Platforma DA nu a reușit să convingă tinerii, astfel că prezența în piață a acestora a fost minoră, constată analistul politic Dan Dungaciu într-un articol publicat în ziarul „Adevărul”.
El remarcă faptul că până acum, tinerii erau, de fapt, principalii participanți la protestele masive, ceea ce nu s-a întâmplat de această dată. „Prea puţini tineri în Piaţă. Este marca profundă a diferenței între ceea ce s-a petrecut pe 6 septembrie şi alte proteste civice de la Chişinău: revoltele studenţilor din 1995, Orăşelul Libertăţii din 2002, protestele anti-comuniste din 2003 sau 7 aprilie 2009”.
Organizatorii au încercat să compenseze asta prin aducerea pe scenă a unor interpreți tineri, dar a fost mult prea puţin. Media de vârstă a protestatarilor a fost ridicată, lipsa studenţilor sau a unor voci tinere din spațiul public care fac agendă a fost stridentă. De ce se întâmplă asta, nu e deocamdată limpede. „Să fie vorba despre faptul că tineretul basarabean, exasperat şi sceptic, nu mai acceptă astăzi soluţii paleative de tipul „alt partid, cinstit, de data asta, chiar dacă cu oameni vechi?”. Sau că, mai nerăbdători şi informaţi fiind, ştiu că singura soluţie realistă pentru lupta împotriva corupţiei sau europenizarea R. Moldova este doar reunificarea cu România, aşa cum sugerau bloggerii de la Chişinău? Deocamdată, este de consemnat această absenţă notabilă din Piaţă”, menționează expertul.
Totodată, Dungaciu se referă și la faptul că Platforma DA i-a exclus pe unioniști, ceea ce a fost o nouă gafă. „Probabil că cel mai şocant lucru în timpul manifestațiilor de protest a fost obstinația cu care România şi orice referinţă la ea au fost expulzate din Piaţă. Câteva steaguri unioniste nu trebuie să înşele pe nimeni, mai ales că, după relatările participanţilor, acelea au fost fraudulos introduse acolo, iar purtătorii lor apostrofaţi de către organizatori”, notează Dan Dungaciu.