(video) Patru tineri din Moldova au comis un jaf în Cipru. Prejudiciul este estimat la 730 de mii de euro

img_7582
Foto:Reţinuți pentru atac tîlhăresc, săvîrșit pe teritoriul Ciprului

Patru tineri în vârstă de 27 de ani, domiciliați în municipiul Chișinău și regiunea de sud a țării, au fost reținuți de poliție, fiind suspectați de săvârșirea unui atac tâlhăresc pe teritoriul Republicii Cipru.

Tinerii sunt bănuiți că ar fi sustras bani și bunuri dintr-o locuință din orașul Mouttayiaka Limassol, Cipru, unde ar fi bătut proprietara. Trei dintre ei au fost anterior judecați pentru furt și escrocherie.

Infracțiunea s-a produs în luna noiembrie 2014. Potrivit informațiilor parvenite din Republica Cipru, suspecții au pătruns în casă, dimineața. Indivizii au luat prin surprindere proprietara casei de 70 de ani. Au bătut-o, cauzându-i diferite traume în regiunea feței, după care au legat-o cu o bandă adezivă și au început să caute prin casă bani, bijuterii și obiecte de preț.

Astfel, suspecții au sustras un safeu în care se aflau 40.000 de euro, bijuterii din aur, ceasuri de valoare, prejudiciul fiind estimat la suma de 730 de mii de euro. După ce au realizat că nu mai au ce fura, indivizii au fugit, lăsând victima legată.

Ca urmare a acțiunilor de urmărire penală, autoritățile din Cipru au identificat atacatorii. De asemenea, polițiștii au depistat, într-un loc pustiu din oraș, mănuși, cagule, două salopete, două telefoane mobile, lucruri care s-au dovedit că au fost folosite în timpul săvârșirii infracțiunii.

La 28 ianuarie, 2015, autoritățile din Republica Moldova au recepționat cererea de asistență a organelor de drept din Cipru în vederea investigării acestei infracțiuni, recepționând și mandatele de arest prin canalele Centrului cooperare polițienească internațională.

În urma investigațiilor efectuate de către forțele de ordine din Republica Moldova și din Republica Cipru, s-a stabilit că în anul 2014, timp de două săptămâni, suspecții s-au aflat pe teritoriul Ciprului. În acest timp, aceștia au urmărit victima și au plănuit tâlhăria. Indivizii au revenit pe teritoriul Republicii Moldova peste câteva zile după ce au comis infracțiunea.

După aproximativ un an de investigații, efectuate de angajații direcției Combaterea crimei organizate a Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Procuratura Generală, BPDS „Fulger” și autoritățile din Cipru, la 29 septembrie, curent, trei dintre suspecți au fost reținuți pe teritoriul Republicii Moldova, unul din ei fiind reținut în Romania și extrădat organelor de drept din Cipru.

Ca urmare a investigațiilor efectuate la domiciliile suspecților, polițiștii au ridicat două kg de substanțe narcotice, un cântar electronic, carduri bancare, bijuterii din aur, ceasuri, toate sustrase de la locul crimei.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 188 alineat 5 al Codului Penal al RM. Dacă vor fi găsiți vinovați de „Tîlhărie”, aceștia riscă închisoare de la 12 la 15 ani.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine