8 cărți care au schimbat viețile unor oameni măreți

9
Foto:PC: colaj #diez

O carte citită la timpul potrivit poate avea un efect uimitor asupra vieții omului. Și aici, avem mai multe exemple.

#1. Gabriel García Márquez – „Metamorfoza” de Franz Kafka

 

PC: librieco
PC: colaj #diez

După ce a citit această carte, Marquez și-a dat seama că trebuie să devină scriitor. De obicei, el citea ca să adoarmă, dar nu și de această dată. Această carte într-atât de mult l-a prins, că el nu putea să adoarmă, iar dimineața a început să scrie.

El a zis că „Metamorfoza” de Franz Kafka, începând cu primul rând, a identificat linia pe care trebuie să o parcurgă în viață. În următoarea zi, a început să scrie ceva asemănător, iar la facultate nu mergea, pentru că îi era frică că această „minune” o să dispară.

#2. J. K. Rowling – „Emma” de Jane Austen

 

PC: pinterest
PC: colaj #diez

Pe J.K Rowling a impresionat-o măiestria cu care Jane Austen a descris taina din jurul relației lui Frank și Jane, care ține în suspans cititorul pe tot parcursul lecturării. Ea a recunoscut că toată viața se străduie, dar nu poate crea o asemenea capodoperă ca și Austen. În mare parte însă i-a reușit să o facă în opera „Jurnal ocazional”.

#3. Albert Einstein – „Tratat asupra naturii umane” de David Hume

 

PC: kaifolog
PC: colaj #diez

„Tratat asupra naturii umane” cuprinde trei cărți: „Despre cunoaștere”, „Despre afecțiune”, „Despre morală”. În prima carte, Hume, celebrul filosof britanic, vorbește despre relativitatea conceptelor, cum ar fi: spațiul, timpul, cunoștințele, precum și probabilitatea de a include conceptul de cauză și efect.

Einstein nu o singură dată a vorbit despre impactul „Tratatului” asupra vieții lui și cum l-a îndemnat să creeze teoria relativității. Totodată, l-a ajutat să se îndepărteze de conceptele obișnuite ale spațiului și timpului și să formuleze principiile esențiale ale lucrării sale filosofice.

#4. Sergey Brin, miliardarul și fondatorul Google – „Vă ţineţi de glume, domnule Feynman!” de R. Feynman

 

PC: colaj
PC: colaj #diez

Fizicianul american și laureat al Premiului Nobel, Richard Feynman, a avut o mulțime de hobby-uri, de la muzică până la deschiderea seifurilor. Pe lângă asta, el a fost un mare scriitor și umorist, iar cartea sa plină de povestiri din viața lui a devenit un bestseller.

Brin mereu a fost impresionat de deschiderea lui Feynman pentru ceva nou și de modul cum el se străduia să devină Leonardo da Vinci al timpului său. Sergey Brin a înțeles cât este de important să fii creativ și să-ți dezvolți personalitatea. Acest lucru, în mare parte, a determinat succesul Google.

#5. Kurt Cobain – „Parfumul” de Patrick Suskind

 

PC: colaj
PC: colaj #diez

Mulți au fost impresionați de această carte, însă rari sunt cei care spun că o adoră. Kurt Cobain este unul dintre cei puțini. Deși, se pare că această carte nu l-a influențat prea bine. „Am citit această carte zeci de ori și nu mă pot opri. Ea nu mă lasă și mă stoarce pe dinăuntru”, a declarat Kurt într-un interviu cu câteva luni înainte de moartea sa.

Singuraticul Jean Grenouille nu găsește în nimeni respectul și iubirea, dar face parfumuri, de neegalat cu celelate existente. Mulți oameni văd paralela dintre viața lui Grenouille și a lui Cobain. Subiectul acestei cărți a fost utilizat de Cobain în piesa „Scentless Apprentice” din albumul In Utero.

#6. Mark Zuckerberg – „Eneida” de Virgiliu

 

PC: colaj
PC: colaj #diez

Zuckerberbg a citit „Eneida” atunci când studia latina la școală. Poemul povestește despre legendarul erou troian, care s-a mutat în Italia cu ceea ce a rămas din poporul său și a fondat orașul Lavinium. Mark a recunoscut că a fost foarte impresionat de dorința eroului de a construi orașul, care nu va cunoaște limitele în timp și splendoare, și acest moment din carte i-a determinat scopul vieții lui Mark.

Fostul partener al lui Zuckerberg, Parker, a confirmat: „El permanent visa la măreție, avea ambiții la 20 ani și acum inclusiv. El este imaginea identică a unuia dintre eroii greci ai Odiseei”.

#7. Marilyn Monroe – „Ulise” de James Joyce

 

PC: colaj #diez
PC: colaj #diez

Fotografia în care Marilyn Monroe citește „Ulise” este considerată cea mai interesantă dintre toate timpurile. Ea păstra această carte în mașina ei și o citea destul de mult timp. Această fotografie a creat multe comentarii, despre faptul că Marilyn nu este o blondă neinteligentă, dar că avea o bibliotecă bogată cu multă literatură intelectuală și psihologică.

#8. Ernest Hemingway – „Război și Pace” de Lev Tolstoi

 

PC: colaj
PC: colaj #diez

Tolstoi l-a impresionat pe Hemingway cu pregnanța în divulgarea „bolilor sociale”. Hemingway, care compara literatura cu boxul, vorbea despre măreția lui Tolstoi: „Eu am început foarte modest și l-am învins pe Turgheniev. Apoi, cu mare greu l-am învins pe Maupassant. Cu dl. Stendhal, de două ori am fost la egal, iar în ultima rundă, l-am câștigat. Dar nimic nu mă va face să ies pe ring cu Lev Tolstoi”.

Veronica Railean

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine