Europa pentru Moldova: Grădinița din Slobozia-Dușca și-a deschis ușile pentru încă 40 de copii datorită investițiilor europene

collage europa
Foto:Pentru prima dată vara aceasta, grădinița „Izvoraș” nu și-a încetat activitatea pe timp de vară

Locuitorii satului Slobozia-Dușca din raionul Criuleni se mândresc cu o grădiniță modernă. Asta după ce instituția a fost renovată radical pentru prima dată în cei mai bine de treizeci de ani de când a fost dată în exploatare.

„Suntem oameni fericiți. Avem în sat o grădiniță foarte modernă”, spun educatoarele. Fericirea lor este împărtășită de copiii care frecventează grădinița, dar și de părinții care acum au cu o grijă mai puțin. Familia grădiniței „Izvoraș” s-a mărit cu 40 de copii și încă cinci angajați datorită reparației ce a pus pe picioare un bloc, care până în 2013 era nefuncțional. Acest lucru a fost posibil grație Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD.

Edificiul reparat găzduiește două din cele șapte grupe de copii. Acum, toți copiii din localitate care s-au născut în anii 2007-2008, când s-a înregistrat o creștere remarcabilă a natalității, au acces la educație pre-școlară. „În lipsa acestui proiect, riscau să fie lezate drepturile copiilor. Aveam două opțiuni – ori să nu mai acceptăm copiii mici ori să formăm grupe cu un număr mare de copii. Noi, însă, punem accent pe calitate, nu pe cantitate. Fiecare copil are nevoie de intimitate, de locul său personal și atenție din partea educatorului”, afirmă Ina Iliescu, cea care este acum director interimar.

 

DSC_7040
Ina Iliescu, director interimar

Lucrările de reparație au demarat în 2012 și, pe lângă reabilitarea blocului nefuncțional, acestea s-au extins spre blocul administrativ, bucătărie, sala de festivități, acoperiș și fațadă. Au fost instalate și colectoare solare care asigură grădinița cu apă caldă la robinet anul în șir. Valoarea totală a lucrărilor de reabilitare a fost de peste 98 mii de euro, oferiți de Uniunea Europeană. „Implicarea în cadrul unui proiect european a fost o experiență nouă pentru noi, a fost ca o minune. Am avut o colaborare bună cu Primăria și autoritățile publice locale, ceea ce ne-a ajutat să obținem rezultatele scontate”, ne spune directoarea instituției.

DSC_7086

Pentru prima dată vara aceasta, grădinița „Izvoraș” nu și-a încetat activitatea pe timp de vară. Mulțumiți de noile condiții sunt și angajații grădiniței. „Din anul 1981, când a fost deschisă grădinița și până acum, am trecut prin multe etape și am depășit multe probleme”, a recunoscut Galina Bobeico, metodista instituției. „De la sisteme de încălzire cu sobe, apă adusă de la fântâni cu gălețile și instruirea doar a câtorva grupe pregătitoare, până la ceea ce am reușit să avem azi. Le mulțumim și părinților care au fost receptivi”. „Situația s-a schimbat, dar pentru asta s-a muncit și se muncește continuu. Avem alte condiții, alt anturaj, iar cei mai importanți beneficiari sunt copiii, desigur. Avem niște părinți tare de treabă. Noi suntem oameni fericiți”, afirmă educatoarea Ludmila Gandrabur.  

 

DSC_7066
Galina Bobeico, metodista instituției

DSC_7108

Administrația a aplicat și la alte finanțări pentru a îmbunătăți condițiile pentru micuți. Biroul pentru Reintegrare a oferit în jur de 340.000 de lei pentru reparația acoperișului și a pereților exteriori, lucrări în desfășurare. Fondul de Investiții Sociale (FISM) a acordat 330.000 pentru lucrări de reparație și mobilier în patru dormitoare. Următoarele priorități sunt amenajarea terenului de joacă, dotarea cu mobilier nou și reparația blocului sanitar. „Este dorința noastră și a copiilor. Tot ce s-a făcut până acum s-a realizat din inițiativa părinților”, spune directorul grădiniței.

Grădinița din Slobozia-Dușca este unul din cele 40 de proiecte de infrastructură socială care sunt realizate pe ambele maluri ale râului Nistru cu asistența financiară a Uniunii Europene în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

DSC_7102

DSC_7095
Baie care încă nu a fost reparată

DSC_7075

DSC_7089
Una din încăperile nereparate

DSC_7072

DSC_7082

DSC_7070

DSC_7074

DSC_7078

DSC_7083DSC_7124

DSC_7118DSC_7127

DSC_7128

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine