(video) Socialiștii pregătesc o moțiune de cenzură pentru Guvernul Streleț

12122532_1251608088198527_4949654984204203906_n
Foto:PC: Facebook/Igor Dodon

Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunțat azi în cadrul unei conferințe de presă organizate în fața clădirii Parlamentului că fracțiunea va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Streleț, la prima ședință a Parlamentului. Pentru aceasta însă Dodon mai are nevoie de două semnături.

Astăzi, duminică, 4 octombrie, fracțiunea socialiștilor a venit în toată componența la lucru pentru a convoca ședința extraordinară a Parlamentului, dar niciun deputat din alte fracțiuni sau independenți nu au venit la ședința cu aceștia. Socialiștii au declarat că au pregătit o moțiune de cenzură a Guvernului Streleț, care a fost semnată deja de 24 de deputați. „Vreau să vă spun că am avut discuții telefonice cu unii deputați independenți și cred că până săptămâna viitoare vom avea cele 26 de semnături necesare pentru a fi perfect legală de a fi citită la prima ședință a Parlamentului, care sper că va avea loc săptămâna viitoare”, a declarat liderul socialiștilor, Igor Dodon.

 

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Streleț
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Streleț

Totodată, Dodon a menționat că aceștia mai pregătesc alte trei demersuri. „Al doilea demers la care au lucrat socialiștii este cel privind demiterea Președintelui Timofti, semnat la fel de 24 de deputați, dar care mai are nevoie de 10 semnături. Vom încerca să convingem și alte fracțiuni să semneze aceste două inițiative”.

A treia inițiativă a socialiștilor este cea care vizează demiterea în lanț a mai mult demnitari de rang înalt și conducerea mai mult instituții de stat care se fac vinovate de furturile de miliarde, iar cea de-a patra inițiativă ține de modificarea Constituției, privind alegerea prin vot direct a Președintelui țării.

„Astăzi am dat posibilitatea acestei guvernări oligarhice să discutăm și să începem să rezolvăm o bună parte din problemele care sunt pe cale parlamentară. Unii dintre conducătorii fracțiunii parlamentare mi-au spus că sunt disponibili mâine, poimâine, să ne întâlnim și să discutăm cum începem soluționare acestor probleme. Scopul socialiștilor este ca pe cale parlamentară, nu cu forța, să fie rezolvate aceste probleme. Vom face tot posibilul să nu fie destabilizată situația, dar trebuie să facem tot posibilul ca să fie dizolvat Parlamentul și să fie organizate alegeri anticipate.”

Dodon promite că acțiunile de presiune vor continua și în următoarele zile. „Presiunea va crește doar pe cale pașnică, legală. Va crește pentru a impune ca această guvernare să place.”

Pentru inițierea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului sunt necesare semnăturile a „cel puțin o pătrime din deputați”, ceea ce corespunde cu 26 de semnături ale deputaților. Legea Supremă mai prevede că „inițiativa de exprimare a neîncrederii se examinează după trei zile de la data prezentării în Parlament”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine