Ediția din acest an a Zilei Naționale a Vinului, sărbătorită între 3 și 4 octombrie, va avea loc într-un nou format: vinificatorii invită oaspeții la ei acasă.
În cadrul conferinței de presă desfășurate la data de 30 septembrie 2015 la Chișinău, organizatorii – Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Vinuri – au anunțat programul festivalului și noutățile pregătite pentru sărbătoarea națională. Evenimentul va fi găzduit de 10 vinării din întreaga țară, care propun vizitatorilor programe diverse și se va desfășura pentru al doilea an consecutiv sub brandul unic de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”.
Ion Sula, Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare: „Ziua Națională a Vinului este o ocazie importantă pentru a descoperi vinurile produse în țara noastră, dar și pentru a spori cultura de consum a vinului de calitate. În acest nou format, programul propus de producători include activități locale de agrement, care îi vor aduce pe vizitatori mai aproape de tradițiile vinificației din Moldova, dar și componente educative, care le vor oferi cunoștințele necesare pentru a savura corect băuturile fine moldovenești”.
Astfel, pentru a informa cetățenii și vizitatorii țării noastre despre activitățile dedicate Zilei Naționale a Vinului 2015, dar și pentru a-i ajuta să ajungă confortabil la destinația dorită, ONVV va pune la dispoziție pasionaților de vin, următoarele:
# Un ghișeu informativ pe str. Mitr. Bănulescu-Bodoni în apropiere de Scuarul Catedralei, unde vor fi distribuite materiale informative despre evenimentele din 3-4 octombrie (destinațiile turistice, graficul plecărilor transportului);
# În perioada 1-4 octombrie, în zona „Sosiri” a Aeroportului Internațional Chișinău va funcționa un InfoPoint, unde promoteri îmbrăcați în costume naționale, vorbitori de română, rusă și engleză, vor oferi hărți, pliante informative despre tururile vinicole și 10.000 de sticle promoționale cu vin de soi Rară neagră, cu capacitatea de 187 ml și cu designul special „Welcome to Moldova”;
# În parcarea din fața hotelului „Turist” (bd. Gr. Vieru 9) va fi amplasat un InfoPoint special pentru procurarea pachetelor promoționale și tot aici va fi punctul de pornire a autocarelor spre vinăriile organizatoare;
# Transportul spre vinăriile participante va fi oferit în mod gratuit tuturor doritorilor, fiind asigurat de 13 autocare și opt microbuze cu o capacitate totală de 3.000 de pasageri, iar cursele tur-retur vor fi disponibile pe parcursul ambelor zile ale evenimentului, în funcție de capacitatea fiecărei destinații vinicole;
# Vizitatorii au mai multe opțiuni la cumpărarea biletelor pentru tururile vinicole: în prealabil, direct de la vinării; de la reprezentanții vinăriilor, în locul de plecare a autocarelor; pe loc, chiar la intrarea în vinării.
Dumitru Munteanu, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV): „Deși nu a fost posibil să păstrăm tradiția de a sărbători Ziua Națională a Vinului în centrul Capitalei, ne bucurăm că pasionații de vinuri vor fi primiți în mai multe vinării din țară. ONVV va depune tot suportul logistic necesar pentru buna organizare a sărbătorii”.
Activitățile programate pentru Ziua Națională a Vinului 2015 vor avea loc la vinăriile „Cricova”, „Asconi”, „Purcari”, „Et Cetera”, „Castel Mimi”, „Mileștii Mici”, „Chateau Vartely”, „Migdal-P” și „Poiana”, iar Asociația Micilor Producători de Vinuri și alți producători vinicoli – Cimișlia, Gitana Winery, F’Autor, Barza Albă – vor fi prezenți la pensiunea Butuceni, din cadrul complexului Orheiul Vechi. De asemenea, iubitorii de divinuri sunt invitați la fabrica „Aroma”, care se află în mun. Chișinău.
În cadrul noului concept al Zilei Naționale a Vinului, inițiat de ONVV, vinăriile-gazdă au elaborat pentru cele două zile ale evenimentului programe unice, care includ activități diverse: tururi vinicole, excursii în beciuri și podgorii, degustări de vinuri și divinuri, bucate tradiționale, târguri de artizanat și produse vinicole, culesul strugurilor, zone special amenajate pentru copii, vizionare de filme, manifestații artistice, cazare, reduceri, oferte speciale și surprize tematice pentru vizitatori.
Tradițional, de Ziua Națională a Vinului, Ministerul Agriculturii desemnează câștigătorul premiului „Cea mai bună companie a anului” în baza următoarelor criterii:
# activitate economico-financiară profitabilă;
# compania exportă producţie vinicolă, inclusiv în ţările occidentale;
# vinurile companiei sunt apreciate cu medalii în cadrul expoziţiilor naţionale şi internaţionale;
# compania contribuie la înfiinţarea plantaţiilor viticole;
# compania corespunde tuturor criteriilor stipulate în regulamentul concursului.
În acest an, câștigătorul acestui premiu este compania Asconi. Premiul va fi înmânat câștigătorului pe data de 3 octombrie, la vinăria Asconi.
De asemenea, în cadrul Zilei Naționale a Vinului, se va înmâna și premiul „Petru Ungureanu”, pentru cel mai iscusit oenolog. În acest an, premiul a fost câștigat de către Vasile Luca.
Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) este o instituție publică, organizată printr-un parteneriat public-privat în domeniul implementării de politici în industria vitivinicolă, creat în rezultatul unui amplu proces de reformă legislativă în sectorul vitivinicol. Printre obiectivele de bază ale ONVV se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.