(foto) Bănci noi create de tânărul Mihai Stamati au fost instalate în Scuarul Rareș

IMG_0662
Foto:Bancă creată de tânărul Mihai Stamati, amplasată în Scuarul Rareș din Chișinău

Șase bănci au fost instalate în această săptămână în Scuarul Rareș din Chișinău, care se află acum în plin proces de amenajare. Designul băncilor a fost creat de tânărul Mihai Stamati, un tânăr creativ care contribuie activ la îmbogățirea orașului cu asemenea obiecte artistice.

Mihai Stamati, tânăr designer, lector la Universitatea Tehnică din Moldova, a spus pentru #diez că și-a dorit ca băncile să aibă o formă laconică, să fie utilizate cât mai eficient proprietățile materialelor și, evident, „să aibă un grad ergonomic bun.”

Băncile au fost realizate în trei culori: portocaliu, mov și verde. În urma mai multor schițe ce prevedeau diverse modalități de a realizate ideea, alegerea a rămas la versiunea finală pe care o putem admira acum. „S-a decis să rămânem la această variantă, destul de geometrizată și cu o activizare cromatică care păstrează textura naturală a furnirului”, afirmă designerul.

Inițiativa a venit din partea AO Parcurile Viitorului, care și-au dorit să amenajeze acest parc și să-l readucă la viața, prin mai multe lucrări, care sunt în toi. Instalarea băncilor a avut loc cu suportul financiar al unei companii private autohtone.

Aceasta nu este prima experiență a tânărului în care se implică pentru a crea un aspect modern și creativ în Chișinău. Mihai Stamati a contribuit, de asemenea, la realizarea altor proiecte, precum instalarea băncilor gigantice – „Pomul Vieții”, inaugurată pe data de 24 decembrie 2014 în scuarul Teatrului de Operă și Balet și banca “Păretar”, instalată în luna mai în orașul Bălți. Tot Mihai a fost cel care, prin munca sa, a atras privirea în decembrie 2014 la Muzeul Național de Artă al Moldovei prin creația sa bradul suspendat. O altă serie de bănci a fost instalată în acest an în parcul Universității Tehnice din Moldova, numită „Străjerii amintirilor”. „Îmi place ce fac și designul mă pasionează tot mai mult, iar implicările de acest fel îmi oferă oportunitatea de a crea și de a face ceva util pentru mediul în care trăiesc.”

Potrivit spuselor sale, în Chișinău e nevoie de mult mai multe acțiuni și intervenții pentru a face vizibilă o schimbare. „De nivelul estetic al orașului depinde în mare măsură și confortul psihologic al oamenilor, iar aceste intervenții trebuie să vină din mai multe domenii”, ne-a declarat Mihai.

 

Întrebat dacă și-ar dori să contribuie pe viitor prin creația sa la modernizarea Chișinăului, Mihai a răspuns. „Crearea și proiectarea unui obiect este doar o fază, una foarte importantă, dar pentru implementarea lui inevitabil e nevoie de resurse. Eu sunt deschis pentru noi proiecte și cu siguranță sunt și alți designeri, arhitecți, plasticieni care ar avea ceva de spus, dar pentru acest lucru e nevoie de implicare masivă și susținere”, a conchis tânărul designer.

Până la acest moment s-a muncit mult pentru amenajarea Scuarului, a fost pus pavajul, au fost construite scări, urmând instalarea felinarelor și sădirea gazonului.

Iată cum arată aceste noi bănci instalate în Scuarul Cehov:

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine