Educația sexuală în Moldova este un șir de articole din partea Grupului de Inițiative Feministe din Moldova pentru a oferi informații despre sex și viața sexuală necesare tinerilor din Moldova.
Ce este virginitatea?
Virginitatea este definită ca neînceperea vieții sexuale, adică, dacă nu ai avut niciodată sex, atunci ești o persoană virgină.
Ce este însă sexul? În contextul acestei definiții a virginității, sexul se referă la penetrare, adică un penis penetrează un vagin. Dar oare sexul se referă doar la penetrare și doar la o astfel de penetrare care implică doar un penis și un vagin? Nu, sexul nu se referă doar la penetrare și doar la o astfel de penetrare. Sex e și sexul oral, sex e și sexul homosexual, sex e și sexul cu obiecte destinate activității sexuale, sex e și sexul anal.
Prin urmare, se poate observa că sunt diverse modalități de a-ți începe viața sexuală fără a avea neapărat un penis și un vagin implicați în penetrare ca să consideri că ți-ai început viața sexuală.
Virginitatea este mai degrabă o stare
Virginitatea e mai degrabă o stare – neînceperea vieții sexuale, decât o caracteristică de personalitate sau o caracteristică medicală.
Din punct de vedere biologic/medical virginitatea nu există. Din punct de vedere biologic/medical dacă e să vorbim despre vagin, atunci vorbim despre himen care este o membrană fină destul de elastică localizată în exteriorul vaginului. Această membrană poate fi ruptă sau nu la penetrare, care poate avea loc fie cu un penis, obiect sau deget. Prin urmare, starea himenului nu are nicio legătură de cauzalitate cu începerea vieții sexuale.
Poți să-ți începi viața sexuală prin penetrare și himenul să se rupă, iar tu să nu simți asta, să nu simți nici dure și nici sânge să curgă. Dacă e să vorbim despre penis, atunci vorbim despre frâul prepuțului, adică în limbaj popular numit ața. Acesta la fel poate să se rupă sau nu, odată cu începerea vieții sexuale, deci din nou nu are nicio legătură cu „virginitatea”.
Atenție(!) poți să-ți începi viața sexuală și fără penetrare, de exemplu prin sex oral sau sex anal. Și să nu uităm și de masturbare care este practicată atât de bărbați, cât și de femei înainte de a avea vreo interacțiune sexuală cu altă persoană de sex opus sau de același sex. Atât himenul, cât și frâul prepuțului pot fi rupte în timpul masturbării.
Virginitatea în diferite țări și culturi
Totuși, în timp și în diferite culturi și țări, virginitatea – neînceperea vieții sexuale – a fost transformată într-o caracteristică de personalitate și într-o valoare. Această transformare a avut consecințe diferite pentru bărbați și femei. În societățile patriarhale, virginitatea a fost construită social ca un instrument de control al femeilor și al vieților sexuale ale acestora, în timp ce pentru bărbați acest instrument a fost unul de eliberare.
De exemplu, dacă un bărbat este încă virgin până la 18 ani (vârsta a variat în diferite perioade ale istorie și în diferite contexte societale), atunci el este blamat ca looser, nu este considerat bărbat adevărat și este trimis la prostituate pentru a-și pierde cât mai curând virginitatea.
Pe de altă parte, dacă o femeie nu mai este virgină până la 18 ani (vârsta a variat în diferite perioade ale istorie și în diferite contexte societale), atunci ea este blamată ca fiind curvă, ușuratică, murdară și nu este considerată o femeie adevărată. Și pentru a menține aceste duble standarde s-au inventat diverse tabuuri în jurul virginității și diverse practici culturale și chiar economice (în unele culturi, familia fetei primește bani/bunuri de la familia băiatului dacă aceasta este virgină; dar asta au ajuns s-o facă și unele persoane individuale și anume își vând virginitatea) care astăzi sunt destul de greu de combătut.
Viața sexuală
Să-ți începi viața sexuală este un lucru absolut firesc și chiar plăcut, indiferent că ești bărbat sau femeie. Atunci când discutăm despre începerea vieții sexuale trebuie să avem o discuție despre consens, organe genitale și despre protecție împotriva sarcinii și infecților cu transmitere sexuală, și nu despre virginitate.
Virginitatea nu este importantă, deoarece aceasta nu există. În schimb, este important să știm că un act sexual trebuie să aibă loc cu consimțământul ambilor parteneri, că e indicat să ne protejăm prin folosirea prezervativului și că putem să oprim actul sexual dacă nu ne simțim confortabil.
Nu contează nici vârsta la care ne începem viața sexuală. Contează să fim conștienți/conștiente și informați/informate despre ceea ce urmează să începem. Începerea vieții sexuale nu îți afectează personalitatea sub nicio formă. Este o experiență nouă ca orice altă experință când începi pentru prima dată să faci ceva. Cu cât mai puțin cunoști despre sex și cu cât mai puțin îți cunoști corpul, cu atât mai mult îți va fi frică de această experiență și cu atât mai mult vei avea o impresie greșită despre sex. Și dacă în Moldova ar exista educație sexuală în școli, atunci eu nici nu aș scrie acest articol.
Concluzia vă aparține, dragi cititori și cititoare.
*Grupul de Inițiative Feministe este un grup informal de activiști și activiste preocupați de egalitatea de gen și drepturile femeilor în Moldova.