(infografic) Cine sunt cei mai activi voluntari în Moldova

IMG_3367
Foto:PC: Diaconia

În urma unui studiu efectuat de Biroul Național de Statistică în luna aprilie a acestui an, rezultă că implicarea populaţiei în activităţile voluntare este un fenomen răspândit în Republica Moldova. Mai exact, 42 la sută din totalul populaţiei de 15 ani şi peste au ajutat persoane din alte familii sau au lucrat fără plată în folosul comunităţii.

Activităţile voluntare într-o proporţie mai mare sunt răspândite în rândul femeilor (44,7% din totalul femeilor de 15 ani şi peste) faţă de bărbaţi (39,4% din totalul bărbaţilor de 15 ani şi peste) şi printre locuitorii din mediul rural (47%) faţă de cei din mediul urban (36% totalul persoanelor de 15 ani şi peste). În totalul persoanelor în vârstă de muncă, atât printre femei, cât şi printre bărbaţi, ponderi net superioare le au voluntarii din mediul rural.

În luna aprilie, cea mai răspândită activitate în rândul voluntarilor a fost lucrul în folosul comunităţii (57 la sută din totalul voluntarilor). Specificul acestor activităţi în mare măsură reflectă modul de viaţă, tradiţiile şi obiceiurile (inclusiv culturale, religioase etc.) ale populaţiei ţării din această perioadă a anului. Circa 30 la sută din femei au acordat ajutor altor familii în lucrul casnic, fiecare a cincea (20,5%) – a acordat ajutor şcolilor, grădiniţelor, organizaţiilor religioase / de caritate / culturale, ONG-urilor, sindicatului, primăriei, afacerii/firmei sau unui partid.

BNS notează că în luna aprilie s-au desfăşurat în principal activităţi de amenajare şi salubrizare a localităţilor, împrejurimilor şi pasajelor din preajma drumurilor locale, spaţiilor verzi etc.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine