(foto) Condiții europene pentru copiii de la grădinița din satul Feștelița, Ștefan Vodă

Gradinita Festelita
Foto:simbol/ FISM

Grădinița „Voinicel” din satul Feștelița, raionul Ștefan Vodă, a fost inaugurată, după finisarea lucrărilor de reparație capitală, efectuate în cadrul „Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”, în valoare totală de 20 de milioane de Euro.

La evenimentul de lansare a instituției preșcolare au participat directorul executiv al Fondului de Investiții Sociale din Moldova (FISM), Mircea Eșanu, Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca şi Valentina Stratan, deputat în Parlamentul R. Moldova.

Astfel, cu sprijinul financiar oferit de Guvernul României, prin intermediul FISM, la grădinița din Feștelița a fost reparat capital un bloc nefinisat, cu două niveluri. În special, a fost instalat sistemul de încălzire, podeaua și blocurile sanitare, au fost reconstruite sistemele de aprovizionare cu apă şi de canalizare, au fost renovaţi pereţii. De asemenea, din grantul românesc a fost schimbat acoperișul întregii grădinițe, s-au montat geamuri și uși noi. La exterior pereții au fost izolaţi termic, iar fațada instituției a fost renovată integral.

În urma lucrărilor de reparație efectuate, la grădinița „Voinicel” a fost majorat numărul de locuri pentru copii, de la 120 la 160 și au fost create șase locuri de muncă noi în sat.

Ambasadorul României a apreciat înalt rezultatele investițiilor făcute la Feștelița și a reiterat că țara sa va continua să susțină dezvoltarea instituțiilor preșcolare din Moldova. „Ce poate fi mai frumos pentru un Ambasador decât să vadă că ajutorul financiar oferit de țara pe care o reprezintă este bine investit și aduce foloase pentru toată lumea. Ne dorim să continuăm, pentru ca inițiativele frumoase să aibă un deznodământ și să dăm start unor noi începuturi”, a spus Ambasadorul Marius Lazurca.

Prezent la eveniment, directorul executiv al FISM a mulțumit Guvernului României pentru sprijinul financiar oferit pentru crearea condițiilor moderne de educare și instruire a copiilor. „Rezultatele obținute la grădinița din Feștelița demonstrează, încă o dată, că gestionăm corect grantul generos oferit de Guvernul României. Prin această investiție – 2 milioane de lei, s-au creat condiții mai bune pentru dezvoltarea și educarea copiilor. Rugămintea mea către administrația grădiniței, către părinți este să aveți grijă de aceste edificii, de investițiile care au fost făcute aici”, a menționat directorul executiv al FISM, Mircea Eșanu.

 

Primar Festelita, Mircea Esanu, Marius Lazurca
Primar Festelita, Mircea Esanu, Marius Lazurca

Autoritățile locale și administrația grădiniței au adus mulțumiri Guvernului român și Fondului de Investiții Sociale din Moldova pentru contribuția pe care au avut-o la renovarea grădiniței din sat. „Acest ajutor financiar este o investiție în viitorul localității noastre. Mulțumim Fondului de Investiții, care s-a implicat direct și a demonstrat că resursele financiare externe sunt gestionate foarte bine”, a subliniat primarul satului Feștelița, Nicolae Tudoreanu.

Și părinții s-au arătat satisfăcuți de condițiile în care sunt instruiți copiii lor. „Este o grădiniță modernă, care corespunde condițiilor europene. Aici, copiii vor crește și se vor dezvolta într-un mediu confortabil”, a spus Ina Munteanu.

Mai bine de 18 ani de la darea în exploatare, grădiniţa din satul Feşteliţa, raionul Ştefan Vodă, funcționa doar vara. În sezonul rece, instituția preșcolară nu activa, din cauza lipsei sistemului de încălzire. După ce în 2005, cu ajutorul FISM, a fost construit sistemul de încălzire, grădinița și-a reluat activitatea în regim normal. În prezent, grădinița din Feștelița este frecventată de peste 130 de copii.

SV2_6822

Beneficiari ai grantului oferit de Guvernul României sunt 774 de instituții preșcolare din 32 de raioane ale țării și peste 200 de mii de persoane: copii, părinți, personal didactic și tehnic.

Lucrările finanțate din grantul oferit de Guvernul României includ reparații capitale ale clădirilor, schimbarea acoperișului, a sistemelor de încălzire, a rețelelor electrice, amenajarea terenurilor de joacă, schimbarea ferestrelor și ușilor, izolarea termică a pereților exteriori, construcția sistemelor de aprovizionare cu apă a grădinițelor și a sistemelor de canalizare, amenajarea grupurilor sanitare, dotarea cu echipament, mobilier etc.

Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM) este o instituție creată cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare, cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine