Marți, 22 septembrie 2015, la Neptun, județul Constanța, România, a avut loc ședința comună a Guvernelor Republicii Moldova și României.
Cei de la Mișcarea unionistă Acțiunea 2012 și Tinerii Moldovei au adunat un număr de aproximativ 300 de unioniști care au venit la Neptun pentru a susține această ședință comună, dar și cu scopul de a se întâlni cu cei doi Prim-miniștri și de a le înainta revendicările. În jur de 200 de persoane au venit de la Chișinău.
Unioniștii au solicitat, dar și solicită în continuare celor două Guverne, de la București și Chișinău, stabilirea unei agende clare privind viitoarea Unire, având în vedere lipsa de sustenabilitate economică și socială a Republicii Moldova.
„Să nu uităm că am fost despărțiți prin pactul criminal Ribbentrop-Molotov. Cerem anularea consecințelor și reîntregirea pașnică a poporului de pe cele două maluri ale Prutului”, a declarat George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012.
„Agenda Unirii până în 2018 trebuie să fie stabilită, iar pașii trebuie făcuți încă din acest moment, al ședinței comune de Guverne. Dorim interconectarea energetică între România și Republica Moldova, adoptarea unei monede unice și administrarea ei de către Banca Națională a României, precum și o singură politică externă și de apărare”, a precizat Anatol Ursu, președintele Mișcării Civice Tinerii Moldovei.
În cadrul ședinței comune, Cabinetele de miniștri au stabilit domeniile care vor beneficia de asistență tehnică și financiară în baza ajutorului nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat Republicii Moldova de România.
Astfel, de acoperire financiară vor beneficia proiecte din domeniul transporturilor, ce vizează proiectarea și construcția unor noi poduri peste Prut, proiecte de interconectare a sistemelor de transport de energie și gaze naturale, menite să asigure independența energetică a Republicii Moldova. Membrii celor două Guverne au exprimat interesul comun pentru dezvoltarea investițiilor românești în diverse sectoare economice din RM.
De asemenea, vor fi finanțate proiecte din domeniul sănătății și al mediului, precum și vor fi suplimentate fondurile pentru reparația grădinițelor. Potrivit Premierului român Victor Ponta, cel mai popular proiect din Republica Moldova finanțat de Guvernul României – construirea și repararea instituțiilor preșcolare, va continua cu alocarea, în perioada imediat următoare, a sumei de cinci milioane de euro.
În cadrul ședinței, membrii Cabinetelor de miniștri au discutat și despre dezvoltarea domeniului sănătății, prin extinderea serviciului de intervenție de urgențe SMURD în Republica Moldova și investiții pentru centre de dializă din principalele spitale. Părțile au convenit și asupra necesității sporirii calității produselor moldovenești, astfel încât acestea să corespundă standardelor europene și să devină competitive pe piața UE. În acest sens, vor fi dezvoltate proiecte investiționale pentru modernizarea sectorului agricol. Totodată, au fost discutate mecanisme comune de promovare a produselor din Republica Moldova și România pe piețele externe.
Tot ieri, a fost semnată Înțelegerea Tehnică de colaborare în domeniul standardizării militare între Ministerul Apărării al Republicii Moldova și Ministerul Apărării Naționale a României, în scopul susținerii și modernizării Armatei Naționale moldovenești.