[Vara] #6. Mergi la un festival de muzică – aventurile Sziget 2015

ciuvak
Foto:Un Szitizen mai neobișnuit, PC: Ilona Sergheevna

Deși sfârșitul verii a fost plin de decepții în materie de festivaluri locale, Gustarul și Festivalul Etno-Balcanic fiind contramandate, echipa #diez a reușit să fie parte a echipei internaționale de presă a Festivalului Sziget 2015, astfel aflând diverse informații despre organizarea unor asemenea festivaluri de amploare, modul de colaborare dintre diverși lucrători și interacțiunea dintre elementele artistice, tradiții și oaspeții festivalului.

De fapt, primele două luni ale verii au fost abundente de festivaluri care au putut bucura sufletele moldovenilor – a doua ediție a Festivalului Medieval, cel al Berii, Ia-Mania și cel al Levănțicii. Deși asemenea culori vii și calme par să fi lipsit la sfârșit de vară, echipa #diez a reușit să cunoască elementele internaționale ale unuia dintre cele mai bune festivaluri europene.

 

Cirque du Sziget

Ediția din 2015 a festivalului Sziget a adunat peste 441 de mii de persoane care au cutreierat pământurile insulei timp de 7 zile. Impresionant. Szigetul, care acum 22 de ani a fost un răspuns tuturor mișcărilor și ideologiilor politice din Ungaria, a devenit unul dintre cele mai populare festivaluri, având statutul de cea mai internațională săptămână a verii. Persoane din peste 95 de țări au vizitat festivalul, savurând din numărul infinit de activități, artiști din 50 de țări și petreceri până la 4 dimineața.

 

Teatru de stradă

Insula Libertății a găzduit numeroase organizații, parcuri și scene tematice, labirinturi creative, zone de odihnă și design, străzi pentru shopping și pentru gustări, satul unguresc, plajă cu muzică relaxantă, tarabe cu petreceri tematice.

 

Insula ONG-urilor

Cel mai bine organizat moment au fost scenele separate între ele, ca fiecare Szitizen să poată la concertul artistului său preferat în diferite prăți ale zilei. Uneori, bineînțeles, unii artiști buni cântau în aceeași perioadă de timp, dar totuși cu mici devieri de oră și, astfel, un Szitizen avea posibilitatea să fugă de la un artist la altul.

 

Kadebostany la scena A38

Artiștii care s-au evidențiat cel mai bine prin evoluția lor scenică, dar și comunicarea eficientă și interactivă, au fost britanicii Kasabian, cehii Kadebostany, americanii Halestorm și Gogol Bordello, dar și Limp Bizkit, care în pofida unei faime mai puțin favorizante, precum că Fred Durst, solistul trupei, nu comunică cu publicul, a ieșit de câteva ori să se salute cu fanii, să cânte împreună. La un moment dat, chiar i-a rugat pe fani să ia loc pe câmpul din fața scenei mari și, în pofida faptului că era loc puțin, toți au reușit să ia loc, iar Fred Durst s-a așezat pe scenă pentru a fi în rând cu fanii. Probabil, cea mai mare dezamăgire a fanilor a fost că cei de la Limp Bizkit nu au interpretat renumitul lor cover pe piesa „Behind Blue Eyes”.

 

Alți artiști care s-au evidențiat au fost americanii Dropkick Murphys, unde puteai vedea fani-bărbați de toate vârstele, mai roșcați, mai blonzi, mai înalți, însă fete erau puține; daneza MØ cu trupa sa, care a avut o performanță deosebită pentru fanii săi iubiți chiar de ziua sa de naștere; americanii Interpol, care s-au evidențiat cu muzica lor serioasă, dar și fețele la fel; britanicii Alt-J, care au avut un show de lumini multicolor și strălucitor; trupa Foals, la care s-a stins muzica la mijloc de concert.

 

Alte performanțe deosebite le-au avut cei de la The Script, Hollywood Undead, Kings of Leon și Awolnation. Trupele care au dezamăgit puțin publicul sunt Marina and the Diamonds, printr-o performanță destul de nereușită, precum și Ellie Goulding, dar uneori, totul pare a fi subiectiv.

 

Arcul culorilor

Totuși, Sziget nu poate fi analizat doar în termeni de concerte, artiști invitați și petreci techno. Insula Libertății fusese plină de activități. Szitizenii puteau să-și petreacă diminețile pe plajă sau în zona de sport, iar începând cu ora 12, se deschideau zone artistice cu numeroase workshopuri gratuite, zona muzeistică, unde fiecare muzeu, fie tehnologic, științific sau de istorie, ofere diverse activități de construire a unui dispozitiv sau de creare a propriei genți.

 

Labirinturile din Luminarium

Un alt element interesant era Miracoco, o construcție supranumită Luminarium. Luminariumul era o sculptură gonflabilă de 800 de metri pătrați. formată din labirinturi și dome spațioase – o lume de culori și lumini lichide. Hoinărind prin Miracoco, puteai avea parte de numeroase experiențe vizuale și senzoriale.

 

În Luminarium

Ability Park era un loc unde puteai să comunici cu persoanele cu dizabilități și să simți cum e să fii în pielea lor – orice persoană care dorea, putea să meargă într-un labirint al scaunelor cu rotile, să urce un perete sau să meargă într-un labirint cu ochii acoperiți, să joace basket în scaunele cu rotile sau să învețe limbajul semnelor.

 

Ability Park

Pe teritoriul Insulei Libertății erau împrăștiate teatre stradale, zone unde puteai beneficia de masterclassuri de dans, iar spre sfârșit de zi, să mergi la o petrecere de zile mari.

 

Zona artistică

Sziget în acest an bătut un nou record la numărul de oaspeți veniți la festival. De asemenea, acesta poate să se bucure de o identitate unică. „Scopul nostru pe termen lung este să ne asigurăm că imaginea Szigetului devine independentă de headlinerii săi, întrucât credem că cele mai importante caracteristici ale unui fetsival nu neapărat cântă pe scenele mari. Mai pe scurt, încercăm să oferim fanilor motive bune să vină la Sziget, încercând din greu să aducem cele mai bune trupe pe scenele noastre. Fanii noștri, însă, trebuie să aleagă Sziget pentru că el oferă mai multe: o aventură enormă, o vacanță culturală, o săptămână plină de experiențe și surprize pozitive”, spune Karoly Gerendai, organizatorul principal al Festivalului Sziget.

 

Un Szitizen venind de la taraba spaniolă Crazy Hair

Și într-adevăr, activități erau o mulțime. De asemenea, în fiecare an are loc o selecție de sculpturi și alte lucrări artistice, care vor fi puse „semănate” pe teritoriul insulei. Selecția este făcută la nivel internațional, iar oaspeții, spre uimirea echipei #diez, nu le-au distrus.

 

Construcție artistică

Te sfătuim la anul să dedici o săptămână din vară acestui festival minunat, care îți oferă activități cât ziua, atât și seara până la cinci dimineața. Ediția Sziget 2016 va avea loc între 10 și 17 august, la fel ca și în acest an.

 

Szitizenii la taraba spaniolă Crazy Hair
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine