Pussy Riot: „De eram pro-Putin și proortodoxie, am fi fost putred de bogate până acum”

IMG6
Foto:Nadejda Tolokonnikova, membru Pussy Riot

Membrele formației feministe de punk rock Pussy Riot, cunoscute pentru activitățile sale controversate în opinia politicienilor ruși, au fost oaspeții speciali ai Insulei Libertății Sziget 2015, povestind mai multe despre ideologiile și orientările sale, cum este percepută arta contemporană în Rusia și de ce anume acest tip de artă este modul cel mai bun pentru ele de a se exprima.

Nadejda Tolokonnikova și Maria Alehina au ieșit cu zâmbetul pe buze în fața jurnaliștilor prezenți la Magic Mirror, Insula Libertății. „În cazul în care nu cunoașteți cine sunt Pussy Riot, să știți că poate fi și un nume drăguț de purtat”, glumește la început de conversație Nadejda. „Pussy Riot este o formație punk ce a fondat o organizație cu privire la protejarea drepturilor omului și un outlet de media, care promovează jurnalismul independent. Și da, am dansat în biserică, dar nu goale – am purtat măști”, accentuează Nadejda.

Discuția neoficială și de suflet dintre Pussy Riot și jurnaliști a început pe o notă pozitivă. Deși majoritatea își doreau să obțină poze cât mai calitative ale Nadejdei și Mariei în ținute văratice, alții le ascultau cu plăcere pe ele și pe colegul său de echipă. „Nu vă lăsați conduși de ideea că în Pussy Riot sunt doar femei. Da, suntem feministe, dar nu credem în sexism și credem în egalitatea de gen”, afirmă domnișoarele.

 

Despre goliciune

Lumea a auzit despre Pussy Riot ca fiind o trupă anti-Putin, ce a evoluat goală în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova. „Repetăm, nu am dansat goale, ci în măști. Lumea nu trebuie să creadă în această poziție de goliciune, care este pe deplin promovată de politica rusească. Rusia crede că să fii gol nu este atât de bine, iată de ce am utilizat măștile și, astfel, am adoptat căi oficiale de activism social pentru a vorbi tuturor despre situația din federație”, spune Nadejda.

Fetele menționează că de ar fi evoluat ele acum patru ani în catedrală cu un mesaj pro-Putin, ele ar fi fost deja putred de bogate. „Noi am ales o altă cale, cea a artei moderne, pentru a ne exprima viziunile”.

Despre calea artei moderne

Arta contemporană este un element mai puțin văzut și auzit pe tărâmurile rusești. Mai mult, Nadejda și Maria susțin că arta contemporană nu este pe deplin înțeleasă de către ruși. „Nu din cauza că ei nu sunt prea deștepți ca să o înțeleagă, dar din cauza că politica rusească nu dorește să investească în programe de studii care ar dezvolta valorile artei și, paralel, gândirea critică”, menționează fetele. Nadejda spune că își dorea, de fapt, să devină jurnalist, dar din cauza cenzurii la nivel înalt a renunțat la visul său.

Despre anti-Putinism

„Putin se ține de viziunile conservatoriste”, spune Maria. „Iată de ce el apelează la propaganda ortodoxismului, este împotriva avortului, motivând că astfel ajută la rezolvarea problemei demografice, deși atunci când un cuplu întemeiază o familie cu mai mulți copii, statul nu o ajută așa cum se speculează. Putin susține tradiționalismul, iată de ce noi suntem feministe”, spun într-o voce fetele.

Despre Медиазона

„În Rusia, jurnalismul independent este de rahat”, spune ferm Maria. „Am încercat să facem un media outlet mic, dar independent și ne dorim să comunicăm cu lumea și cititorii prin intermediul artei moderne. De asemenea, ne dorim să acoperim cu timpul cât mai multe subiecte politice”. Pussy Riot a spus că în condițiile Rusiei, dacă deschizi un media outlet sau o organizație non-guvernamentală, aceasta este clasificată imediat drept o acțiune de artă contemporană. Pentru un portal care are mai puțin de un an, Медиазона se bucură de un succes uimitor, având peste un milion de vizualizări unice pe lună.

Despre închisoare, opoziție și popularitate

Fetele au fost eliberate condiționat după situația din catedrală. „Politicienii eliberează, de obicei, doar oamenii despre care mai departe vei auzi ceva. Condițiile din închisorile rusești sunt severe – trebuie să lucrezi 16 ore din 24, șapte zile pe săptămână, patru săptămâni pe lună”, spune Nadejda. Iată de ce, în viziunea fetelor, injustețea criminală face parte din profilul Pussy Riot.

„Suntem prieteni cu cei mai importanți actori din opoziție”, spun ele. „În același timp, am înțeles că sunt o mulțime de oameni anti-Putin în structurile de stat, însă ei nu fac decât să-și vadă de treabă și să-și câștige banii cu care vor să supraviețuiască”, accentuează Pussy Riot.

S-ar părea că popularitatea fetelor crește pe zi ce trece. „Am cântat pe o scenă cu Madonna și am participat la filmările unui episod în serialul TV House of Cards. Credem că ar trebui să utilizăm toate canalele mainstream pentru a avea o imagine adecvată”, spune Nadejda. În același timp, Pussy Riot afirmă că nu este pregătită să intre pe scenă și să cânte, întrucât se simte un pic jenată la asemenea prestații.

Cum se pregătesc membrii Pussy Riot de manifestările sale

„Bineînțeles, începem cu o discuție, prin care s-ar părea că totul va fi super-simplu, însă după, urmează câteva săptămâni de pregătiri. Noi știm bine că mesajele noastre trebuie să fie cât mai clare, iată de ce ne pregătim minuțios. Alegem un loc potrivit, însă suntem conștiente că în câteva secunde de la începerea manifestării putem fi arestate. De multe ori, un minut este suficient ca să demonstrezi tuturor ce ai. În cazul în care o fată este arestată, celelalte continuă manifestarea”, au povestit Maria și Nadejda. Un jurnalist a întrebat dacă fetelor le este cumva frică de viața lor, la care ele au zis că sunt OK.

Apariția celor de la Pussy Riot la Sziget 2015 s-a încadrat perfect în conceptul Insulei Libertății, Maria și Nadejda fiind un simbol al promovării ideilor de libertate și sinceritate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine