(doc) Protocolul Procuraturii: Ce a declarat Ilan Șor despre Vlad Filat

12088297_1258458644180138_703115014064700149_n
Foto:Photo Credit: Igor Dodon/Facebook

În presă a apărut dispoziția protocolului Procuraturii în care omul de afaceri Ilan Șor depune mărturie în cazul Băncii de Economii. Această dispoziție a și stat la baza acuzațiilor împotriva liderul liberal-democratului Vladimir Filat, ce a dus ieri la ridicarea imunității parlamentare a lui Filat și reținerea acestuia pentru 72 de ore.

Șor declară să în spatele retragerii sumelor colosale de la Banca de Economii stă Filat. De asemenea, el se plânge că a fost nevoit să-i dea mită. Potrivit lui Șor, în cei cinci ani, acesta i-a dat circa 250 de milioane de dolari, transmite newsmaker.md

Procesul-verbal și mărturia lui Șor se întinde pe zece pagini. Documentul datează din 13 octombrie 2015 și este semnat de către procurorul-interimar anticorupție, Adrian Popenco și Șor.

Citește și „Ilan Șor declară că ex-premierul Filat lua mita direct în biroul din clădirea Guvernului”.

După cum declara și ieri procurorul general Gurin, în perioada anilor 2010-2013, Vladimir Filat, exercitând funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, fiind astfel persoană cu funcție de demnitate publică, a estorcat și primit de la directorul Dufremol, Ilan Shor, mijloace financiare bunuri ce nu i se cuvin, în sumă totală de peste 60 de milioane de dolari SUA. Pentru a facilita încetarea controalelor inițiate la Dufremol de către organele se stat abilitate cu funcții de Control, pentru a organiza numirea lui Ilan Shor în calitate de consul onorific al RM în Federația Rusă, pentru a asigura adoptarea de către Guvernul RM a unei hotărâri prin care să se permită comercializarea produselor petroliere în regim de duty free.

De asemenea, potrivit materialelor, în perioada anilor 2013-2014, Vladimir Filat a susținut că are influență asupra persoanelor publice în cadrul Guvernului și altor insituții publice, a pretins și a primit de la Ilan Shor, personal și prin alte persoane, bani, servicii și alte bunuri sau avantaje în sumă totală de peste 190 de milioane de dolari SUA.

Vedeți mai jos și varianta în română preluată de pe site-ul Protv.md

Prima mea intalnire cu Vlad Filat a avut loc la sfarsitul anului 2008 in clubul Flamingo, cand Filat inca nu era prim-ministrul Republicii Moldova. In 2010, firmea mea Dufreemall se judeca cu compania LeBridge pe faptul privarii companiei LeBridge de drepturile exclusive la comertul fara taxe in zona dutyfree la toate frontierele Republicii Moldova. In pofida cerintelor noastre legitime, avocatii au avertizat ca la judecatoria economica, mai exact asupra presedintelui acesteia, Aureliu Colenco, are influenta Vladimir Filat, care in acea perioada era premierul Republicii Moldova, cu scopul de a da o sentinta impotriva noastra.

Concomitent, firma noastra a devenit tinta controalelor inopinate si repetate din partea institutiilor abilitate (Serviciul Vamal, FISC, MAI). Cei care verificau faceau trimitere la indicatii de sus, dand de inteles ca acestea vin din partea primului ministru Filat. Analiza celor intamplate a aratat ca premierul Filat a inceput sa ne atace la comanda LeBridge, iar interpusii LeBridge la Vlad Filat era Ion Paduraru (in prezent consilierul presedintelui RM). Dupa cateva aluzii din mai multe parti, precum ca problema se rezolva doar cu implicarea lui Vladimir Filat, am hotarat sa-l sun si sa-i solicit o intalnire, pentru a discuta despre problemele iscate.

El a fost de acord, asa ca ne-am intalnit, din cate tin minte, acasa la el, la Telecentru. Intalnirea s-a dovedit a fi productiva, intrucat Filat a eliminat presiunea din partea acelor organe si a incetat sa-l preseze pe Aureliu Colenco (instanta a emis o sentinta in favoarea noastra la 16.11.2010) si ne-am inteles pentru o potentiala colaborare pe viitor.

Pentru incetarea presiunilor asupra mea de asupra agentilor economici controlati de mine, inclusiv Dufremall, i s-a platiti lui Vlad Filat banii ceruti: 500 de mii de dolari SUA, cash. Banii au fost dati de mine personal, in sediul Guvernului, in cabinetul sau de serviciu, dar si cadouri in suma de 30 de mii de euro, in forma de ceasuri si diverse bijuterii. Aceste lucruri pot fi confirmate de conducerea pazei lui Filat, Gheorghe Stratan.

Mai mult, ne-am inteles ca voi fi numit consul onorific al Republicii Moldova in Federatia Rusa, lucru despre care Filat s-a inteles cu Iurie Leanca, care ocupa functia de ministru de Externe si care a expediat actele necesare instututiilor de resort din Federatia Rusa.

Imediat dupa prima intelegere, i-am facut lui Vlad Filat propunerea sa permita comertul fara taxe cu petrol in zona vamala in Moldova. Legea nu interzicea aceast lucru, dar era necesara hotararea Guvernului. Filat a fost de acord sa asigure o astfel de hotarare, lucru pe care l-a facut la 27.10.2010, cand Guvernul a votat Hotararea nr. 1007.Ulterior, era necesar ca Serviciul Vamal sa semneze un contract de arenda a pamantului doar cu compania mea, lucru care a fost realizat partial (Contractul Vamii Bender cu GrandPetrol SRL pentru 15 ani de arenda, incepand cu 14.03.11).Filat pentru sustinerea acestui proiect a cerut 1 milion de dolari. Ne-am inteles, iar eu i-am platit un avans de 500.000 de dolari americani, iar restul dupa inaugurarea statiilor peco. Aceasta suma i-am transmis-o personal, in biroul sau de serviciu din cladirea Guvernului Republicii Moldova.Cu scopul garantarii platii mele, ne-am inteles sa cream firma GrandPetrolSRL, fondator al careia este compania offshore DelotAssets LLP (Marea Britanie), care apartine 50% reprezentantului lui Filat, Ion Rusu, iar insusi Filat urma sa iasa din lista fondatorilor dupa ce ii platesc intregul milion.

Deodata, la 28.09.2011 Serviciul Vamal a refuzat sa accepte transferul portiunii de teren (desi exista un acord in care erau prevazute obligatiunile lor de a transfera terenul sub care sunt construite statiile peco).Imediat dupa, Filat mi s-a adresat cu propunerea de a rascumpara creditele Bancii de Economii pe suma de circa 1 miliard de lei si mi-a spus ca va rezolva problemele cu vama si statiile peco).

Auditorii mei au analizat creditele propuse si au constatat ca valoare reala a acestora este de 80 de milioane de lei. Evident ca am refuzat propunerea, dupa care Vlad Filat a inceput sa faca presuni asupra mea, amenintandu-ma ca va anula hotararile guvernului in privinta staiilor peco si mi-a dat de inteles ca imi va complica lucrurile in afacerea Dufreemall. Tinand cont de toate incercarile mele de a explica care este situatia, in 2012, Curtea Suprema de Justitie a sustinut dreptul Serviciului Vamal de a refuza alocarea terenurilor (necatind la acordul dintre noi si Serviciul Vamala indicat mai sus). Plus la data de 13.12.2012 a fost amanata si hotararea guvernului in privinta statiilor peco fara taxe. Avansul achitat de mine anterior lui Vlad Filat in suma de 500 de mii de euro nu mi-a fost returnat.

La inceputul anului 2013, Vlad Filat a incercat din nou sa ma convinga sa cumpar activele de la BEM promitandu-mi ca va restabili proiectul cu statiile PECO, explicandu-mi ca are nevoie neaparat de acest lucru deoarece Ministerul Finantelor care se afla sub controlul acestuia, a facut aceasta gaura de un miliard de lei fiind la conducerea BEM.

Filat incerca sa ma convinga ca aparitia acestei informatii la televizor si pe internet, lucrul facut de catre unul dintre consilierii municipali V. Gurau, este unicul lucru care il impiedica sa fie conducatorul acestei tari, iar cumpararea celor trei credite l-ar scuti de aceasta problema. Mi-a spus ca daca va ajunge conducatorul tarii, atunci voi avea acces la toate proiectele pe care mi le dorec in Republica Moldova, iar daca voi refuza, sa-mi iau ramas bun de la afacerile din Moldova. Pana intr-un final ne-am inteles in felul urmator: eu sa iau credite in suma de un miliard de lei pe numele firmelor pe care le-am indicat intr-un document pe care il anexez la dosar. Vlad Filat asigura creditele de la BEM catre Unibank si Banca Sociala, iar eu ma inteleg in privinta lor.

Despre faptul ca aceasta schema mincinoasa de rascumparare a creditelor este nevoie de a fi realizata, Vlad Filat i-a anuntat pe angajatii Ministerului Finantelor, membrii consiliului BEM si pe presedintele bancii V. Bodiu care poate confirma acest lucru. Am luat creditele deoarece Vlad Filat mi-a promis ca va achita creditele din propriile resurse in anul 2013 cu tot cu procente, mai mult, a promis ca prima transa de 300 de milioane de lei, le va achita pana la sfarsitul lunii mai. Insa nicio transa nu a fost achitata nici in luna mai, nici in iunie nici pana la sfarsitul verii 2013.

Motivatia lipsei banilor a lui Vlad Filat era ca atunci cand am incheiat acordul, acesta avea o alta intelegere cu unele partide politice ca va redeveni prim ministru, iar cum acest lucru nu s-a intamplat, resursele ii sunt limitate. Asa cum pentru a plati lunar comisonul creditelor trebuiau bani nu putini, eram nevoit sa iau alte credite lunar, pentru acest lucru. Ce-i drept Vlad Filat a asigurat Unibank cu resurse, prin transferarea mijloacelor financiare a companiei Franzeluta si a CNAS (in jur de 600 de milioane), iar pentru acest lucru Vlad Filat, i-a dat indicatiie lui M.Buga si directorului companiei Franzeluta.
Cu M. Buga am discutat chiar eu dupa indicatiile lui Vlad Filat, iar Franzeluta activa direct cu Unibank. Asa cum nici Vlad Filat nu mi-a mai dat nici un ban, la sfarsitul verii 2014, eu l-am avertizat ca voi fi nevoit sa anunt fortele de ordine despre situatia creata deoarece nu mai puteam sa ma infund in datorii. Atunci Vlad Filat a venit cu propunerea sa cumparam Banca de Economii in intregime, asa ca in doi sau in trei ani vom putea castiga suficienti bani ca sa acoperim aceste lacune. Ne-am inteles in felul urmator: Vlad Filat va asigura transmiterea pachetului de actiuni de control ale bancii, catre companiile pe care le conducem, transferand toate mijloacele financiare ale intreprinderilor, agentiilor si institutiilor de stat, ale CNAS, CNAM si banii din conturile trezoreriale. Cu o asemenea sustinere si cu reteaua de filiale, BEM ar fi devenit cea mai de succes banca din Republica Moldova cu cele mai mari venituri de pe piata, iar in consecinta, banca putea fi vanduta la un pret foarte bun. Eu trebuia sa investesc suma de 50 de milioane de dolari. Ne-am inteles sa repartizam veniturile 50 la 50. Mai mult, Vlad Filat a cerut inca 5 milioane de dolari, cheltuieli curente legate de emisia pentru actiuni. In intervalul iunie- septembrie, 2013 , Vlad Filat, intr-adevar a facut posibil ca noi sa primim pachetul de actiuni de control la BEM, anuntandu-ma ca in privinta emisiei adaugatoare pentru actiuni a cazut de acord cu premierul de atunci, Iurie Leanca.

In timpul emisiei pentru actiuni, pe langa investitia mea de 50 de milioane de dolari, guvernarea ne-a cerut sa mai cumparam un rand de credite neperformante in valoare de 300 de milioane de lei.

Totodata Vlad Filat s-a inteles cu Iurie Leanca si in privinta emiterii hotararii de guvern in ceea ce priveste transferarea mijloacelor financiare ale tuturor intreprinderilor de stat la Banca de Economii. Dupa ce am primit pachetul de actiuni de control ale BEM si am venit la conducerea acesteia, Vlad Filat cerea regulat bani de la mine ba pentru afacerile sale realizate cu ajutorul companiei Caravita, ba pentru necesitati politice sau alte afaceri.

Incepand cu sfarsitul anului 2013 si pana in septembrie 2014, suma toatala oferita lui Vlad Filat, constituia 60-80 de milioane de dolari. In mare parte, creditele erau luate pe numele firmelor mele, dar erau transferata la cateva firme offshore care ii apartineau lui, firme pe care le-am indicat in documentul anexat anterior la dosar, iar uneori banii erau transferati chiar si cash.

Acest lucru se intampla intrucat Vlad Filat a motivat ca nu are niciun partener de afaceri, astfel nu se poate supune riscului nici el, nici pe cei apropiati lui. La mijlocul anului 2014, nu tin minte exact cand, V. Filat m-a invitat la o intalnire cu domnul V. Plahotniuc, invocand drept motiv pentru intalnire faptul ca V. Plahotniuc isi facea griji pentru volumul mic de lichiditati la Banca de Economii. Intalnirea a avut loc in incinta hotelului Codru. Cand am intrat, acolo deja se aflau V. Filat, I. Leanca si V. Plahotniuc. Am discutat despre situatia de la banca si am explicat problemele reale ale bancii. La finalul discutiei, V. Plahotniuc a spus ca deja se incep probleme cu lichiditatile la banca si a spus intr-o forma dura ca nu cumva sa dispara banii de la BEM si ca daca oamenii care isi tin banii acolo nu te vor face bucati, eu iti garantez probleme mari.

V. Filat a spus ca va intoarce tot si ca el este proprietarul afacerii in agricultura inregistrata pe numele firmei Caravita si ca are alte operatiuni de comert speciale pe termen scurt. In plus, in cazul in care nu va putea intoarce banii, va folosi pentru stingerea datoriilor pachetul sau de actiuni la BEM. In plus, tot timpul folosea ca argument faptul ca este actionarul principal al bancii si ca dupa alegeri va deveni prim-ministru. In anul 2014, Vlad Filat m-a rugat sa-i ofer un credit in valoare de 180 de milioane de dolari, insa eu l-am refuzat.

Au urmat asigurari ca acesta urmeaza sa incheie o afacere minunata, iar in 3 luni, ar urma sa castige dublu decat a investit, iar castigul il va folosi la rambursarea creditelor. De altfel nu are alte surse pentru rambursarea creditelor, astfel banca ar putea ramane fara de cele 80 de milioane de dolari, bani luati de Vlad Filat anterior.

In acest context, mi-a spus ca postul de permier, speaker sau presedinte ii este asigurat, de aceea banca noastra are un viitor fericit, dar eu am evitat prin toate mijloacele posibile sa-i ‘rezolv’ solicitarea.La mijlocul lui septembrie si pana la sfarsitul lui octombrie 2014, Filat a facut presiuni fara precedent asupra-mi, si in cazul in care nu-i plateam suma sus mentionata, imi lua afacerea Dufreemall, ma aresta pe mine, impreuna cu mai multi parteneri si familia mea imediat dupa alegeri.

Din toate partile imi venea informatia ca organele de forte pregatesc sa ma atace. Imi spunea ca va obtine ca Curtea Suprema de Justitie sa anuleze emisia suplimentara de actiuni a Bancii de Economii, cu posibilitatea de a le pierde definitiv.La sfarsitul lui octombrie-inceputul lui noiembrie 2014, Filat a spus ca in decurs de o saptamana va renegocia acordul de concesiune a aeroportului companiei AVIA-Invest. Pentru mine acest lucru a fost ultima picatura, deoarece investitiile in aeroport, la acea perioada, erau deja niste sume impunatoare, foarte importante pentru mine si pentru partenerii mei din strainatate, iar responsabilitatea mea fata de ei era foarte inalta.

Am cedat si am hotarat sa platesc sumele cerute sub forma de credite, in speranta ca Filat dupa alegeri nu va putea sa nu-si onoreze angajamentul, cel putin de frica unor dezvaluiri.Au fost acordate credite in suma de circa 180 de milioane de dolari americani, iar pentru a indeplini regulamentul BNM si de a nu inrautati indicatorii BEM, la fel pentru confortul stingerii urmatoare a creditelor a fost aleasa forma de colectare intr-un pachet unic a intregului portofoliu de credite neperformante BEM in Banca Sociala si vinderea lui in rate companiei offshore FortunaUnited.

Ca urmare, Filat s-a obligat sa rascumpere acel pachet de la Fortuna, in acelasi timp intorcand banii in banca.Emisia mijloacelor financiare cerute de Vlad Filat s-a infaptuit prin intermediul indicatiilor date de mine presedintelui BEM, Viorel Barca, care in baza documentelor prezentate a semnat contracte de creditare cu SRL DaslerCom, SRL Talnes, SRL Voximar-Coma, SRL Provolirom, altor companii, in suma totala de circa 12 milioane de dolari americani, care mai departe se transferau pe conturile diferitor companiei locale si offshore, afiliate lui Vlad Filat, si anume SRL Business Estate, SRL Caravita, SRL Operarius, Overseas Propoerty Solutions, Avva Trade, dar si companiilor indicate in tabelul anexat.O parte din mijloacele banesti circa 25 de milioane de dolari americani, au fost transformati in numerar si transmisi de catre mine personal lui Vlad Filat pe parcursul anului 2014, si cateodata prin intermediul rudei lui Filat, Ion Rusu, cu care m-am intalnit personal in biroul meu.

Cu ajutorul aceleasi scheme au fost acordate credite din Unibank si Banca Sociala firmelor SRL StoradGroup, SRL AlvaroGrup, SRL Dracard si altor companii indicate in tabelul asociat protocolului, in suma totala de 40 de milioane de dolari, care au fost transferati pe contul mai multor companiei locale si offshore, afiliate lui Filat, si anume SRL Business Estate, SRL Caravita, SRL Operarius, Overseas Property Solutions, Avva Trade, Rodos Overseas, la fel si altor companii indicate in tabelul anexat, o parte fiind acordata in numerar personal lui Vlad Filat si Ion Rusu, ultimul poate confirma acest fapt.La sfarsitul lui noiembrie 2014, Curtea Suprema de Justitie in mod surprinzator a anulat emisia BEM (desi precedentele hotarari ale alor instante au fost in favoarea noastra) iar BNM a introdus administrare speciala la BEM, Banca Sociala si Unibank.

Dupa, in toata aceasta perioada, Filat m-a hranit cu sperante, spunandu-mi ca intelegerea sa in curand se va incheia si vor fi mijloace suficiente pentru stingerea datoriilor, iar noi vom scoate banca de sub administrarea BNM, iar apoi in proces de revizuire, va anula hotararea Curtii Supreme de Justitie si ca totul va fi bine. In afara de sumele de bani transferate, indicate mai sus, in valoare de 250 milioane de dolari americani, in toata perioada au fost facute multiple cadouri si prestate mai multe servicii in suma totala de peste 7 milioane de dolari americani. De exemplu, pentru plata de curse charter, arenda de iahturi si masini in strainate, Vlad Filat a cheltuit cateva milioane de dolari americani. De organizarea acestor curse se ocupa asistenta mea Maria Gutuleac, care poate confirma aceste lucruri. Pe cardurile bancare deschise la Unibank, a fost deschis unul pe numele lui Tudor Negru, seful pazei mele, au fost acordate in numerar aproximativ 400.000 de euro, iar cardurile bancare i le-am dat lui Vlad Filat, prin urmare afland ca el le-a transmis copiilor sai, care se afla peste hotare, unde au si fost cheltuiti banii. Acest lucru poate fi confirmat de catre Tudor Negru.

La fel, la solicitarea lui Filat, in perioada 2012-2014, prin intermediul companiilor controlate de mine s-au cumparat automobile Mercedes Viano, pe care le foloseste si in acest moment si care este inregistrat pe compania Dufreemol, doua masini Volkswagen Touareg, Porsche Macan, Toyota Land Cruiser si altele care au fost perfectate pe numele persoanelor afiliate lui, dar pe care eu nu le cunosc.

Ultima data i-am transmis lui Vlad Filat, bani, pe data 10 octombrie 2015, aproximativ la ora 19:00, in biroul lui de la sediul partidului PLDM, mai exact i-am transmis 20 de milioane de lei pentru cum a spus el, necesitati ale partidului, erau bani in bancnote de 1000 si 500 de lei.

In legatura cu faptul ca evenimentele scrise mai sus s-au petrecut in ultimii 5 ani, aditional, ma oblig sa pun la dispozitie toate actele de confirmare ale celor relatate, astfel atasez la dosar copiile extraselor de cont si documentele semnate de mine personal, care confirma depozitiile facute astazi pe 148 de pagini.

Protocolul din cadrul audierii este scris de catre mine personal, pentru care ma semnez.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine