Casa părintească a regretatului poet Grigore Vieru din satul Pererâta, raionul Briceni, transformată în muzeu, urmează să fie inaugurată pe 31 august, de Ziua Limbii Române, transmite MOLDPRES.
Solicitat de agenţie, viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, a afirmat că lucrările de restaurare a casei părinteşti a lui Grigore Vieru au intrat în etapa de finalizare.
Potrivit sursei citate, în prezent, meşterii finisează montarea pe acoperiș a şindrilei, tencuiesc şi restaurează gardul de piatră. În curtea casei-muzeu a fost restabilită bucătăria de vară şi a fost construit un foişor de lemn, unde vor fi organizate cenacluri literare.
„Pe parcursul zilei de azi, o comisie de experţi de la minister s-a deplasat la faţa locului pentru a examina mersul lucrărilor. Sperăm că acestea vor fi încheiate în termenul stabilit”, a mai spus Gheorghe Postică.
Arhitectul Eugen Bîzgu, care este autorul proiectului de restaurare, a precizat că Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală al Republicii Moldova a pregătit o amplă expoziţie cu mobilier şi obiecte de uz casnic din anii ’30-’40, perioada copilăriei şi adolescenţei lui Grigore Vieru, care va fi etalată în interiorul casei.
Lucrările de restaurare a casei părinteşti a lui Grigore Vieru au început la 24 octombrie 2014. Pentru efectuarea acestora Guvernul a alocat cinci milioane de lei. Anterior, obiectivul urma să fie dat în exploatare la 14 februarie 2015, la cea de-a 80-a aniversare a poetului, însă, acest termen a fost prelungit.
Casa-muzeu „Grigore Vieru” de la Pererâta, Briceni, va fi o filială a Muzeului Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu”.
Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935. A debutat editorial cu placheta de versuri pentru copii „Alarma”, în 1957. Cărţile sale au fost traduse şi editate în 15 ţări. În 1990 a fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar în 1993 – membru corespondent al acesteia. În 1996 a fost decorat cu „Ordinul Republicii”. S-a stins din viaţă la 18 ianuarie 2009, în urma unui accident rutier.