(doc) Robotica a fost introdusă în calitate de disciplină opțională în programul școlar

robot1
Foto:Moldova ICT Summit 2014

Începând cu anul de studiu 2015, Robotica a fost introdusă în calitate de disciplină opţională în programul şcolar. Se preconizează că în învățământul primar, disciplina opțională Robotica va fi propusă elevilor în clasele a III-a – a IV-a; în învățământul gimnazial elevilor din clasele a VII-a – a IX-a; în învăţământul liceal elevilor din orice clasă liceală.

De asemenea, pentru studierea disciplinei opționale Robotica, pot fi create şi grupe mixte, care vor fi alcătuite din elevi de diferite niveluri şi cicluri de învățământ. În astfel de cazuri, materiile de studiu, sarcinile şi activităţile de învăţare vor fi stabilite în mod individual pentru fiecare grupă de vârstă, iar integrarea activităților de predare-învățare-evaluare se va realiza prin elaborarea, de către echipele de elevi de diferite vârste, a unor proiecte comune.

În cazul grupelor mixte, elevilor din clasele primare li se vor propune activități de dezvoltare a dexterităților şi abilitaților motorii fine, a atenției, preciziei şi imaginației spaţiale; elevilor din învățământul gimnazial, – suplimentar şi activităţi de dezvoltare a creativității tehnice şi a gândirii algoritmice, iar celor din învățământul liceal – activități de concepere a modelelor de roboți, de elaborare şi de implementare a algoritmilor de conducere cu modelele de roboți.

Potrivit curriculumului, elevii din ciclul primar vor studia inițierea în robotică, cum este construit un robot și cum pot fi conduși roboţii. Cei din învățământul secundar și gimnazial vor face lecții de introducere în robotică, vor construi, conduce și programa roboţii, iar elevii din ciclul secundar și liceal vor face lecții de introducere în robotică și vor studia structura și controlul roboților. Aceștia vor mai elabora şi programa algoritmii de conducere cu modelele de roboţi.

Curriculumul a fost elaborat în baza Memorandumului de înţelegere, încheiat de Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova şi Proiectul Creşterea Competitivităţii şi Dezvoltarea Întreprinderilor II (CEED II), implementat cu sprijinul Agenţiei Internaţionale pentru Dezvoltare a Statelor Unite (USAID).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine