Dacă îţi place ştiinţa, dar te plictiseşti la conferinţele lungi şi monotone, doreşti să afli mai multe, dar termenii dificili îţi dau bătaie de cap, atunci la sigur trebuie să ajungi la Science SLAM, un concurs unde patru oameni de ştiinţă vor explica propriile lor cercetări într-o manieră degajată şi originală. Evenimentul va avea loc pe 8 octombrie, ora 18.00, la Bier Platz (Str. Mihai Eminescu, 55).
Magia în 3D sau Bine aţi venit în viitor
Cunoaştem cu toţii puterea tehnologiilor de ultimă generaţie, mai ales că ele se dezvoltă cu o viteză uimitoare. Dar cine dintre voi s-a gândit că un calculator va putea transforma un obiect online în unul real sau că îl va realiza mai bine decât un om? V-am făcut curioşi? Atunci veniţi şi-l ascultaţi pe Alexandru Iscenco. Slamerul nostru vă va demonstra că viitorul nostru nu va fi modelat, ci printat în 3D.
La început a fost corupția
Cea mai gravă problemă cu care se confruntă Republica Moldova este corupţia. Însă puţini ştiu că acest fenomen are o vârstă aproape antică şi a reuşit să distrugă imperii. Iată că Alexandru Gheţan ne va explica la Science SLAM de ce corupţia din Republica Moldova a ajuns la un asemena nivel şi cum acest fenomen era combătut în trecut. Slamerul nostru este convins că: „La început a fost corupţia”.
Miopia managerială
Toate economiile sunt dependente de energie. Mai mult, viaţa noastră a devenit dependentă de această putere. Dacă la un moment dat s-ar epuiza resursele energetice, atunci s-ar putea produce o catastrofă în toate sectoarele economiei.
Slamerul Corina Gribincea ne va oferi, în cadrul concursului Science Slam, raspunsuri la următoarele întrebări: De ce există o strânsă interdependență între energie și economie? Cum energia poate fi gestionată la nivel industrial, folosind rațional resursele întreprinderii? Cum pot fi reduse costurile pentru energie la întreprindere? Cum poate rămâne competitivă întreprinderea?
Când se întâlnește microelectronica și medicina
Când se întâlneşte microelectrica şi medicina, se întâmplă minuni. Mai bine zis un mecanism ce răceşte unele părţi ale capului în cazuri de traumă sau blocajul arterelor şi poate salva viaţa multor oameni. Mai multe detalii veţi afla de la Rihart Galus în cadrul concursului Science SLAM. Participantul nostru vă va explica cum lucrează terapia cu temperaturi reci, de ce avem nevoie de ea şi cum funcţionează mecanismul elaborat de Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii „D. Ghiţu”.
Evenimentul se află la a III-a ediţie şi este organizat de Academia de Ştiinţe a Moldovei în parteneriat cu Centrul Proiecte Internaţionale, Reţeaua Punctelor Naţionale de Contact pentru proiectul Horizont 2020 şi DAS Solutions.
Veronica Railean