Natalia Corobca-Ianusevici: Contactul cu lumea germană mi-a deschis multe oportunități

Bubulici Photography-6422
Foto:Natalia Corobca despre deciziile din viața sa luate în concordanță cu vocea interioară

În Germania a văzut un sistem bine pus la punct, cu reguli clare și respectate de toată lumea, iar trăind în acel mediu, a învățat să-și organizeze timpul eficient, astfel încât să savureze fiecare activitate. Natalia Corobca este în prezent coordonator de proiecte la Fundația Konrad Adenauer în Moldova și în paralel susține proiectele sociale ale Academiei Nicolae Dumitrescu, a cărei co-fondatoare este.

Natalia ne povestește că primul contact direct cu cultura germană l-a avut chiar în Germania, în timpul unui schimb cultural între studenți, pe parcursul anului doi de studii la Facultatea de Germanistică, USM. Deși absolvea în 2000, încă din 1999 a început să predea Germană la aceeași universitate: „Am trăit împreună cu studenții mei de atunci multe momente frumoase. Îmi aduc aminte cu mult drag de ei și de acea filă”.

Cel mai mult însă spune că s-a dezvoltat și a învățat în cei cinci ani de experiență la Ambasada Germaniei de la Chișinău, timp în care s-a apropiat de cultura germană, fapt care a determinat-o să urmeze „Euroculture”, un curs de masterat internațional în orașul Göttingen, Germania. A fost o experiență unică, în special prin schimbul intercultural de care a avut parte, colegii ei fiind tineri din Vietnam, Mexic, Kazahstan, Olanda, Turcia, Bulgaria, Italia, Germania. „Ceea ce mi-a plăcut a fost că eram încurajați să fim originali și să gândim individual. Pe lângă asta, profesorii erau receptivi, iar bibliotecile bine dotate.

 

Unicul lucru care nu i-a plăcut în Germania rămâne a fi vremea ploiasă. În schimb, a apreciat felul în care este organizată viața în societatea germană – importanța acordată familiei, tradițiilor și sărbătorilor de familie, utilizarea eficientă și bine-planificată a resurselor, felul în care își petrec germanii timpul liber sau cum se bucură de soare, curățenia și atenția acordată mediului înconjurător. „Acolo fiecare se simte participant și beneficiar al mediului în care locuiește, prin urmare, are grijă de ce-l înconjoară. Eu aș transforma centrul Chișinăului în străzi pentru bicicliști, trotinete și o bandă pentru troleibuze. Ar fi multă liniște, frumusețe și aer curat”, spune Natalia.

„Dacă totul este făcut cu bun-simț, corectitudine și respect față de cei din jur, este posibil să avem o viață frumoasă”

Natalia este convinsă că atunci când luăm o decizie, trebuie să o facem în concordanță cu ceea ce ne  spune vocea interioară. Astfel, drumul pe care-l parcurgem ne va aduce experiențe în urma cărora vom învăța și ne vom dezvolta spiritual. Asta a învățat-o o experiență trăită acum doi ani la Caux, Elveția, unde a participat la o conferință în cadrul căreia cei prezenți au dezbătut subiectul importanței păstrării valorilor într-o lume globalizată și uneori mult prea egoistă. „Retrage-te puțin, chiar în sens direct și vezi cum te simți la gândul că vei face una sau alta. Adesea aglomerația activităților ne trage după ea și ne irosim energia inutil, fără a beneficia nici noi, nici cei din jur.”

 

„Susțin declarația lui Konrad Adenauer că fiecare om ar trebui sa ajungă la Caux măcar o dată în viață. M-am întors acasă profund convinsă de faptul că, în oricare secol am trăi, dacă totul este făcut cu bun-simț, corectitudine și respect față de cei din jur și mediul înconjurător, este posibil să avem o viață frumoasă, plină de bucurie și liniște sufletească. Toate pornesc de la om, de la starea sa emoțională, de la liniștea sau neliniștea care îl domină și acest factor influențează activitatea sa în oricare domeniu ar fi ea – politic, economic, social, privat. Liniștea sufletească și sentimentul de corectitudine în relațiile cu cei din jur influențează inclusiv starea noastră fizică”, crede Natalia.

„În societățile vestice este mult mai prezentă în relația interumană atitudinea de respect, amabilitate și toleranță a celor din jur”

Când a revenit, i-a fost greu, pentru că erau puține organizații germane ce ofereau locuri de muncă în domeniul căutat de ea. Cel mai mult însă o întristează și chiar o revoltă nepăsarea și lipsa de respect reciproc a oamenilor, aroganța și lipsa de sinceritate.

Acum își mai amintește cu nostalgie de obiceiurile germanilor, spre exemplu sărbătorirea Crăciunului în familie, când părinții decorează împreună cu copiii casa, coc prăjituri împreună: „Într-un secol al vitezei, apreciez mult aceste momente de bucurie în familie”.

Natalia a preluat de la ei și acel „sich gemuetlich machen”. „Aceasta ar însemna să-ți faci un ceai sau să-ți iei un pahar de vin și să te cocoloșești pe canapea sau în fața unui cămin, dacă îl ai, să privești un film frumos sau să discuți plăcut cu prietenii într-o atmosferă caldă și relaxată, în care îți aduni energia pentru ziua următoare.”

 

După ce se întorcea în Moldova, prin 2007, își începea activitatea la Asociația pentru Politică Externă, iar din 2009 până în prezent este responsabilă de coordonarea tuturor proiectelor implementate în Moldova de Fundația Konrad Adenauer. „Ceea ce m-a atras aici au fost valorile pe care se sprijină Fundația și pe care le promovează prin activitatea aceasteia: demnitatea umană, pacea, libertatea și solidaritatea.”

„În tot acest timp am cunoscut personalități interesante, tineri frumoși și culți”, de la care Natalia a avut ce învăța, pentru că este omul care poate învăța din orice, chiar și de la natură, păsări sau delfini, ne spune ea.  

Autodezvoltarea, dorința de a afla lucruri noi, de a cunoaște oameni noi și de a face mereu lucrurile bine au ajutat-o să-și consolideze perseverența, să rămână mereu activă și implicată sută la sută în activitățile ei, care puteau fi și mai multe în paralel. Dând mereu dovadă de o bună organizare a timpului, a reușit însă să reziste presiunilor și să găsească rapid soluții eficiente.

 

„E bine să avem visuri”

Actualmente are cea mai plăcută activitate, ce îi aduce cea mai multă bucurie și un sentiment profund de liniște și realizare – este mămica unei fetițe de trei luni și jumătate.

A încercat să își îndeplinească mereu cu responsabilitate activitatea, așa încât și asta să fie o sursă de satisfacție. „Mă bucur că am făcut Germanistică și Masteratul din Germania, contactul cu lumea germană mi-a deschis multe oportunități. Recomand însă toturor tinerilor ce vor sa facă limbi străine să aleagă o combinație între limbi străine și arhitectură, economie, drept sau orice își doresc.”

Visul ei încă nerealizat este să se facă designer de interior. „E bine să avem visuri, să tindem, să creștem în fiecare zi prin dezvoltare personală și profesională, să credem și să zâmbim, așa cred eu.”

∗∗∗

Acest material este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Programului.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine