care caută un cuvânt potrivit pentru un moment, o trăire, o stare, dar și pentru bărbații care nu știu să înțeleagă femeia – femeia, în general; femeia lor, de acasă; femeia altui bărbat… Femeia.
În acest amețitor secol al vitezei, care ne face să ne pierdem printre tehnologiile de ultimă oră, „It’s complicated” este cel mai potrivit cadou pe care ni-l putem face. Personal, de aproape, de la om la om. Este o carte cu suflet, pentru suflet. O carte cu viață, cu puls, cu zvâcnire.
Cartea o puteți găsi aici: Its complicated.
#4. Homo Aggressivus: De ce nu se opresc războaiele și violența de Dorian Furtună
Despre agresivitate, instincte, comportamente umane și fenomene sociale.
De ce suntem agresivi, cum s-a format caracterul războinic al speciei umane, care sunt factorii declanșatori ai comportamentului violent în zilele noastre, cum ne influențează genele, mediul și educația și ce impact au frustrările asupra echilibrului nostru emoțional – toate aceste și multe alte aspecte ale agresivității sunt pe larg și cu lux de argumente prezentate în această carte.
Cartea o puteți găsi aici: Homo Aggressivus.
#5. Simfonia unui criminal de Doina Lungu
„O carte trebuie coaptă, zile și nopți de-a rândul, pe parcursul mai multor luni. Apoi, deodată, vine muza și începi să scrii. Și scrii fără încetare, iar după o vară plină de lumină și trudă, după acele trei luni de soare și ploi, poți cuprinde în brațe primul roman”, a povestit tânăra scriitoare despre apariția acestei cărți. Doina Lungu, absolventă a facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, autoarea primului roman-thriller din Moldova, la doar 23 de ani a reușit să guste din rodul faimei.
Cartea o puteți găsi aici: Simfonia unui criminal.
#6. Ai grijă de tine de Maria-Paula Erizanu
„Îmi place să scriu și cartea a apărut din această necesitate. A fost și o schimbare în mine, o deschidere față de lume. Am încercat să redau toate momentele de fericire pe care le trăiam, pentru ca atunci când eram nefericită să îmi amintesc de ele. Cartea aceasta nu a fost scrisă pentru ca cititorii să descopere ceva despre mine, ci pentru a împărtăși idei, stări și gânduri despre prietenie, lumină, adolescență, despre cei din jur, pentru ca cititorul să fie deschis spre explorarea propriilor asociații, ca cititorii să simtă că au participat la un dialog.”
#7. Șoapte de Svetlana Iurcu
„Am scris texte despre ceea ce mă înconjoară, ceea ce simt și ceea ce vreau să devin. Cartea are 90 de pagini și cuprinde 22 de texte. Într-o săptămână am adunat toate textele. Majoritatea lucrărilor sunt scrise recent, dar sunt și câteva mai vechi, dar care mă reprezintă și se încadrează în această carte.”
#8. Cămașa lui de Augustina Șiman
”Augustina Șiman este scriitoarea care, asemeni unei femei trecute prin experiența anilor, și-a descoperit acel Chanel No. 5 al său în felul de a scrie – unic și irepetabil ca parfum. Savurezi fiecare metaforă a textului ei, o treci prin corzile sufletului și o simți vibrând în gânduri încă multă vreme după… Nu am să greșesc spunând că fiecare femeie își regăsește cel puțin pentru una dintre stările de spirit o undă din parfumul acestor rânduri. Savurați-le pe îndelete.”
Cartea o puteți găsi aici: Cămașa lui.
#9. De vorbă cu Emma de Vitali Cipileaga
Citind De vorbă cu Emma, trăiești împreună cu personajul propria ta poveste de viață. Emma te provoacă să găsești calea spre sufletul tău și te cheamă într-o lume în care liniștea, nebunia și iubirea adevărată sunt un tot întreg. Fie că ești femeie și o înțelegi, fie că ești bărbat și cauți calea spre inima ei, ai nevoie de răspunsuri. Le găsești în dialoguri și printre rândurile scrise de el sau trăite de ea.
Cartea o puteți găsi aici: De vorbă cu Emma.
#10. Trilogia Marea Bătălie de Andrei Zapșa
Trilogia „Marea bătălie” a fost concepută și gândită inițial drept un ciclu fantasy, gazdă a unui spațiu în care se desfășoară veșnica bătălie dintre forțele binelui și cele ale răului. Acțiunea are loc într-o lume alternativă celei pe care o locuim. Magia este un factor omniprezent pe parcursul întregii opere, la braț cu intrigile politice, războiul și, nu în ultimul rând, dragostea. Ei bine, ar fi cam lipsit de modestie să-mi caracterizez opera într-un mod anume, dar cert este că, din ceea ce mi-au zis persoanele care au reușit să o citească în întregime și care și-au împărtășit cu mine opiniile și trăirile, pot să sper și să cred cu adevărat că este una dinamică și bună.
Cartea o puteți găsi aici: Marea Bătălie.
#11. 10 POEME de Elena Guzun
Cartea manuală ,,1O POEME” prezintă aspecte originale: cele 10 gravuri sunt cusute ! în carte, nu lipite cum se făcea pe timpuri; toată cartea este tipărită pe foaie specială de aquaforte. Am folosit și foaie de calc pentru protecția stampelor și pentru a crea un efect estetic. Cartea a fost lansată pe 1 septembrie în cadrul Salonului Internațional de Carte din Chișinău, unde a obținut Premiul Ministerului Tineretului și Sportului pentru poezie
#12. „poɘtic incorəct” de Igor Ursenco
Editura Rafet a scos recent în tipar al patrulea volum de poezie semnat de Igor Ursenco, fixînd o nouă direcție lirică personală menită să reînnoiască periodic analogia, convenenthia, sympatheia, emulatio și signatura din hermeneutica sacră a culturii. Din cele 1624 de manuscrise participante la concursul Festivalului Internaţional de Creaţie „Titel Constantinescu” (Rîmnicu Sărat, ediţia VIII, 2015), placheta „poɘtic incorəct” a cîştigat „Marele Premiu”.
#13. În lipsa unor lucruri importante de Victor Țvetov
Unul dintre poeţii capabili să ofere o alternativă la poetica monocromă, pe care câţiva autori tineri şi-o asumă ca expresie ultrafinisată a sensibilităţii actuale, este Victor Ţvetov, al cărui volum de debut, „în lipsa unor lucruri importante”, publicat la începutul anului 2015, reprezintă un semnal de bun augur pentru ceea ce înseamnă, nu doar la nivel tematic, reconstrucţia centrului prin lentila marginii.
Detalii despre carte găsiți aici: În lipsa unor lucruri importante
Dacă știți autori care nu sunt în listă, vă rugăm să ne scrieți în comentarii sau pe pagina noastră de Facebook.
#14. Fereastra cu Lentile de Zina Bivol
„Fiind la vârsta căutării de formule po(i)etice adecvate intenției lirice, Zina Bivol face o poezie confesivă, în care însă trăirea frustă se vrea voalată prin metaforă și prin raportare la déjà-dit.
Glisând dinspre discursivitate către comprimatul metaforic, oscilând de multe ori între versul intimist și lirica narativizată, folosind atât imaginea neoromantică (cu rădăcini, se pare, în poezia lui Grigore Vieru), cât și pe cea suprarealistă, având certitudinea gravității actului poetic și manifestând arareori tendințe ludice, autoarea acestei cărți își organizează versurile în jurul unui „personaj” care-și trăiește la modul frenetic stările („dansez cu ploaia”). Este de fapt un eu care cuprinde cele două ipostaze ale feminității, mireasă și mamă, și își alege ca repere existențiale acvaticul (ploaia, marea, apele uterine) și verdele, devenind astfel simbol al primordialului.
Zina Bivol e cu siguranță una dintre vocile importante ale generației foarte tinere de poeți.” spune Lucia Țurcanu.