PR sau nu? Avocații afirmă că Usatîi ar putea fi reținut pentru 30 de zile

us-re
Foto:Renato Usatii, 23 octombrie, Aeroportul Chișinău

Liderul „Partidul Nostru” și edilul municipiului Bălți, Renato Usatîi, a fost audiat astăzi de dimineață și până la prânz în legătură cu publicarea interceptărilor convorbirilor telefonice dintre fostul premier Vlad Filat și omul de afaceri Ilan Șor.

Ana Ursachi, avocata lui Usatîi, a declarat în cadrul conferinței de presă că nu este exclus ca procurorii să ceară arestarea lui pentru 30 de zile, pentru că i-a fost deja înaintată învinuirea în baza articolului 178. alineat 2. Avocații lui Usatîi cer eliberarea necondiționată a acestuia, deoarece, potrivit acestora, difuzarea interceptărilor nu este un delict.

Potrivit aceleiași surse, reținerea lui Usatîi nu este justificată, pentru că plasarea și răspândirea materialelor audio, fără a fi dovedită participarea directă a inculpatului la acestea, nu reprezintă un delict. De asemenea, Ursachi a declarat că în procesul verbal de audiere, Renato Usatîi a scris că cineva i-ar fi transmis un stick cu aceste înregistrări, dar nu poate face public numele persoanei, pentru a nu periclita mersul anchetei. „Ceea ce ține de declarațiile la RealitateaTV, unde eu am spus că există mai multe programe-spion, care ar putea rupe și intercepta orice discuție pe Viber, Skype sau Telegram și altele, această informație am aflat-o prin căutarea pe Google şi din acest motiv am decis să spun că aş fi fost eu. Înțelegând că tehnic asta e posibil. Însă, în realitate, eu nu cunosc cine face astfel de interceptări și nu cunosc persoanele care i-au interceptat pe cei doi”, a declarat Ursachi din numele lui Renato Usatîi.

Avocata liderului Partidului Politic „Partidul Nostru” a mai dat citirii un mesaj transmis de către clientul său din izolator. „Mă întreb, de ce în celula în care stau eu acum nu este și Ilan Șor, care pentru declarațiile oferite împotriva lui Filat are protecție de la stat. Vă asigur că cea mai bună protecție pentru Șor și pentru ca el să nu mai poată cheltui banii furați împreună cu Filat este pușcăria și izolarea. Așa vor fi protejați și banii statului și Șor de răzbunarea lui Filat. În cazul în care Procuratura va cere arestul meu, iar așa un mandat va fi eliberat, vom vedea dacă sunt sau nu influențați procurorii de către Plahotniuc”, se arată în mesajul edilului de la Bălți. Varianta integrală a scrisorii o puteți citi aici.

De asemenea, avocata lui Usatîi a ținut să infirme că clientul său ar fi în relații bune cu omul de afaceri Vladimir Plahotniuc, acestuia datorându-i-se faptul că Usatîi, care are intentate 16 dosare, poate veni liber în țară și poate să-și desfășoare activitatea politică. „Este o minciună, eu dezmint categoric și este și rugămintea lui Renato Usatîi să o fac din numele lui. Este o minciună sfruntată, orice colaborare cu Vladimir Plahotniuc. Dimpotrivă, în acest om a intrat isteria și panica din cauza faptului că deja de mai multe zile oamenii au început să protesteze împotriva regimului lui criminal”, a declarat Ursachi în cadrul conferinței.

Usatîi și-ar fi rugat avocații să publice lista celor 16 dosare cu o scurtă descriere a lor și cu o combatere juridică pentru cei interesați să vadă că acestea nu au nicio perspectivă de a evolua.

Reamintim că vineri, 23 octombrie, Renato Usatîi a fost reținut pentru 72 de ore pentru pretinsa divulgare a interceptărilor telefonice în care apar Șor și Filat (n.r. Art 178. „Violarea dreptului la secretul corespondenţei şi al convorbirilor telefonice 2b prin utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obținerea ascunsă a informației). Potrivit Codului Penal, dacă va fi găsit vinovat, Usatîi poate fi pedepsit cu amendă de la 4.000 la 8.000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la trei ani, sau cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a desfășura o anumită activitate pe un termen de până la trei ani.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine