Unitate prin artă este scopul urmărit de unul dintre cele mai importante proiecte muzicale europene, „I, Culture Orchestra”, o inițiativă poloneză de a promova cultura prin intermediul muzicii clasice interpretată de tinerii Europei de Est, printre care și moldoveni. La cea de-a cincea ediție, proiectul a înregistrat din nou un rezultat de excepție la concertele desfășurate în acest sfârșit de vară.
Culture.pl este un brand polonez al Institului Adam Mickiewicz – o instituție națională care promovează Polonia și cultura poloneză peste hotare, punând accent pe schimbul intercultural internațional.
Cu acest nume au avut loc diverse manifestații în domeniul muzicii, al teatrului, design și film. În așa mod, Culture.pl dorește să introducă cultura poloneză audienței internaționale. Spre exemplu, în anii 2013-2014, s-au organizat peste 200 de evenimente în 31 de țări, la care au participat circa 200.000 de oameni.
O inițiativă unică și de lungă durată a acestui brand este proiectul „I, Culture Orchestra”, inițiat în anul 2011, ce are drept scop colaborarea dintre tinerii muzicieni din țările Europei de Est, pentru a promova muzica. Orchestra este alcătuită din tineri care vin din țări precum Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Ucraina și Moldova.
Așadar, fiind în 2015 la cea de-a cincea ediție, proiectul s-a axat pe unificarea acestor națiuni estice, care, de-a lungul vremurilor, au avut de suferit din cauza războaielor și tensiunii din țară, orchestra fiind bazată pe așa valori ca solidaritate, integritate și libertate.
Este vorba de unificare prin artă, în cazul dat, prin intermediul muzicii, precum a afirmat însăși Ewa Bogusz-Moore, manager de proiect. „Acest proiect presupune mai mult decât doar promovarea culturii poloneze. Ne dorim să promovăm Polonia ca lider al țărilor Europei de Est. Atunci când a fost o situație dificilă în Polonia, alte țări ne-au ajutat și ceea ce vrem să facem acum este să ajutăm și să împărtășim din experiența noastră țărilor care nu întrețin relații de colaborare cu Uniunea Europeană.”
În vara curentă, orchestra a concertat în cadrul celui de-al cincilea turneu, vizitând, de această dată, Polonia, Germania, Georgia, Spania și Ucraina. „I, Culture Orchestra” este o echipă din 94 de tineri talentați, conduși pentru al treilea an consecutiv de dirijorul Kiril Karabits, născut la Kiev, Ucraina.
Într-un interviu a afirmat că munca cot la cot cu tineri din țările estice ale Europei este o experiență deosebită. „Sunt și eu originar din această regiune și realitatea de acolo îmi este cunoscută. În pofida faptului că suntem din generații diferite, cred că îi înțeleg. Mă aflu în fața pupitrului de dirijor de 20 de ani și îi voi ajuta pe tinerii muzicanți să obțină experiență în așa mod, încât activitatea în orchestră să le aducă doar plăcere”, a menționat dirijorul.
#diez a avut oportunitatea să asiste la repetiția generală dinaintea marelui concert de deschidere a proiectului, care a avut loc pe data de 17 august în orașul polonez Gdansk, la Filarmonica Poloneză Baltică Frederic Chopin.
Tinerii, uniți prin aceeași dragoste și pasiune față de muzică, creează un tot întreg, muncind asiduu pentru realizarea unui scop și a unui interes comun. Orchestra reprezintă o echipă puternică, în care muzicienii sunt elemente dependente unul de celălalt, formând un puzzle.
Având posibilitatea de a privi dincolo de culise, s-a născut o puternică sete de artă și frumos, pe care am satisfăcut-o cu o zi mai târziu, în cadrul grandiosului concert de deschidere a anului, unde publicul a fost fermecat de interpretarea perfectă a operelor lui Alexander Mosolov, Serghei Rachmaninov, Leos Jenacek și partea cea mai complicată asupra căreia s-a depus cel mai mult efort – Simfonia numărul 3 al compozitorului din Armenia Avet Terterian.
Prestația tinerei orchestre condusă de Kirill Karabits a ridicat sala în picioare, a stârnit un puternic val de aplauze și invitație la bis, publicul fiind cucerit de creația „I, Culture Orchestra”.
O parte importantă a ediției curente au fost două concerte la Kiev – unul pe Maidan, de Ziua Ucrainei, pe 24 august, numit „European Symphony of Ukrainian Independence” și al doilea la Opera Națională. Programul muzical a inclus și interpretarea imnului țării, concertul de vioară numărul 1 al lui Serghei Prokofiev și o operă semnată de Taras Bulba.
Unul dintre participanții din acest an este Andrei Popa, un muzician din Moldova care a trecut prin selecția riguroasă a acestui proiect și a avut fericita ocazie să facă parte din el. Despre experiența acumulată alături de „I, Culture Orchestra” prin prisma tânărului Andrei poți citi într-un interviu pe #diez.
Toți cei care vor să facă parte din acest proiect cultural trec printr-o selecție strictă, ce constă din mai multe probe. Totuși, orice doritor, cu vârsta cuprinsă între 18 și 28 de ani, care crede în forțele proprii, poate candida la un loc în această orchestră, întrucât în fiecare an are loc un nou concurs, fapt ce asigură un circuit permanent de participanți și șanse egale pentru fiecare.
„I, Culture Orchestra” reprezintă o oportunitate pentru tinerii ce vin din țările Europei de Est să se afirme, să-și demonstreze capacitățile și talentul prin intermediul participării într-o asemenea orchestră de nivel internațional.
„Ce e atât de impresionant la I, Culture Orchestra este subtilitatea, reținerea și elocvența”, a apreciat The Guardian.