Svetlana Lazăr: „Prin activitățile noastre noi facem ca satul să întinerească, astfel ca nimeni să nu mai vrea să plece”

svetlana
Foto:Svetlana Lazăr despre experiența de a conduce un ONG în satul Măcărești

Svetlana Lazăr depune maxim de energie pentru ca satul său să întinerească. Atunci când i s-a propus să contribuie la dezvoltarea spiritului comunitar din localitatea Măcărești, Ungheni, administrând activitatea și echipa unui ONG, a acceptat cu deschidere o nouă provocare în viața sa, pe care a îmbinat-o frumos cu experiența de director de grădiniță, poziție în care activează de nouă ani.

„Întotdeauna încerc ceva nou”, ne-a spus Svetlana. Deși cariera ei a început să se dezvolte într-o ramură mai diferită decât ceea ce face la moment, studiile și activitatea în medicină o mai ajută încă la nivel personal. După Colegiul de medicină, Svetlana și-a concentrat toată atenția pe familie. Curând începea să lucreze ca asistent medical la școala din sat. Între timp se specializase și în domeniul pedagogiei și începea să predea geografia la aceași școală. Viața însă continua să-i deschidă uși, astfel încât cu nouă ani în urmă devenea directorul grădiniței din Măcărești.

Înconjurată de optimismul copiilor

La grădiniță a implementat mai multe proiecte ce au vizat dezvoltarea instituției. Acolo a scris primele proiecte și și-a dezvoltat abilitățile de management. Pe lângă acestea, faptul că a fost mereu înconjurată de copii au umplut-o de viață și emoții frumoase: „Atunci când vezi cât sunt de sinceri și nevinovați copiii, uiți de probleme și te dedici în totalitate lor.”

Grădinița din Măcărești are în prezent 88 de copii, 25 de angajați și o „armată de părinți care ne sunt mereu alături” , ne-a spus dânsa. „Este o grădiniță cu o călădire veche, dar pe parcursul anilor, activitatea noastră nu a fost sistată niciodată. Chiar dacă sunt spațiile mici, cine ne vizitează rămâne satisfăcut de ceea ce vede.”

 

Dacă îmi pun un scop, îmi dau seama că tot ceea de ce am nevoie este dorință, credință și voință”

Atunci când localitatea Măcărești a fost selectată să participe în cadrul Programului comun de dezvoltare locală integrată, a fost creată o asociație obștească în comunitate care avea să aducă în cel mai scurt timp schimbări esențiale pentru viața socială de acolo.

La primul proiect și la cele care au urmat, Svetlana Lazăr devenea coordonator principal, fiind președinte al asociației de la înființare. Au creat la început două încăperi: clădirea sediului ONG-ului și o sală de fitnes pentru femeile din sat. „Scopul a fost ca femeile noastre să socializeze mai mult, să se întâlnească, să se implice în activități diverse și astfel să se simtă importante.”

Acum la sediu se desfășoară diverse seminare de informare la care se discută despre drepturile omului, sănătate și alte teme ce sunt solicitate de cei mai activi participanți. „De activitățile noastre sunt interesați în egală măsură atât tinerii cât și vârstinicii pentru că la sesiunile de informare vin specialiști din diferite domenii iar sfaturile lor le sunt utile oamenilor. S-a simțit nevoia oamenilor de a fi la curent cu toate, de a ști unde să se adreseze în cazul în care au anumite probleme.”

Proiectul „Votăm activ, votăm conștient” a fost încă una din realizările importante ale organizației. „Una din activitățile pe care le-am avut în cadrul acestui proiect a fost o șezătoare cu femeile, la care am fost moderator. A fost foarte interesant, spontan, dar ne-a reușit. Femeile au fost foarte deschise. Pe lângă faptul că și-au amintit de tradiții, obiceiuri, au avut ocazia să comunice, să-și împărtășească problemele una alteia.”

 

Svetlana Lazăr ne-a povestit că activitatea la asociație i-a solicitat cel mai mare grad de responsabilitate. Aici a simțit o mai mare independență în luarea deciziilor. „Atunci când nu cunoșteam ceva, căutam răspunsuri, ajutor, așa încât să nu dăm greș și să avem succes. Roadele le-am simțit cu adevărat când am auzit cuvinte de mulțumire din partea beneficiarilor.”

„Aici am învățat foarte multe lucruri, am cunoscut foarte multă lume. Am aflat cum să colectez fonduri, am făcut schimburi de experiență între localități. Toate astea m-au inspirat ca să mă gândesc foarte serios la dezvoltarea în viitor a unei afaceri cu caracter social. Dacă îmi pun un scop, îmi dau seama că tot ceea de ce am nevoie este dorință, credință și voință.”

La Asociație, se întâlneau des cu cei mai activi oameni din sat pentru a identifica împreună problemele mai multor grupuri de oameni și astfel să genereze idei pentru proiecte noi. „Nu pot fi rezolvate toate problemele, dar dacă oamenii știu că ideea lor a contat și a fost implementată pentru ei, atunci ei vor fi mai deschiși, vor păstra ceea ce se face și se vor mai implica și mai mult altă dată.”

 

Un radio local

Autoritățile locale au agenda lor de probleme la care lucrează, însă pe lângă acestea, ONG-ul din Măcărești este activ și va implementa în cele ce urmează proiecte noi. Își doresc să creeze un centru cultural sportiv unde să aibă loc mai multe activități dar și să implice oamenii din sat în dezvoltarea unei idei inovative. Intenția constă în a înființa un radio local, pentru a spori transparența decizională la nivel de localitate. „Vrem să fie transmise ședințele Consiliului local și lumea să cunoască mai multe despre ce se întâmplă în sat.”

Oamenii de la care a învățat sunt modele de oameni-lider în societate: prima ei învățătoare, directoarea gimnaziului în care a învățat. „Fiecare a contribuit la dezvoltarea mea. Este foarte important să ai un model și să încerci de la cineva să înveți.”

Din august, curent, Svetlana a renunțat la funcția de președinte al Asociației obșești pentru că își dorea să se centreze mai mult pe activitatea în cadrul grădiniței. Cu toate acestea va mai coordona anumite proiecte aici dacă va fi necesar. În viitor ar fi posibil să candideze și pentru funcția de primar doar că acum nu este gata să sacrifice și mai mult din timpul dedicat familiei.

∗∗∗

Acest material este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Programului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine