(foto) Lucrările de restaurare a Conacului Manuc Bei de la Hâncești sunt în plină desfășurare

collage mb
Foto:PC: colaj #diez

Fostul Versailles al Hânceștiului, cum era numit conacul Banuc Bei pe timpuri, a stat mulți ani în paragină, până a început să fie reconstruit.

În toamna anului 2014, echipa #diez a scris despre cum se desfășoară lucrările de reconstrucție la Conacul Manuc Bei de la Hâncești.

Și în acest an, am mers să vedem la ce etapă de reconstrucție se află Conacul.

Într-adevăr lucrările au progresat mult. Acestea se efectuează de sus în jos, atât în exterior cât și în interior. Deja se văd elemente decorative care vor minuna ochii turiștilor, iar lucrătorii muncesc în toi pentru a reuși să finalizeze lucrările până în luna decembrie a anului curent, așa cum este planificat.

 

Palatul Princiar PC: Dinu Bubulici

La etapa actuală se reconstruiește „Palatul Princiar”, „Casa Vechilului” și „Casa Ioniță Iamandi”. La această reconstrucție nu poate să lucreze orice constructor și cum în țara noastră nu avem restauratori, s-a apelat și la specialiști din România.

 

Palatul Princiar în reconstrucție PC: Dinu Bubulici

O mare parte din „Palatul Princiar” va fi muzeu funcțional, unde vor fi săli ce vor găzdui ședințe ale Guvernului, simpozioane, conferințe internaționale, întâlniri și lecții cu studenții. Muzeul le va oferi vizitatorilor posibilitatea de a reveni în secolul XIX, pentru că restaurarea presupune revenirea la stilul de epocă.

 

Acoperișul Palatului Princiar PC: Dinu Bubulici
PC: Dinu Bubulici

 

Interiorul Palatului Princiar PC: Dinu Bubulici
Pe acoperișul Palatului Princiar PC: Dinu Bubulici
Palatul Princiar, vedere de sus PC: Dinu Bubulici

Pe teritoriul Conacului va fi și un muzeu, acesta va fi amplasat în „Casa Vechilului”. Aici vor mai fi săli pentru mese și două încăperi simetrice subterane, create special pentru a atrage turiști.

 

Casa Vechilului PC: Dinu Bubulici

În „Casa Ioniță Iamandi” va fi amplasat Muzeul de Istorie și Etnografie, iar în subteran se va regăsi o sală pentru degustație de vin.

 

Casa Ioniță Iamandi PC: Dinu Bubulici

De asemenea, pe teritoriul Conacului va fi amenajat un muzeu în aer liber și va fi plantată viță de vie.

 

Casa Ioniță Iamandi PC: Dinu Bubulici

Atracția principală a Conacului o vor constitui traseele turistice subterane.

 

Intrare în subteran PC: Dinu Bubulici
Tunel subteran PC: Dinu Bubulici
Traseu subteran PC: Dinu Bubulici

„Plănuim spre sfârșitul anului, prin luna decembrie, să dăm Conacul în exploatare. Localnicii așteaptă cu nerăbdare să se finalizeze lucrările, pentru că astfel vor avea posibilitatea să-și extindă și să-și aducă produsele destinate turiștilor, deoarece aici se planifică a fi și o mică piață”, ne spune Tudor Plăcintă, specialist la Direcția Cultură și Turism din cadrul Consiliului Raional Hâncești.

 

Palatul Princiar în reconstrucție PC: Dinu Bubulici
Palatul Princiar în interior PC: Dinu Bubulici
PC: wikipedia.org

Manuc Bei, numele său armenesc fiind Emanuel Marzaian, născut în anul 1769 în orașul Rusciuc (pe atunci în Imperiul Otoman, astăzi orașul Ruse din Bulgaria) și decedat la 20 iunie 1817, a fost un negustor și diplomat armean, proprietar de han de la începutul secolului al XIX-lea.

Tatăl său, negustor și el, a fost jefuit de toată averea sa de persani și a fugit în Ruse. Manuc, la vârsta de 12 ani, este trimis la studii la Iași pentru a învăța meserie de la un negustor armean. Pe timpurile de atunci, era cea mai bogată persoană din Balcani. Primește titlul de Bei (prinț) al Moldovei pe timpul sultanului Mahmud al II-lea. Printre numeroasele moșii ale sale se numără și conacul de la Hâncești.

Conacul din Hâncești reprezintă una dintre perlele arhitecturii moldoveneşti. Acesta a fost construit la începutul secolului al XIX-lea, de către diplomatul și negustorul de origine armeană Manuc Bei Mârzăian. Din cele 10 clădiri care constituiau inițial complexul s-au păstrat doar 5. Se zice că toate edificiile dinastiei sunt unite printr-un tunel subteran care continuă pe sub o bună parte a orașului.

Restaurarea Complexului se datorează faptului că au fost găsite schiţele originale ale proiectelor edificiilor, elaborate de arhitectul Bernardazzi. Acestea se aflau la Sankt-Petersburg, Rusia.

Citește și „(foto) Blazonul Conacului Manuc Bei – primul pas în crearea identității vizuale a moșiei de la Hâncești

Pe 30 octombrie 2013, a fost semnat contractul de grant între Autoritatea de Management al Programului Operațional România-Moldova-Ucraina 2007-2013 și Consiliul Raional Hâncești pentru restaurarea complexului arhitectural. Proiectul a fost aplicat pe parcursul anilor 2014-2015. Pentru reconstrucție s-au cheltuit peste două milioane de euro.

Așa arată proiectul de restaurare a Conacului „Manuc-Bei”:

 

Se vor realua lucrările de restaurare a Complexului „Manuc-Bey”. PC: hincesti.md
Se vor relua lucrările de restaurare a Complexului „Manuc-Bei”. PC: hincesti.md

Așa arăta conacul Manuc Bei înainte de a fi începută restaurarea:

 

Conacul lui Manuc-Bei din Hîncesti PC: skyscrapercity.com
Conacul lui Manuc-Bei din Hîncesti PC: skyscrapercity.com
Conacul lui Manuc-Bei din Hîncesti PC: skyscrapercity.com
Conacul lui Manuc-Bei din Hîncesti PC: skyscrapercity.com
Conacul lui Manuc-Bei din Hîncesti PC: skyscrapercity.com
Conacul lui Manuc-Bei din Hîncesti PC: skyscrapercity.com
PC: adrcentru.md
Fațada deteriorată PC: adrcentru.md
PC: adrcentru.md
Preții stau să cadă PC: adrcentru.md
402548_352978184726941_1913867970_n
În interioul clădirii PC: Agentia de Inspectare si Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova
Podeaua PC: Agentia de Inspectare si Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova
Podeaua PC: Agentia de Inspectare si Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine