Angela Merkel ar putea câștiga Premiul Nobel pentru Pace

merkel_07761600
Foto:PC: rtv.net

Cancelarul german Angela Merkel, Papa Francisc şi Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) sunt favoriţii la ediţia din 2015 a Premiului Nobel pentru Pace, dintr-un total de 273 de candidaţi.

Kristian Berg Harpviken, directorul Institutului de Cercetări asupra Păcii din Oslo, a menţionat un premiu legat de criza refugiaţilor, evidenţiind-o pe Angela Merkel pentru faptul că a dat dovadă de „autoritate morală într-un moment critic”, scrie Mediafax, citând agenția DPA. Merkel a fost nominalizată de legislatorii germani pentru rolul ei în medierea unui acord de încetare a focului în Ucraina, a precizat el.

Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), un dublu câştigător al acestui premiu, este un candidat puternic, potrivit unor istorici norvegieni, care administrează un website despre Premiul Nobel pentru Pace.

Papa Francisc ar putea fi un laureat dacă acest comitet va alege să premieze dreptatea socială. Papa a fost nominalizat de membrul norvegian al Parlamentului Abid Raja, care a făcut referire la angajamentul papal privind dreptatea socială şi apărarea libertăţii religiilor.

Mai mulţi indivizi şi mai multe organizaţii care au condus campanii împotriva armelor nucleare au fost, de asemenea, nominalizaţi.

Comitetul a făcut alegeri surprinzătoare în trecut, uneori generând controverse. Alegerea de oferire a premiului în 2009 preşedintelui american Barack Obama este unul dintre exemplele recente, în condiţiile în care, la acea vreme, el ocupase postul de mai puţin de un an. Anul următor, autorităţile chineze au fost deranajate de faptul că premiul a fost oferit disidentului aflat după gratii, Liu Xiaobo.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine