Util! Sfaturi pentru tineri cum să devină mai „vizibili” pentru oportunitățile din domeniul IT

pentalog
Foto:Târgul „Aleg Cariera IT”, PC: Aleg Cariera IT

1 septembrie a venit pentru tineretul studios cu noi aspirații, planuri de carieră, scenarii și gânduri de cucerire a lumii. Și întrucât anii de studii pot fi valorificați în mod eficient, oferind premise pentru o carieră de succes și realizarea celor mai mărețe planuri, #diez vine cu o serie de recomandări pentru tinerii care își fac studiile în IT sau intenționează să o facă în anii următori.

Profesioniștii IT și managerii din domeniu menționează mereu: o carieră în IT înseamnă atât studii în domeniu, cât și investiții continue în cunoștințe noi și proiecte realizate în cadrul sau în afara universității. O carieră în IT înseamnă dedicare și timp investit corect.

Iată de ce ți-am prezentat o serie de evenimente care vor îți vor dezvolta potențialul și te vor ajuta să faci primii pași sau să crești în domeniul IT. În continuare, #diez a discutat cu departamentele de Resurse Umane din cadrul câtorva companii IT din Moldova. Reprezentanții acestora au venit cu numeroase sfaturi pentru tinerii deciși să aibă o carieră de succes în domeniul tehnologiilor informaționale.

imageedit_2_4505640175Pentalog este companie de servicii IT prezentă în șapte țări din Europa, SUA, Canada și Asia, inclusiv Republica Moldova. Lider european pentru serviciile de consultanță și inginerie software pe piața francofonă. Departamentul HR al Pentalog Chișinău este reprezentat de către consultantul Marina Cucer, care a venit cu câteva sfaturi utile pentru tinerii specialiști. „Un specialist IT în devenire este în primul rând un student sârguincios, care înțelege că doar universitatea nu este suficientă pentru a deveni bun în domeniu. Dacă să-l descriu în câteva fraze, acest specialist este:

# interesat cu adevărat de domeniu, iar aceasta presupune că citește cărți din domeniul IT, cu siguranță a urmat sau urmează câteva cursuri online;
# ține în vizor noutățile din domeniul de interes, cunoaște ultimele știri și chiar dacă nu a încercat ultimele tehnologii, există curiozitate, dorință și deja și-a pus în plan când să le încerce;
# muncește asupra unor proiecte proprii inedite, în care are șansa să pună în practică cunoștințele și, de ce nu, să dezvolte și abilitați de lucru în echipă, comunicare;
# este prezent la evenimente IT și discută direct cu persoane din domeniu, încercând să afle cât mai multe lucruri interesante;
# se implică activ în ONG-uri, aceste experiențe aducând o valoare adăugată personalității din perspectiva dezvoltării de soft skills;
# are ca prioritate și studierea unei limbi străine.

Toate aceste activități au mereu la bază dorința imensă de a învăța ceva nou și a se dezvolta, iar un profil LinkedIn actualizat și un CV bine structurat reprezintă mereu o carte de vizită pe măsură”, spune Marina.

 

PC: Aleg Cariera IT

 

imageedit_1_6131907347YOPESO este o companie IT internațională cu sediu și în Moldova. Compania este specializată în dezvoltarea aplicațiilor web și mobile. Departamentul HR este reprezentat de către Carina Peltu și Natalia Priminciuc, ele venind cu sfaturi utile pentru tine. „Tinerii ce doresc să-și construiască o carieră în domeniul IT și să fie vizibili, în același timp, pentru potențialii angajatori, ar putea să participe la cât mai multe evenimente, competiții ce țin de acest domeniu, deoarece chiar în asemenea circumstanțe și-ar putea întâlni viitorul angajator. De asemenea, să aibă un profil LinkedIn actualizat și să fie activi pe site-urile și platformele specializate.”

 

PC: Aleg Cariera IT

 

fusionFusion Works – companie IT fondată în Moldova în 2009. Compania este specializată în dezvoltare de software utilizând tehnologiile JAVA, PHP, Ruby, Android, iOS, iar Anton Perkin, CEO și cofondator FusionWorks, vine cu îndemnări utile pentru tine. „Pentru ca să fii vizibil pentru oportunitățile din acest domeniu, trebuie să fii mereu activ, adică să participi la multitudinea de evenimente IT care au loc, să mergi la conferințele din țară și de peste hotare. De asemenea, recomandăm ca tinerii să fie membri ai diverselor grupe IT de pe Facebook și să monitorizeze mereu ce are loc acolo. Recrutorii vor găsi studenții buni. Pentru a ajunge în cadrul unor companii de succes, trebuie mereu să fii activ și prezent mai peste tot, pentru ca să fii observat.”

 

PC: Aleg Cariera IT

 

FFW (fosta companie Propeople) este o agenție digitală internațională cu experiență bogată, care te îndeamnă să ai cunoștințe mereu actuale.

„Întrucât Propeople este puțin mai pasivă în ceea ce privește publicarea joburilor pe rețelele de socializare, vizibilitatea specialiștilor este foarte importantă pentru companie. Iată de ce, îi îndemnăm pe tineri să aibă grijă de imaginea de specialiști în fața unui potențial angajator prin următoarele:

# trebuie să aibă pregătite la nivel profilul LinkedIn, un cont de Facebook și un CV coerent, un portofoliu reprezentativ, în care să fie cât mai bine descrise aptitudinile pe care le dețin, tehnologiile în care sunt interesați sau, cel puțin, cele pe care le-au încercat;
# experiența de lucru trebuie să fie amplu descrisă, la acest capitol fiind incluse și încercările individuale de a munci în domeniu, adică freelance-ul;
# care sunt activitățile extracurriculare pe care le-au realizat;
# foarte mult contează participarea tinerilor în cadrul comunității IT – așa cum IT-ul a ajuns să fie oarecum un „tren”, sunt organizate diverse evenimente, traininguri, acestea fiind sponsorizate de potențialii angajatori. Activitățile, până la urmă, sunt și o investiție în cunoștințele tinerilor și o posibilă fructificare a unei colaborări cu o companie IT de la noi.

Toate acestea îl ajută pe potențialul angajator să-și formeze o idee dacă o persoană va corespunde culturii și planurilor de viitor ale companiei.”

 

PC: Aleg Cariera IT

 

Companiile IT participă activ în procesul de educație și pregătire a tinerilor specialiști prin oportunitățile pe care le oferă, evenimentele pe care le organizează și comunitățile pe care le dezvoltă. Alege o carieră IT și urmează sfaturile celor ce dețin o experiență vastă în domeniu! Fii atent la oportunitățile de dezvoltare care apar și profită de ele!

Materialul este realizat în cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT, implementată de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea financiară a Ministerului Tineretului și Sportului în cadrul Programului de Granturi 2015.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine