Bloggerii au continuat și în acest an să descopere legendele și tradițiile Vinului Moldovei. Un grup format din 11 bloggeri – șase din Republica Moldova și cinci din România – s-a aflat într-o călătorie spre originile vinurilor de calitate din țara noastră.
În perioada 28 septembrie-4 octombrie ei au participat în proiectul „Descoperă Moldova. Drumul Vinului 2015”, organizat și finanţat de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV), în parteneriat cu Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM).
Dumitru Munteanu, director Oficiul Național al Viei și Vinului: „ONVV organizează acest eveniment, deoarece edițiile din anii precedenți s-au bucurat de mare succes. Proiectul îşi propune să popularizeze cultura vinului printre tineri, să sporească notorietatea brandului naţional Vinul Moldovei şi să trezească interesul pentru atracţiile turistice vitivinicole ale Moldovei. În rezultat, pentru că bloggerii comunică direct cu cititorii, împărtășindu-le propriile experiențe, tot mai mulți tineri sunt interesați să învețe cum se savurează corect un vin de calitate, evident – în cantități moderate”.
Programul „Descoperă Moldova. Drumul Vinului 2015” a inclus vizite la șase vinării din Republica Moldova („Cricova”, „Chateau Vartely”, „Castel Mimi”, „Asconi Winery”, „Migdal-P” și „Purcari”) și participarea la evenimentul organizat de Asociația Micilor Producători de Vin la Orheiul Vechi, cu ocazia Zilei Naționale a Vinului, pe 3-4 octombrie.
Pe parcursul celor șapte zile ale proiectului, bloggerii au descoperit legendele Vinului Moldovei, au aflat secretele vinificatorilor, au participat la degustații ghidate (în total – peste 70 de tipuri de vin), iar apoi au întocmit clasamente și au povestit pe blogurile lor aventurile și impresiile din timpul călătoriei bahice. Totodată, exploratorii vinificaţiei moldoveneşti au învățat despre procesul de producere a vinului, pentru a înțelege complexitatea produsului şi pentru a deprinde arta de a consuma vinurile de calitate, contribuind la promovarea acesteia. La finalul proiectului, cunoștințele participanților despre Vinul Moldovei au fost testate printr-un Wine Quiz, organizat de bloggerul și lectorul universitar Andrei Curăraru.
Svetlana Matvievici, blogger din Republica Moldova, gazda evenimentului: „Toți participanții au fost diferiți: unii s-au lăsat impresionați de anumite vinuri, alții au preferat soiuri diferite, unii au fost cuceriți de atmosfera din cramă sau specificul vinăriilor, ceilalți au fost interesați mai mult de procesul de producție. Fiecare a fost subiectiv și a scris pentru nișa sa, însă toți sunt oameni pasionați și pozitivi, care promovează frumosul. De această dată – tradițiile noastre frumoase de vinificație, din care s-a născut Vinul Moldovei, o legendă vie”.
Marian Ionescu, blogger din România: „Sunt pentru prima oară în Republica Moldova și sunt plăcut surprins de această călătorie. Este neașteptat de frumos și cred că voi reuși să demolez pentru cititorii mei câteva mituri despre țara voastră, dar și despre calitatea vinurilor produse aici. Am descoperit vinuri extraordinare și am avut parte de multe surprize”.
Loredana Gamurari, blogger din Republica Moldova: „Eu scriu în engleză și scopul blogului meu este de a le arăta tuturor prietenilor de peste hotare tot ce avem mai frumos în Moldova. „Drumul Vinului” mi-a oferit ocazia de a scrie despre cele mai bune vinuri produse aici, pe care le-am gustat chiar eu, despre cramele și vinăriile pe care le-am vizitat, iar dacă astfel îi voi convinge măcar pe unii dintre cititorii mei să vină în Moldova pentru a trăi aceeași experiență cu gust de legendă, voi fi foarte fericită”.
Bloggerii implicați în proiect au publicat zilnic și în timp real, pe conturile lor de pe rețelele sociale, informații despre „Drumul Vinului”, folosind hashtag-urile oficiale: #WineofMoldova #DescoperaMoldova #Moldovaholiday.
Toate legendele descoperite de bloggerii participanți pot fi citite la:
Carmina Nițescu – travelwithasmile.net, www.turismmarket.com
Călin Stan – www.clubulfoto.com, www.travellife.ro, www.calinstan.com
Alin Popescu – rotravel.info
Cristian Șuțu – www.sutu.ro
Marian Ionescu – mariciu.ro
Diana Mocanu – bloginfidel.com
Vadim Suveica – suveica.eu
Loredana Gamurari – loredanagamurari.wordpress.com
Ecaterina Rotari – katerotari.blogspot.md
Andrei Curăraru – andrei-curararu.blogspot.md
Ana Sîrbu – anasirbu.blogspot.com
În timpul călătoriei, bloggerilor li s-au alăturat opt jurnaliști din presa națională, pentru a reflecta „Drumul Vinului 2015” în materiale difuzate de instituțiile mass-media pe care le reprezintă.
Oficiul Național al Viei și Vinului Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) este o instituție publică, organizată printr-un parteneriat public-privat în domeniul implementării de politici în industria vitivinicolă, creat în rezultatul unui amplu proces de reformă legislativă în sectorul vitivinicol.
Printre obiectivele de bază ale ONVV se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.