(doc) BAC 2016: Au fost anunțate modalitățile de desfășurare a examenelor

bacalaureat_2012_romana_subiecte_52883700_62622300_14404800
Foto:Photo Credit: b365.ro

Comisia Națională de Examene, în cadrul ședinței din 30 octombrie 2015, prezidată de ministrul Educației, Corina Fusu, a decis asupra modalității de organizare şi desfăşurare a examenelor de absolvire, sesiunea 2016.

Potrivit deciziilor luate, examenul de bacalaureat, sesiunea de examene 2016, se va desfăşura în conformitate cu prevederile Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, anul şcolar 2014-2015, aprobată prin ordinul ministrului Educaţiei nr. 1118 din 31 octombrie 2014, publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2014, nr. 372-384 art. 1854. De asemenea, au fost aprobate metodologiile de organizare şi desfăşurare a examenelor de absolvire, în regim extern, a nivelurilor de învăţământ, metodologia de organizare şi desfăşurare a examenelor de absolvire a gimnaziului și metodologia de organizare şi desfăşurare a testării naţionale în învăţământul primar, sesiunea 2016.

Aceste metodologii conțin aceleași prevederi ca și metodologiile utilizate în sesiunea de examene 2015, fiind efectuate doar unele redactări necesare pentru aducerea în concordanță a unor noțiuni utilizate cu actele normative în vigoare. Au fost aprobate două modificări la ordinul ministrului Educației nr. 157 din 20 martie 2015. În rezultatul primei modificări a fost extinsă lista examenelor cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limba franceză, la promovarea cărora poate fi acordată nota „10” (zece), din oficiu, la proba de examen la limba franceză din cadrul examenului de Bacalaureat. Prin urmare, candidații care vor deține certificate, care atestă un nivel de competenţă lingvistică egal sau superior nivelului B2 (C1 pentru candidaţii din clasele bilingve), obținute în urma promovării examenului „Test de connaissance du français” (TCF), de asemenea vor putea beneficia de nota „10” din oficiu la proba de limbă franceză din cadrul examenului de bacalaureat. A doua modificare are ca scop facilitarea verificării autenticității certificatelor, obținute în urma promovării examenului la limba engleză TOEFL.

Vezi aici un material din 2015 despre „Ce certificate trebuie să obții pentru a primi 10 la limba străină

În conformitate cu noua prevedere, candidaţii care susţin examenul cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limba engleză TOEFL (iBT) vor solicita instituţiei care emite certificatul (Educational Testing Service, www.ets.org), respectând procedurile acestei instituţii, să expedieze rezultatul testului TOEFL pe adresa Agenţiei de Asigurare a Calităţii, (codul Agenţiei de Asigurare a Calităţii, atribuit de către Educational Testing Service, este B017).

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine