(opinie) Împotriva cui va fi protestul din 6 septembrie al Platformei DA

mit
Foto:PC: Independent.md

Dumitru Spătaru anunță pe Tribuna că Platforma DA va organiza un protest pașnic la data de 6 septembrie și întrebarea lui e: „Împotriva cui vor protesta cei ce vor ieşi în stradă la îndemnul Platformei DA?”. Astfel autorul încearcă să găsească potențialele scenarii.

Împotriva Guvernului?

A protesta împotriva guvernării e o noţiune abstractă, în linii mari. Or, guvernarea înseamnă în primul rând Guvern. Guvernul Streleţ abia dacă va face o lună şi câteva zile la momentul demarării protestelor şi să-i ceri prea multe unui premier abia intrat în exerciţiul funcţiei nu prea are sens. Din contra, orice presiune pusă pe Guvern ar putea fi tălmăcită de o parte a societăţii ca o încercare de sabotaj a acţiunilor echipei noului premier îndreptate spre evitarea default-ului. Căci, se ştie deja că, fără suportul partenerilor externi, Moldova ar putea intra în incapacitate de plată deja în luna octombrie. De asemenea, Guvernul Streleţ, în special noul premier, nu are nicio treabă cu cea mai „iubită” temă de discuţii publice în Moldova – furtul miliardului, ceea ce iarăşi ar putea fi un impediment în calea protestatarilor.

Împotriva guvernării?

Dacă e să admitem că protestul va fi împotriva guvernării în general, nu doar a Guvernului, atunci apar alte întrebări, iar prima ar fi cea legată de schimbarea, acum câteva săptămâni, a componenţei guvernării. Or, la guvernare au ajuns deja liberalii, cărora protestatarii, dincolo de supărarea legată de acţiunea organizată pe 7 iunie de PL în paralel cu protestul DA, nu prea au ce le reproşa. Cum vor proceda protestatarii în acest caz? Vor separa PL de restul guvernării? Vor protesta doar împotriva a două partide din trei câte reprezintă puterea? Să admitem că vor protesta împotriva a doar două partide din coaliţia de guvernare, dar, în acest caz, nu pot fi trecute cu vederea anumite informaţii neoficiale că şi unii reprezentanţi din teritoriu ai PLDM sunt gata să iasă la proteste. Vor fi îndemnaţi aceştia să protesteze împotriva propriului partid? Ar fi o situaţie minimum stranie ca să nu spunem mai multe.

Împotriva lui Vlad Plahotniuc?

Vlad Plahotniuc a renunţat la mandatul de deputat şi nu are nicio funcţie în stat. El este prim-vicepreşedinte al PDM şi atât. Ce vor cere protestatarii? Demisia lui Vlad Plahotniuc din funcţia deţinută în PDM?

Împotriva lui Vlad Filat?

Vor protesta cei ieşiţi în stradă împotriva lui Vlad Filat? Posibil! Dar unica ce-i pot cere ei liderului PLDM e să renunţe la mandatul de deputat sau să plece din politică. Să admitem că Vlad Filat le-ar satisface unele eventuale solicitări de acest gen, dar va rezolva aceasta problemele invocate în ultima perioadă de cei nemulţumiţi de guvernare? Nu. Din contra, le va agrava.

Pentru întoarcerea miliardului?

Vor cere protestatarii întoarcerea miliardului? Posibil. Dar pe cât de realizabilă la modul practic este această solicitare. E clar că, atâta timp cât la putere este actuala guvernare, şansele de a întoarce miliardul sau sutele de milioane (cum susţine BNM) sunt minime. Deci, concluzia este că puterea trebuie schimbată. Vor cere anume asta protestatarii?

Protestul, atâta timp cât e paşnic şi respectă prevederile legislaţiei în vigoare, e o formă de manifestare democratică şi nu poate fi decât salutat. Dar, orice protest trebuie să aibă nişte scopuri clare, un început clar şi un traseu la fel de clar care să ducă spre atingerea unor obiective anume, luându-se în calcul şi eventualele urmări. Dacă cei ce organizează un protest (şi nu mă refer aici numaidecât la cei din Platforma DA) nu iau în calcul aceste aspecte, atunci apar cu totul alte întrebări.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine