Ilan Şor este audiat de către procurorii anticorupţie

ilan
Foto:Ilan Shor PC: inprofunzime.md

Azi, 19 octombrie, primarul oraşului Orhei, Ilan Şor, este audiat la CNA de către procurorii anticorupţie.

Parlamentul a decis pe 15 octombrie, cu votul a 79 de deputaţi, retragerea imunităţii parlamentare a lui Vlad Filat, la solicitarea procurorului general. Potrivit sesizării Procuraturii Generale, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi estorcat şi primit de la Ilan Şor bunuri pentru a înceta controalele la firma acestuia, Dufremol, pentru a-l numi consul onorific în Federaţia Rusă, dar şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere. La fel, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi mijloace băneşti în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Şor, pentru a determina funcţionarii publici din Guvern, dar şi din alte structuri de stat, să ia decizii şi să adopte acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acţiuni de la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea pachetului de acţiuni al statului, transmite IPN.

La fel, aceste decizii au asigurat numirea lui Şor în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administrare al BEM, acesta obţinând posibilităţi reale de influenţare a activităţii şi deciziilor băncii.

Vlad Filat a fost arestat. Avocatul acestuia a anunţat că, în seara de sâmbătă, liberal-democratul a depus o plângere penală împotriva lui Ilan Şor, care „a oferit declaraţii mincinoase şi false”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine