Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat azi, 24 septembrie, o investigație despre așa-zisele „otkat-uri” pe care le achită angajații firmelor ce fac afaceri cu statul în bugetele partidelor politice în timpul campaniei electorale.
Campania electorală a partidelor politice în scrutinul local din iunie curent a fost finanțată din greu, la fel ca și în alegerile parlamentare din noiembrie trecut, de angajați ai firmelor, care au câștigat contracte grase cu statul în ultimii ani. Analiza rapoartelor financiare depuse de formațiunile politice la Comisia Electorală Centrală (CEC) în scrutinul din 14 iunie 2015 a scos la iveală faptul că fondatorii, administratorii și simplii angajați ai unor firme care au încheiat contracte de achiziție cu diferite instituții ale statului se numără printre sponsorii generoși ai partidelor. Unele dintre aceste companii au obținut contracte grase chiar în toiul campaniei electorale.
În campania electorală pentru alegerile generale din iunie anul curent cel mai mult a cheltuit Partidul Democrat (PDM) – 23,8 mln de lei, fiind urmat de Partidul Socialiștilor (PSRM) – cu 18,5 mln de lei și de Partidul Nostru (PPPN) – 13,7 mln de lei. Celelalte formațiuni politice au avut bugete mai modeste: PCRM – 8,2 mln lei, PLDM – 6,8 mln lei, PL – 4,6 mln lei, PPEM și Ravnopravie câte 2,3 mln lei și, respectiv, 2,6 mln lei.
Aceastea sunt sumele declarate oficial la CEC de către formațiunile politice antrenate în scrutin. În rapoartele financiare ale partidelor nu au intrat însă și cheltuielile pentru concertele grandioase, publicitatea neoficială la televiziuni, „cumpărarea” voturilor și altele.
Bugetele partidelor s-au format exclusiv din donații, care, la unele partide, ca și în scrutinul parlamentar din noiembrie 2014, au curs gârlă. Donațiile cele mai grele au venit însă de la reprezentanți ai agenților economici care au avut în ultimii ani contracte grase cu statul. Reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice au documentat companiile, reprezentanţii cărora au făcut donaţii în scrutinul din iunie 2015 către partidele intrate în cursa electorală. Iată ce am descoperit.
Chiar dacă legătura dintre finanțatori, partide şi licitaţiile câştigate, la prima vedere, nu este una directă, angajații mai multor firme care au obţinut contracte cu statul în domeniul transporturilor au făcut donații generoase tocmai către partidul din care face parte ministrul Transporturilor și Infrastructurii Dumurilor, iar salariaţii unor companii ce au câștigat licitaţii în domeniul construcţiilor au contribuit la completarea fondului electoral al partidului din care face parte ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor. Tabloul este mult mai bine conturat la nivel local – angajații firmelor care au câștigat licitații au făcut donaţii către partidele din care fac parte liderii Administrației Publice Locale.
Toată investigația o găsești pe portalul Anticorupție.