ALEGERI 2015: Fiecare al cincilea primar din Moldova este femeie

primarite
Foto:Ludmila Ceaglic, Nina Costiuc și Valentina Carastan sunt câteva din primarele alese în urma Alegerilor Locale, PC: Colaj #diez

Conform rezultatelor electorale obținute în cadrul alegerilor locale generale 2015, doar 20,6% dintre primarii aleși sunt femei.

Potrivit experților Asociației Promo-LEX, partidele din Republica Moldova care promovează femeile în rândul candidaților, le poziționează pe locuri cu mai puține șanse de a accede la o funcție decizională. Astfel, după validarea rezultatelor alegerilor din această vară, din 898 primari doar 185, adică circa 20.6%, sunt femei, deci fiecare al cincilea primar este femeie.

Potrivit experților Promo-LEX, Partidul Liberal Democrat are cele mai multe femei alese la funcția de primar – 57; pe locul doi se află PDM cu 51, iar pe trei PCRM. La polul opus al clasamentului se află Mișcarea „Ravnopravie”, PPCNM și PPRM care nu au reprezentanți de sex feminin în primării. Totodată, această tendință a fost și în cadrul alegerilor locale generale din 2011. Atunci, din 898 primari, 166 (18.51%) au fost femei și din 11.750 consilieri de nivelul I și II – 3.239 (27, 57%) au fost femei.

Astfel, fiecare al cincilea primar și respectiv fiecare al patrulea consilier era femeie. „Din analiza efectuată de Promo-LEX putem spune că la toate nivelurile decizionale reprezentarea femeilor este una scăzută. Acest lucru se datorează faptului că în Moldova predomină atitudinea patriarhală, precum și un stereotip legat de participarea femeilor în procesul decizional. Totodată, partidele care promovează candidaţii femei, le promovează pe poziţii mai puțin eligibile, adică cu mai puține șanse de a accede într-o funcție decizională. De asemenea, femeile candidate au și un acces mai redus la resurse financiare în timpul campaniei electorale”, menționează Aliona Apostu, analistul electoral al Promo-Lex.

Experții Promo-LEX consideră că este necesară elaborarea unui cadru legal, prin care fiecare formațiune politică să asigure înaintarea unui număr egal de femei și de bărbați pe fiecare segment: primari, consilieri locali, consilieri raionali, deputați și poziționarea acestora pe liste să fie echitabilă. Totodată, concurenții electorali ar trebui să promoveze femeile în funcții eligibile și pe poziții echitabile cu cele ale bărbaților.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine