Ziua de duminică, 6 septembrie, a fost pentru cetățenii moldoveni o speranță de a obține o schimbare și a câștiga un viitor mai bun pentru noi și pentru urmașii noștri, eliminând corupția, hoția și nedreptatea.
Printre mulțimea de oameni care s-a adunat în Piața Marii Adunări la mitingul pașnic de protest organizat de Platforma Demnitate și Adevăr, #diez a zărit tineri entuziasmați să lupte pentru un trai decent la ei acasă, pentru țara și copiii lor, pe care își doresc să îi crească în Moldova. Iată câteva păreri despre problemele cu care se confruntă țara noastră acum și care ar fi soluțiile pentru a ne debarasa de ele.
„Am venit la protest deoarece consider că noi, tinerii, suntem o forță care este capabilă să schimbe ceva în țara asta. Noi suntem cei care urmează să creștem copiii aici și dorim schimbări – să nu mai existe corupție, să fie un stat liber, care să nu depindă de toți, să nu ne mai fie frică să ieșim în stradă să protestăm. Majoritatea dintre noi contribuie în fiecare zi cu câte ceva. Eu, ca tânără, în fiecare zi îmi las amprenta, lucrând la locul meu de muncă, fiind studentă și promovând unele principii. Astfel, dacă toți ne-am uni și am conștientiza cât este de important să avem acea gândire corectă și pozitivă, s-o promovăm celor de lângă noi – asta ar fi o schimbare individuală”, s-a dat cu părerea una dintre tinerele venite la protest în Piața Marii Adunări Naționale, Alina Găină.
Potrivit spuselor sale, protestul acesta este foarte important. „Astfel, dăm dovadă că putem să venim împreună și să cerem ceva – o justiție corectă, oligarhii să plece și să ne lase să creăm un viitor mai frumos. La protestul ce a avut loc acum câțiva ani, ne-am confruntat cu multe provocări. Acum cred că ne-am maturizat, suntem mai deștepți și putem ieși în stradă pentru a protesta pașnic, să ne cerem drepturile, nu să lovim cu pietre și să acceptăm provocările. Vreau să mă audă toată țara că vocea mea contează. Mă supără și mă enervează când tinerii sunt nevoiți să plece din țară. Realitatea e că, dacă nu faci parte dintr-un partid politic, nu ai o rudă, un unchi sau o mătușă, nu reușești. E cumătrismul acesta care nu permite tinerilor talentați, ce au capacități, să se dezvolte la noi. Dacă vreau să-mi cresc copiii aici, rămân fără profesioniști, fără acel medic care ar putea să-mi salveze viața, fără un avocat bun, deoarece cu toții pleacă”, a conchis Alina.
O altă tânără, Natalia Gribineț, a relatat pentru #diez despre problemele cu care se confruntă cetățenii în Moldova. „Ne doare totul la noi în țară – nedreptatea față de cetățeni, obiectivul cel mai important care ne-a scos aici în Piață. Vrem lucruri concrete, să fie schimbat președintele, alegerile parlamentare să fie făcute de către cetățeni, să existe libertate cu adevărat, nu cea mimată, oamenii să nu aibă frică să-și expună opinia, să acționeze așa cum cred ei, dar nu cum le dictează altcineva. Dacă vom fi insistenți și vom cere schimbare, protestul va avea efect, nu și în cazul dacă venim doar de dragul prezenței. Am ajuns la apogeu, atât tinerii, cât și pensionarii, și clasa de mijloc, și cei intelectuali sunt revoltați. Soluția pe care o au tinerii acum ar fi să ceară unirea cu România”, a declarat Natalia.
„Problema cea mai mare la noi în țară este corupția, dar și lipsa unui viitor. Majoritatea tinerilor, chiar colegi de-ai mei, au plecat de mult timp. De aceasta am și ieșit, căci demnitarii continuă să ne fure, banii europenilor nu sunt distribuiți poporului și am ajuns într-o situație deplorabilă. Credem că nu pot fi soluționate toate problemele cu un protest, dar e un început. Trebuie ceva să facem. Manifestația de acum sută la sută nu va schimba totul, dar e nevoie să ieșim zi de zi, să luptăm, să ne realizăm drepturile de cetățean în fiecare zi”, a afirmat Colț Filip.
Andrei, venit în PMAN să protesteze împreună cu amicii săi, a zis și el că cea mai mare problemă a țării este corupția. „Unica soluție este să fie dată jos toată clasa politică, să fie organizate alegeri anticipate, cel important – alegerea președintelui direct de către popor. Consider că guvernanții noștri nu înțeleg calea pașnică de protest. Nu e nevoie de încă un 7 aprilie, dar sper să fie rezultate. Sper să-și dea demisia toți. Au mai fost organizate proteste până acum și nu a urmat nicio reacție din partea autorităților. Noi am semnat acum niște petiții. Trebuie să fie clar că poporul vrea schimbări. Dacă va fi nevoie, voi ieși și în alte zile. Aș îndemna și tinerii, și pe toți de la mic la mare să facă la fel”, a spus Andrei.
Pentru Daniel, unica soluție e să stăm în Piață pentru a ajunge la un rezultat, pentru ca prețurile să scadă, pentru a crea noi locuri de muncă, ca lumea să aibă unde să se întoarcă. „Dacă s-ar începe un proiect nou de a renova Moldova, mulți cetățeni s-ar întoarce în țară. Văd mulți conducători ai Platformei DA în calitate de conducători ai țării. Par oameni competenți, printre care i-aș remarca pe frații Năstase. Îi simpatizez și pe domnii Cheianu și Durbală. Drumul către conducere pentru tineri va fi creat odată cu lichidarea partidelor politice actuale, fiindcă au influențat lumea foarte mult și au divizat cetățenii în diverse clase de interese, minorități naționale – ruși, moldoveni, ucraineni, care nu susțin reforma, luptându-se între ei, în schimb. Eu aș dori să rămân în țară, dar România și țările vestice reprezintă o oportunitate de a merge și a cunoaște unele reforme acolo, pentru a implementa ce am descoperit în străinătate la noi în țară”, s-a pronunțat Daniel.
Reamintim că protestul organizat de Platforma Demnitate și Adevăr în Piața Marii Adunări Naționale a adunat în ziua de duminică, 6 septembrie, peste 100 de mii de oameni. Cetățenii au decis să nu renunțe și și-au instalat zeci de corturi pe Piață, pentru a continua protestul până când va fi obținut un rezultat. Chiar dacă astăzi este luni și începe o nouă săptămână de muncă și de studii, protestul continuă.
Iată câteva imagini captate printre mulțimea de protestatari revoltați, sperând să câștige un viitor mai bun:
Mai multe fotografii de la protest pot fi descoperite pe #diez în acest articol.