Descoperă muzica clasică la „O seară de violoncel şi pian” alături de Radu Croitoru şi Iulian Ochescu

FotorCreated
Foto:PC: colaj #diez

Tinerii muzicieni Iulian Ochescu și Radu Croitoru sunt în pregătirile finale înaintea concertului „O seară de violoncel și pian” ce va avea loc la Sala cu Orgă din Chișinău pe data de 10 octombrie. #diez a discutat cu Radu și cu Iulian, invitat din România, pentru a descoperi ce pregătesc pentru publicul de la Chișinău.

Iulian și Radu s-au cunoscut la Universitatea Națională de Muzică din București, unde își fac studiile. Au devenit inițial prieteni, iar apoi au creat o colaborare. „Am mai cântat la diferite concerte, pe 10 ajungem la Sala cu Orgă, iar pe 6 noiembrie avem un concert la Budapesta”, menționează Radu.

 

PC: Facebook/Iulian Ochescu

Iulian a declarat că pentru el este o plăcere să vină la Chișinău. „Cânt practic pentru același popor, cânt acasă. Sper să avem parte de o atmosferă plăcută și împreună cu publicul de la Chișinău să savurăm muzica frumoasă”, a adăugat tânărul.

 

PC: Facebook/Radu Croitoru

Evenimentul promovează muzica clasică, asemeni celui precedent marca Moldo Crescendo, iar potrivit spuselor lui Radu, cultura și dragostea pentru frumos poate fi cultivată printre tineri, cu implicarea tuturor structurilor statului. „Știți foarte bine că la capitolul cultură, dar mai ales muzică clasică, suntem cam înapoiați, deci, cred că aceste evenimente au o importanță foarte mare pentru noi și țara noastră. Aș vrea ca toți oamenii să se poată bucura de muzica clasică, la fel cum o fac nemții, francezii sau englezii. Pentru muzicienii clasici din Moldova contează foarte mult prezența în sală a spectatorilor, doar așa înțelegem că suntem apreciați pentru munca noastră și propulsați să mai facem așa gen de evenimente”, a menţionat muzicianul.

„Trebuie să le explicăm tinerilor că lectura, muzica, teatrul nu sunt doar metode de relaxare, ele ne fac mai frumoși, mai sensibili, mai oameni.”

„Ca să promovăm muzica clasică trebuie să implicăm toate structurile statului, începând cu ajutorul ce vine de sus, ministere, miniștri, diverse granturi și burse, până la site-uri ca #diez, care promovează așa gen de evenimente”, a afirmat Radu.

 

PC: Facebook/Iulian Ochescu
PC: Facebook/Iulian Ochescu

#diez i-a întrebat despre acea surpriză muzicală care ne așteaptă sâmbătă, pe care, totuși, au ales să o păstreze în secret. „Dacă deja știți de surpriză nu e bine. Lăsăm un pic de suspans pentru cei care vor veni. Nu este neapărat o premieră, tot ce pot să vă zic e că va fi o surpriză frumoasă”, au zis ei.

 

PC: Facebook/Radu Croitoru
PC: Facebook/Radu Croitoru

„Cei mai frumoși lauri pentru un muzician sunt aplauzele de după concert.”

Tot ce își doresc acum este să fie o sală plină la concert, întrucât „cei mai frumoși lauri pentru un muzician sunt aplauzele de după concert, nu între părțile unei piese, dar anume la sfârșitul ei”, au explicat tinerii. „Zâmbetul de pe feţele oamenilor și faptul că am putut să le oferim unor oameni noi întrebări la care vor medita, o oră de relaxare sau pur și simplu o ieșire din monotonia zilnică”, iată care sunt lucrurile care îi motivează să dăruiască acele momente artistice unice.

 

PC: Facebook/Iulian Ochescu
PC: Facebook/Iulian Ochescu

„Sperăm prin aceste concerte să convingem companiile autohtone și nu numai că e foarte bine și sănătos să investești în artă.”

Această colaborare între Iulian și Radu promite a fi de durată, căci dânșii planifică să nu se oprească aici, ci să extindă evenimentele marca Moldo Crescendo în anvergură și număr de participanți, în așa fel, încât să fie concerte pe tot parcursul anului. „Sunt deja tineri care vor să se alăture proiectului. Avem multe idei, unele chiar foarte trăsnite. Problema e că de la nivel de idee, până la cel de concert în sine ne ciocnim de bariere, de cele mai dese ori acestea fiind de ordin financiar, sponsori, parteneri etc. Sperăm prin aceste concerte să convingem companiile autohtone și nu numai că e foarte bine și sănătos să investești în artă”, au relatat dânșii.

 

1622051_10201616897050653_312479963_n
PC: Facebook/Radu Croitoru

Într-un final, tinerii artiști vin cu un mesaj-invitație pentru cititorii #diez:

Radu: „Vă așteptăm la concert. Ceai și cafea gratuită, muzică foarte frumoasă, ce poate fi mai frumos pentru o seară de sâmbătă?”.

Iulian: „Dragi tineri, vă așteptăm la concert”.

 

PC: Facebook/Iulian Ochescu
PC: Facebook/Iulian Ochescu

Detalii despre program și bilete vezi într-un articol pe #diez.

#diez le dorește băieților cât mai multe evenimente frumoase promovate acasă!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine