(doc) PLDM și PSRM vor modificare a Constituției pentru alegerea președintelui prin vot direct

39417
Foto:Photo Credit: IPN

Liderul Partidului Socialiştilor a anunţat că deputaţii din Partidul Liberal-Democrat, inclusiv Vlad Filat, şi-au pus semnăturile sub iniţiativa socialiştilor cu privire la modificarea articolului 78 al Constituţiei Republicii Moldova pentru revenirea la modalitatea de alegere a preşedintelui ţării prin vot direct.

Pe de altă parte, membrii PLDM susţin că, dimpotrivă, deputaţii socialişti au subsemnat la proiectul de lege elaborat de fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a prezentat astăzi, în cadrul unui briefing de presă, un document care ar fi fost semnat de deputaţii PLDM. El a menţionat că, la începutul acestui an, PSRM a făcut un apel către liderii tuturor partidelor parlamentare de a sprijini iniţiativa respectivă, iar săptămâna trecută, la acest apel au răspuns liberal-democraţii. Astfel, iniţiativa socialiştilor ar fi fost semnată de 17 deputaţi PLDM, inclusiv Vlad Filat.

Totodată, liderul PSRM a mai menţionat că, în cazul în care iniţiativa va fi susţinută şi de Partidul Comuniştilor, amendamentul respectiv la Constituţie va putea fi votat în Parlament, fără a fi nevoie de organizarea referendumului, evitându-se, astfel, cheltuieli semnificative. „Suntem obligaţi să întoarcem cetăţenilor ţării dreptul legal de a alege prin vot direct şeful statului, acesta fiind un drept ce le-a fost răpit”, a spus Dodon, indicând că adoptarea modificărilor va contribui şi la evitarea unei eventuale crize de alegere a preşedintelui ţării.

Potrivit serviciului de presă al PLDM, liderul socialiştilor ar fi indus în eroare opinia publică, deplasând în mod deliberat accentele. „Chiar pe foia de titlu a proiectului se observă foarte clar că documentul a fost înregistrat la 20 octombrie, cu numărul 107 de către „FLD”, ceea ce înseamnă fracţiunea liberal-democrată. La 20 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă, fracţiunea PLDM a anunţat despre iniţiativa legislativă semnată de deputaţii liberal-democraţi, inclusiv de Vlad Filat”, scrie într-un comunicat de presă al PLDM.

În cadrul aceluiaşi briefing de presă, Igor Dodon a menţionat că Partidul Socialiştilor va sesiza Curtea Europeană pentru Drepturile Omului referitor la două subiecte. Este vorba de deschiderea unui număr insuficient de secţii de votare în afara ţării, în cadrul alegerilor parlamentare din anul 2014, fapt care ar fi lezat dreptul multor cetăţeni la vot şi faptul că legislaţia în vigoare îi obligă pe toţi cetăţenii ţării să cumpere poliţa de asigurare medicală obligatorie, inclusiv pe şomeri, considerând prevederea legală în cauză ca fiind anticonstituţională.

10612904_1269360946423241_113702018660034567_n

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine