Australia: Istoria și geografia, înlocuite în școlile gimnaziale cu programarea

3016803-poster-squaregirls
Foto:PC: fastcompany.com

În lumea digitală în care ne mișcăm din ce în ce mai mult, cunoștințele tehnice de programare devin elementele de bază ale unui alt nivel de „alfabetizare”. În acest context, diverse sisteme de educație din lume încearcă să se adapteze la noile tendințe care modelează cunoașterea în raport cu domeniile emergente de interes și cu necesitățile pieței de muncă.

Australia a făcut recent o mutare ce ar putea părea discutabilă, înlocuind orele de istorie și geografie din școala gimnazială, cu ore de programare, scrie TOTB.ro.

Ministerul australian al Educației a lansat săptămâna trecută o nouă curriculă pentru învățământul gimnazial, axat în principal pe științe, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Astfel, consideră ministrul Cristopher Pyne, copiii australieni vor fi mai bine pregătiți, încă din primii ani de școală, pentru cerințele pieței de muncă. „O educație STEM de bună calitate este vitală pentru productivitatea și bunăstarea economică a țării, acum și în viitor”, a declarat Pyne, după anunțarea recentelor schimbări.

Astfel, copiii din al cincilea an de școală (cu vârste de 10-11 ani) vor deprinde cunoștințe elementare de informatică și programare, urmând ca în al șaptelea an de învățământ (la 12-13 ani), să înceapă să programeze. „Observăm cum tehnologiile computerizate inteligente se extinde în toate aspectele vieții, de la activități recreative, la componenta profesională, ceea ce determină o nevoie din ce în ce mai mare de angajați bine pregătiți în această industrie globală aflată în creștere. Toți copiii vor trebui să înțeleagă gândirea informatică și felul în care aceasta poate contribui la viitorul lor”, a precizat ministrul australian.

Primele două materii care au pierdut teren în noua curriculă sunt istoria și geografia. În locul lor, vor fi implementate programe educaționale deja funcționale în Statele Unite, cum ar fi „Hour of Code” sau Code.org, susținute, printre altele, de Google și Microsoft. Pentru punerea în aplicare a noii inițiative, guvernul australian va cheltui echivalentul a 8,6 milioane de dolari americani, ce vor fi folosiți pentru conceperea cursurilor de introducere în programare, pentru dezvoltarea curriculei inovatoare de matematică, pentru crearea unei pagini web-pilot și organizarea unor școli de vară.

Marea Britanie a introdus, la rândul ei, anul trecut, programarea în curricula pentru învățământul gimnazial.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine