Europa pentru Moldova: Ingenium, centrul în care educația se predă altfel – divers și interesant

collage europa
Foto:Centrul educațional „Ingenium” se dezvoltă astăzi datorită suportului european

Alternativele în educație sunt din ce în ce mai multe în Moldova. Centrele educaționale oferă un program mai diversificat și crează un mediu academic diferit față de cel tradițional. În urmă cu trei ani, finanțarea acordată de Uniunea Europeană îi permitea Tatianei Zavtoni Oprea să fondeze Ingenium, un astfel de centru de alternativă care găzduiește 150 de copii în cele trei filiale ale sale amplasate în Capitală.

Ideea deschiderii centrului educațional apărea în 2012 din necesitate, ne-a spus directorul centrului, Tatiana Zavtoni Oprea, care era nemulțumită de sistemul tradițional de educație. Având formare în psihologie și experiență ca trainer în organizații ce ajutau copiii cu dizabilități, Tatiana a început să țină două cursuri într-un spațiu ce îl închiria: „Aveam un proiector, o tablă Flipchart și un calculator. Făceam un curs de pregătire pentru școală și un curs marca Clever Children”. Au urmat apoi solicitări ale părinților și pentru alte cursuri iar atunci Tatiana a înțeles că are nevoie de un altfel de spațiu și de organizarea cursurilor pe categorii de vârstă. A apelat la ODIMM și cu ajutorul financiar primit de acolo, și-a dotat spațiul de lucru cu echipamentul necesar, ceea ce i-a permis să-și atingă obiectivele.

În fiecare an din cei trei de activitate, a fost deschisă câte o filială a centrului. Astfel, Ingenium are acum două sedii în sectorul Ciocana al Capitalei și unul în sectorul Buiucani. Cei 150 de copii cu vârste cuprinse între 1 și 15 ani beneficiază de programe educaționale diferite, întrucât gama de alegere este una bogată.

 

Mini-grădiniță – programul este pentru copiii de la doi ani care vin aici pentru jumătate de zi și au parte de tot ce le este necesar întrucât nu este nevoie să mai frecventeze o grădiniță obișnuită. Copiii au aici programe de dezvoltare intelectuală, dansuri, engleză distractivă, artă și creație, arta comunicării. Grupele sunt mici, de până la 10 copii.

Mini-școală – programul este pentru copiii mai mari de patru ani, care au parte de o pregătire morală și spirituală pentru a păși mai cu încredere pragul școlii.

Cursuri serale – sunt adiționale unui program tradițional desfășurat într-o grădiniță obișnuită. Cei, care au de obicei mai mult de șase ani, beneficiază de cursuri de pictură, sculptură sau cursuri de engleză după metodologia Cambridge, cu profesori europeni.

 

Pregătire de școală la cursurile programului respectiv copiii învață să se exprime liber, să ofere răspunsuri argumentate, pentru că s-a observat că asta ar fi o problemă a sistemului educațional din țară: „Copiii au cunoștințe la nivel teoretic dar nu știu cum să contruiască din informațiile pe care le dețin argumente plauzibile”, ne-a explicat directorul centrului Ingenium.

Educație timpurie – este un program pentru copiii între 3 și 5 ani și vizează studierea unor domenii mai înguste: module de biologie, anatomie, științe.

Cursuri marca Clever Children – sunt pentru copiii între 6 – 15 ani și implică dezvoltarea creativă, dezvoltarea încrederii în sine, educație economică, IT pentru copii și alte cursuri inovative.

After school – timp în care copiii vin la centru să-și facă temele pentru acasă.

 

Servicii ale psihologului, logopedului sau a altor specialiști necesari sunt asigurate de asemenea la Ingenium, unde activează în total 35 de profesioniști.

Centrul educațional este dotat cu mobilier din lemn, jucării din lemn dezvoltative, princiipiile educaționale identificându-se cu cele europene. „Este posibil ca optând pentru mai multe pachete în cadrul centrului, acesta să fie ușor preferat în locul unei grădinițe tradiționale. În acest caz vin copii care nu și-au găsit loc în sistemul tradițional, copii mai timizi, inhibați, care nu se pot manifesta într-un grup mare și au nevoie de abordare individuală sau chiar și copii cu anumite cerințe educaționale speciale.”

Tatiana ne-a povestit că satisfacția de a lucra cu copiii, este zâmbetul cu care te întâmpină dimineața iar ceea e o motivează să continue dezvoltarea centrului Ingenium sunt rezultatele pozitive care vin din eficiență.

 

Deși există o tendință mare de a deschide astfel de centre la Chișinău, unii se aventurează fără o bună pregătire în domeniu, ne-a spus Tatiana. „Un centrul educațional înseamnă programe bine gândite și specialiști cu experiență. Plus la toate este mai greu să convingi atunci când reprezinți sfera privată. Programele noastre însă, sunt adaptate la Curriculumul elaborat de Ministerul Educației.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine