În contextul protestului pașnic din 6 septembrie, organizat de Platforma Civică „Demnitate și Adevăr”, protest care durează și până în acest moment, Artur Gurău, președintele Agenției Digitale „Granat”, împreună cu o echipă de oameni, a lansat o platformă online, care vine să ofere un loc de discuții pentru proiecte, idei și inițiative pentru dezvoltarea Moldovei.
Potrivit lui Artur, protestul din 6 septembrie este o formă de manifestare a nemulțumirii. „Acesta însă nu oferă soluții, nu avem o alternativă viabilă. Asta se numește criză de reprezentare și de asta mulți din noi lasă mâinile în jos și pleacă. Putem să tăcem, să fim ironici și să ne vedem de treabă așa cum fac mulți prieteni de-ai mei, care au afaceri orientate pe pieți externe sau lucrează în companii IT, primesc salariu în valută și nu sunt afectați de criză”, scrie Artur pe contul său personal de Facebook.
Iată de ce, el propune tuturor persoanelor ca, înainte să ofere prioritate doar nevoilor personale și să întrebe doar ce face țara pentru ei, să încerce să răspundă la întrebarea ce fac ei pentru țară.
Deși protestele nu mai aduc rezultatele așteptate, potrivit lui Artur, ne place sau nu, dar trebuie să ne unim eforturile și să ne consolidăm. Iată de ce, el, împreună cu o mică echipă, a lucrat încă înainte de Alegerile Locale asupra unui proiect care își propunea inițial să identifice și să promoveze un candidat integru, cu adevărat potrivit pentru primărie, însă din lipsă de timp, echipei nu i-a reușit. Totuși, băieții nu au renunțat și s-au ambiționat să planifice această inițiativă civică pe termen lung, care a luat naștere sub forma unei platforme – PMAN.md. „Într-o lume a tehnologiilor informaționale, cu funcționalități de securizare, urmează să se discute proiecte, idei și inițiative pentru dezvoltarea Moldovei. Avem un vacuum de elite la nivel de putere și aș vrea să cred că în câțiva ani, din această platformă vor fi generate și realizate proiecte concrete”, informează Artur.
PMAN.md este o adaptare a DemocracyOS, o aplicație open source care sporește procesul de luare de decizii la nivel de online spre offline, iar ideea de a crea platforma a apărut în cadrul World Forum for Democracy de la Strasbourg, inspirat de discursul Piei Mancini, co-fondatorul DemocracyOS. „Pman.md este un follow-up al protestelor de astăzi. Hai să ne implicăm împreună”, îndeamnă Artur.
Sunt îndemnați să participe la dezvoltarea platformei și, eventual, a țării, oameni buni, inteligenți, care au experiență și nu le este frică să o împărtășească și pot aduce un plus de valoare ideilor din PMAN.md. Astfel, platforma va deveni un fel de crowdsource think tank, adică o instituție online, care va face cercetări, dezbateri și advocacy pe temele care acum sunt importante pentru țară.
Poți studia platforma și citi manifestul aici.