Terentie Carp este noul președinte al Consiliului Național al Tineretului din Moldova

cntm
Foto:PC: Facebook/Doru Curoșu

Consiliul Național al Tineretului din Moldova are noi membri în echipa de conducere. Astfel, în urma alegerilor, Terentie Carp a devenit noul președinte, Ana Indoitu – vicepreședinte, iar membrii de birou sunt Mirela Lungu, Slavic Cerneavschii și Victor Burea. 

Deși mai are nevoie de timp pentru a digera emoțional ceea ce s-a întâmplat, Terentie ne-a spus că așteaptă cu nerăbdare ziua de luni, pentru a intra în oficiu deja cu responsabilități mai mari, până acum fiind membru de bord al CNTM. „Țin să mulțumesc organizațiilor membre pentru încrederea pe care mi-au oferit-o și pentru implicare. Ce ține de platforma mea, ea e constituită din trei obiective pentru mandatul meu de doi ani și anume:

# Diversificarea surselor financiare ale CNTM, aici mă refer nu doar la donatorii internaționali și locali, dar și la crowd funding, fund raising și la parteneriatele cu sectorul privat – un lucru absolut necesar, dacă vrem să avem în continuare sustenabilitate financiară;

# Apropierea de tineri, așa cum am făcut-o în luna august în cadrul Festivalului tineretului;

# Crearea unui centru de resurse pentru tineri, care poate fi folosit în calitate de sediu logistic pentru organizațiile din teritoriu, dar și în calitate de incubator pentru noi organizații sau grupuri de inițiativă de tineret.

Cât despre motivație, făcând voluntariat în anii de liceu, în cei de universitate și activând în acest sector de mai bine de opt ani, nu îmi pun întrebarea ce mă motivează, simt ca e datoria mea să o fac.”

La sfârșitul celui mai lung mandat de președinte al organizației și anume doi ani și jumătate, Doru Curoșu, cel care rămâne temporar președinte în exercițiu, spune că se simte fericit, pentru că pleacă cu capul sus, după o perioadă în care a avut parte de rezultate frumoase și, de asemenea, pentru că știe că lasă organizația pe mâini bune. Câteva sfaturi pentru noul președinte ar fi:

# Să țină cont de noua strategie pe care o avem și să lucreze fidel la implementarea tuturor obiectivelor din cadrul acesteia, ținând cont că reprezintă munca mai multor echipe ce au fost în CNTM;

# Să nu uite că CNTM este consiliul tinerilor în primul rând și că toate politicile care urmează a fi implementate trebuie să fie dedicate tinerilor, să rezolve anumite probleme cu care se confruntă tinerii în Moldova.

Cu referire la puterea de decizie pe care o are, de obicei, un președinte în cadrul CNTM, Doru ne-a zis că în organizație toți sunt pe picior egal, președintele ia decizii atunci când este paritate de voturi.

„Responsabilitatea îi aparține însă în mod special la nivel de angajare și de funcționalitate a organizației, aici mă refer la găsirea mijloacelor financiare, implicarea în diverse proiecte. Asta ar fi și misiunea cea mai greu de realizat.”

Experiența de membru și ulterior președinte al CNTM l-a ajutat să înțeleagă mai bine ce înseamnă politici de tineret, care sunt problemele existente în rândul tinerilor și cum se manifestă ele: „Este o experiență unică, pe care nu o înveți în altă parte. Am învățat cum să coordonez o organizație din dublă perspectivă. Având în echipă și voluntari și angajați, automat ai două funcții: ești antreprenorul care trebuie să găsească bani pentru a-și plăti angajații și managerul care trebuie să coordoneze o echipă ce necesită motivație nematerială. Un președinte are foarte multe responsabilități în cadrul CNTM, dar, în același timp, trebuie să aibă grijă de oameni”.

Vicepreședintele nou ales, Ana Indoitu, ne-a făcut și ea o perspectivă a câtorva obiective de atins în acest mandat:

# Consolidarea prin abilitare a CNTM (pe verticală și orizontală) 1.1. (pe verticală) Dezvoltarea unui mecanism de relaționare, instruire, informare și delegare a organizațiilor membre, așa încât să existe o comunicare facilă și eficientă. 1.2 ( pe orizontală) Capacitarea echipei permanente a organizației (Biroul Executiv + Secretariatul) pentru ca aceasta să devină un „think-do tank”. Acest obiectiv vine să realizeze treptat o viabilitate financiară, pentru a garanta o organizație independentă și durabilă.

# Extinderea CNTM. Odată ce tinerii activi sunt, de facto, o elită minoritară, ne dorim o extindere a organizației, mai ales în zonele rurale și din regiuni. Așa încât să existe o reprezentativitate puternică, contabilizată printr-un număr mai mare de organizații active – beneficiari ai programelor și proiectelor noastre, a căror număr va crește proporțional.

# Politici de tineret – implementare și ajustare. Direcția strategică (din cele patru, conform strategiei CNTM) în care am ales eu să lucrez este cea a politicilor de tineret, aici venind în corelație cu Strategia Națională de Dezvoltare a Sectorului de Tineret 2014-2020, elaborată de Ministerul Tineretului și Sportului. Reieșind din aceasta, prioritatea mea este participarea civică a tinerilor la toate nivelurile decizionale, îndeosebi la cel local. Pe agendă este sporirea calității serviciilor de tineret prestate de centre/ONG-uri și lucrători de tineret, așa încât de acestea să beneficieze un număr cât mai mare de tineri. În același timp, îmi doresc ca CNTM să rămână vocea critică, pentru a interveni și a reprezenta tinerii atunci când sectorul de tineret este subminat.

Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) este structura asociativă a 39 de organizații de tineret, ce promovează drepturile tinerilor și reprezintă interesele organizațiilor de tineret în procesul de elaborare, implementare și evaluare a politicilor de tineret. Fiind fondat la 18 februarie 1999, CNTM activează în baza următoarelor principii de organizare și funcționare: solidaritate, autonomie organizațională și funcțională, transparență, libertatea opiniei și a exprimării, eligibilitatea organelor de conducere, egalitatea deplină în drepturi a membrilor, profesionalism.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine