Europa pentru Moldova: Peste 43 de mii de părinți au fost informați despre drepturile copiilor lor în urma unei campanii susținute de UE

europa2
Foto:PC: IGP

Campania „Cunoaște-ți drepturile împreună cu noi” organizată de Inspectoratul General al Poliției continuă. După activitățile informative organizate în primăvara și vara acestui an în urma cărora copii din toată țara au avut ocazia să cunoască mai multe despre drepturile lor, acum este rândul părinților să afle cum ar trebui să protejeze drepturile copiilor lor atunci când aceștia sunt în contact cu legea.

Timp de câteva luni polițiștii au decis să le arate copiilor că le sunt prieteni și că ar trebui să-și cunoască drepturile atunci când intră în contact cu reprezentanți ai autorităților. Astfel a luat start campania „Cunoaște-ți drepturile împreună cu noi”. Mai multe detalii despre prima etapă a campaniei puteți afla pe #diez.

A treia etapă cuprinde ședințe de informare a părinților. Cum se desfășoară acestea și care sunt cele mai frecvente preocupări ale părinților în privința respectării drepturilor copiilor lor, am aflat de la Daniela Buzatu, inspector în cadrul Biroului Siguranță Copii.

 

europa4
Daniela Buzatu

# De ce s-a simțit nevoia iniţierii unei astfel de campanii anume acum?

Campania este motivată de datele statistice care ne-au arătat că până la 2.500 de copii din Moldova intră în contact cu sistemul de justiţie în fiecare an, fie în calitate de victime, martori sau bănuiți de comiterea unei contravenţii sau infracţiuni. Copilul trebuie să știe ce drepturi are el când nimerește în astfel de situații.

 

# Care sunt primele rezultate ale etapelor inițiale ale campaniei?

Problema copiilor e că duc lipsă de informație. Ei ar dori să spună dar nu știu cui să se adreseze. După prima etapă am organizat și un concurs la care au participat cca 2.000 de copii. Astfel, am elaborat un chestionar de 18 întrebări, iar cei mai buni 100 de participanți au fost selectați pentru etapa următoare. La 1 iunie la Inspectoratul General s-a organizat o tombolă în urma căreia toți copiii s-au ales cu rucsace iar 10 dintre ei cu tablete.

În a doua etapă am extins activitățile de informare în taberele de copii, și astfel ceea ce nu am reușit în prima etapă, am dezvoltat în etapa a doua.

# În ce constau seminarele propriu zise?

În cadrul sesiunilor cu părinții, le prezentăm și părinților spotul video „Justiţia pentru copii”. Le spunem care sunt competenţele lor în domeniul protecţiei copilului şi datele de contact utile în cazul expunerii la diverse situaţii de risc. De la începutul lunii septembrie, momentul când am lansat aceste discuții, în întreaga țară s-au desfășurat 1.328 întruniri în 1.358 instituţii de învăţămînt. Până acum mai mult de 43 de mii de părinți au participat la aceste întâlniri.

# Care au fost primele reacții ale părinților?

Părinții au fost receptivi și pozitivi conștienți că va fi o activitate utilă, pentru că un astfel de cumul de informații nu-l poți afla de oriunde, întrucât angajații de poliție le oferă informații corecte și ajustate la necesitățile lor.

# Ce preocupări au ei frecvent?

Întrebările, preocupările părinților sunt legate de siguranța copiilor. Ne întreabă cum să asigure securitatea copiilor când ei sunt plecați și copiii rămân fără supraveghere, cum să medieze un conflict între copilul său și un coleg de clasă, la cine să apeleze în primul rând în așa situații. Le furnizăm datele de contact ale polițistului din localitatea respectivă și le recomandăm să apeleze la psihologul școlar.

# Care sunt de fapt problemele la care ne referim? Care sunt cele mai lezate drepturi ale copiilor?

Problema de bază în opinia noastră este lipsa accesului la informaţie a copiilor dar şi a părinţilor, informație care trebuie să fie oferită într-un mod simplu dar şi corect. Astfel, prin intermediul campaniei, noi le spunem copiilor că atunci când intră în contact cu un reprezentant al legii, ei au:

# dreptul de a fi informați;
# dreptul de a-și contacta rudele;
# dreptul de a participa, de a-și exprima opinia și de a tăcea;
# dreptul la traducător sau interpret;
# dreptul la apărare;
# dreptul la protecție împotriva violenței fizice și psihologice.

# Care sunt principalele sfaturi pe care le daţi părinţilor?

Părinții trebuie să le fie copiilor în primul rând, prieteni. Le recomandăm să creeze în familie un climat afectiv în care să predomine buna înțelegere, să dialogheze cu copiii lor și să-i încurajeze a-și destăinui problemele. De asemenea, în contextul Campaniei, pe lîngă informaţia din spot, aducem la cunoştinţa lor şi datele de contact utile ale specialiştilor la care pot apela cînd copilul se află în situaţii de risc:

Serviciul Telefonul Copilului – 116111;
Avocatul Copilului – 080011116;
Consiliul Național pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat – 022310274;
Poliţia – 902

# Ce se va întâmpla după această campanie?

Vom elabora împreună cu partenerii noștri un raport de evaluare și vom analiza care sunt principalele doleanțe ale copiilor, părinților. Vom aștepta să vedem impactul acțiunilor noastre însă important este că am tras un semn de alarmă și am spus-o tare: „Copii au drepturi și trebuie să le protejăm”.

Campania de informare pentru copii „Cunoaşte-ţi drepturile împreună cu noi”, desfășurată la nivel național este organizată de către Inspectoratul General al Poliţiei al MAI al RM şi Reprezentanţa din Republica Moldova a Fundaţiei Terre des Hommes şi constituie doar un segment din Proiectul European „Consolidarea competenţelor organelor de drept şi a coordonării intersectoriale, a societăţii civile pentru combaterea discriminării şi a relelor tratamente aplicate copiilor în cadrul sistemului de justiţie al Republicii Moldova” implementat în perioada anilor 2014-2015 de către instituţiile vizate.

 

PC: IGP
PC: IGP
PC: IGP
PC: IGP
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine